fbpx Ευθεία σύγκρουση ΠΟΕΔΗΝ και Ελληνικής Εταιρίας Ογκολογίας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 31 Αυγούστου, 2018 - 10:00
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΚΑΙ ΑΜ-Θ

Ευθεία σύγκρουση ΠΟΕΔΗΝ και Ελληνικής Εταιρίας Ογκολογίας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΟΕΔΗΝ
Υγεία

"Σύγχρονο και ακριβείας το μηχάνημα στην Αλεξανδρούπολη", εξηγεί η Ρ. Κοκκινάκη

Το 2017 στην ΑΜ-Θ εξυπηρετήθηκαν 233 ασθενείς χάρη στο ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης

Διονύσης Βοργιάς

Σε ευθεία σύγκρουση με την ιατρική κοινότητα έρχεται για άλλη μία φορά η ΠΟΕΔΗΝ που τώρα τα βάζει με την Ελληνική Εταιρία Ογκολογίας. Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΠΟΕΔΗΝ, αναφέρει μεταξύ άλλων: "Σε συνεντεύξεις του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας κος Πισσάκας Γεώργιος, είπε ότι «στην Ελλάδα οι ασθενείς με καρκίνο είναι περίπου 50.000 ανά έτος». Από αυτούς οι 35.000 ασθενείς κατ' έτος χρειάζονται «ακτινοθεραπεία». Αναρωτήθηκε μάλιστα ο κος Πισσάκας από πού βρήκε η ΠΟΕΔΗΝ το νούμερο των 13.000 ασθενών κατ' έτος που αποκλείονται από τις ακτινοθεραπείες".

Τί ισχυρίζεται η ΠΟΕΔΗΝ επικαλούμενη έρευνά της
Σε έρευνα που διεξήγαγε η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "με βάση τα διεθνή στάνταρ, χρειάζονται 6-7 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους ενώ στη χώρα μας λειτουργούν μόνο 27 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα -γραμμικοί επιταχυντές- στα δημόσια νοσοκομεία. Λιγότερα από 3 ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Γι' αυτό υπάρχουν οι μεγάλες λίστες αναμονής και οι χιλιάδες αποκλεισμένοι".

"Ακόμη και με τα 20 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα του ιδιωτικού τομέα, η αναλογία στη χώρα μας είναι τραγική. Αναλογούν 4 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, με την επισήμανση ότι οι περισσότεροι καρκινοπαθείς δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα λόγω κόστους, παρότι ένα μέρος των εξόδων καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ", αναφέρει σε άλλο σημείο η ανακοίνωση του συνδικαλιστικού φορέα.

Τί συμβαίνει στην ΑΜ-Θ
Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, εξυπηρετήθηκαν στο 2017 συνολικά 233 ασθενείς από τον μοναδικό γραμμικό επιταχυντή που λειτουργεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Αυτός ο αριθμός κρίνεται ως ικανοποιητικός. Το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης είναι ένα από τα ιδρύματα που δέχθηκαν νέους σύγχρονους γραμμικούς επιταχυντές ως δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. στόσο πρέπει να σημειωθεί ότι μέσα στο 2017 λόγω του ότι έπρεπε να γίνει η αποσυναρμολόγηση του παλαιού και η συναρμολόγηση του νέου Γραμμικού Επιταχυντή, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν γίνονταν ακτινοθεραπείες και οι ασθενείς προωθούνταν στη Θεσσαλονίκη.

Ο "Χ" πήρε και την άποψη της προέδρου καρκινοπαθών και φίλων νομού Ροδόπης "Δύναμη Ψυχής" Ροδούλας Κοκκινάκη, η οποία υπερτόνισε με κάθε τρόπο, ότι οι ιατροί στην Αλεξανδρούπολη είναι ιδιαιτέρως εξυπηρετικοί και ξεκαθάρισε: "Δεν έχει αποκλειστεί ποτέ κανένας ασθενής από θεραπεία". Μάλιστα, είπε, "το μηχάνημα είναι υπερσύγχρονο, είναι ακριβείας και δεν μπορεί να γίνει λάθος. Ήρθε από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος".

Στη γενική εικόνα που δίνει η ΠΟΕΔΗΝ πάντως κρούει κώδωνα κινδύνου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι (πάντα σύμφωνα με την ίδια) "σήμερα λειτουργούν 47 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα εκ των οποίων 27 στα δημόσια νοσοκομεία και 20 στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Εκ των 27 ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων που λειτουργούν σήμερα, τα 10 είναι από δωρεές. 
Τους 10 γραμμικούς επιταχυντές της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου τέσσερα χρόνια μετά την απόφαση του Ιδρύματος για τη δωρεά, δεν κατάφεραν όλα τα Νοσοκομεία να τους παραλάβουν και να  θέσουν σε λειτουργία. 
Μόνο επτά γραμμικοί επιταχυντές τοποθετήθηκαν και λειτουργούν και μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση. Αυτά συμβαίνουν λόγω έλλειψης κονδυλίων για την κατασκευή των χώρων υποδοχής με προδιαγραφές ακτινοπροστασίας και των τραγικών ελλείψεων Προσωπικού Ακτινοθεραπείας
".

Αξίζει τέλος να  σημειωθεί ότι στο Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης υπηρετούν 2 επαγγελματίες (1 τεχνολ. ακτινοθεραπείας, 1 βοηθός ραδ. ακτινολογίας). Η ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Σημαντική η δήλωση της ΠτΔ  Κατερίνας Σακελλαροπούλου, που επισημαίνουμε και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μας, ότι «εθνική προτεραιότητα στο σχέδιο ανάπτυξης της χώρας,  να περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο γ