fbpx Έρχεται στον Έβρο ο Ν. Μηταράκης για τη δομή μεταναστών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021 - 10:00
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Έρχεται στον Έβρο ο Ν. Μηταράκης για τη δομή μεταναστών

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παναγιώτης Μηταράκης
Βάκης Τσιομπανίδης

Παραμένει ηχηρό το «όχι» της τοπικής κοινωνίας στη δημιουργία μόνιμης δομής φιλοξενίας μεταναστών στον βόρειο Έβρο - για πρώτη φορά άνοιξε το «παράθυρο» αντιπρότασης

Διονύσης Βοργιάς

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Παναγιώτης Μηταράκης θα μεταβεί στις 16 Ιανουαρίου 2021 για τριήμερη επίσκεψη στον Έβρο, όπου θα έχει επαφές και συναντήσεις με τοπικούς φορείς, με κύριο θέμα τις δομές ΚΥΤ και ΠΡΟΚΕΚΑ στο Φυλάκιο Ορεστιάδας και γενικότερα ζητήματα που αφορούν στην προστασία των συνόρων και στην μεταναστευτική κρίση. 

Η επίσκεψη του υπουργού ανακοινώθηκε κατόπιν σχετικής πρότασης - πρόσκλησης του αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημητρίου Πέτροβιτς σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο άντρες.

«Παράθυρο» αντιπρότασης
Χθες, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Ράδιο Έβρος 97.1fm ο υπουργός για πρώτη φορά παρουσιάστηκε ελάχιστα διαλλακτικός ως προς το εξαγγελθέν εν μία νυκτί σχέδιο, αφήνοντας «παράθυρο» ανοιχτό για αντιπροτάσεις από την τοπική κοινωνία.

«Εγώ θα έρθω να συζητήσω τι θα γίνει σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος. Γιατί αν η απάντηση είναι “αν έρθει ένα έκτακτο γεγονός, θα δούμε τότε τί θα κάνουμε” δεν νομίζω ότι αυτό είναι μια υπεύθυνη πολιτική ασφαλείας. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει ένας ξεκάθαρος σχεδιασμός τι κάνουμε σε ένα έκτακτο γεγονός. Κι αν η λύση δεν είναι η επέκταση του Φυλακίου, αλλά είναι κάτι άλλο, ας μας το αντιπροτείνουνε», είπε, ενώ σε άλλη αποστροφή του λόγου του ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά τα εξής: «Δεν δημιουργείται νέα δομή. Μιλάμε για μια αναβάθμιση της υφιστάμενης δομής στο Φυλάκιο. Και αν δείτε τα περισσότερα ψηφίσματα, όλοι είναι σύμφωνοι ότι πρέπει να αναβαθμιστεί η υφιστάμενη κατάσταση. Άρα είναι ξεκάθαρό ότι δεν μιλάμε για νέα πολιτική και δεν μιλάμε για παραμονή μεταναστών στο Έβρο».

Μετά την συνέντευξη του υπουργού, στην ΕΡΤ Ορεστιάδας φιλοξενήθηκε ο δήμαρχος Ορεστιάδας και πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ Βασίλης Μαυρίδης, ο οποίος ξεχώρισε τρία σημεία από τον κορμό δηλώσεων του υπουργού, τα εξής: «πρώτον, ξεκαθάρισε το είδος της ενημέρωσης που έκανε στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην οποία είχε δηλώσει ότι συζητά για αναβάθμιση δομών και όχι για επέκταση ή δημιουργία νέας δομής, δεύτερον, έβγαλε από την κουβέντα τον όρο “ελεγχόμενη” και έκανε λόγο για “κλειστή δομή” και, τρίτον, άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο συζήτησης εναλλακτικού σεναρίου...».

Όσα ξέρουμε
Θυμίζουμε πως πρόσφατα σε τηλεδιάσκεψή του με όλους τους αρμόδιους φορείς, ο υπουργός υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής απόφασης -η οποία φαίνεται πως «προέρχεται» κατευθείαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση- και προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ισχυριζόμενος πως η δομή αποτελεί «αναβάθμιση» της περιοχής.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η κλειστή δομή που είναι στα σκαριά θα έχει συνολικό εμβαδό 72 στρέμματα. Θα περιλαμβάνει σε περιφραγμένο χώρο οικίσκους διαμονής έως 750 ατόμων (συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων θέσεων), χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας, καταστημάτων, χώρους απασχόλησης παιδιών, πλυντηρίων, στεγνωτηρίων, και άθλησης. Επίσης γραφεία διοίκησης, πυροσβεστικής υπηρεσίας, μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Θα περιλαμβάνει Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) 750 θέσεων (συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων θέσεων).

Θυμίζουμε πως το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Δ.Δ. Φυλακίου, Δήμου Κυπρίνου στο νότιο Έβρο έχει δυναμικότητα φιλοξενίας 282 Πολιτών Τρίτων Χωρών (ΠΤΧ), ενώ το ΠΡΟΚΕΠΑ είναι χωρητικότητας 250ΠΤΧ. Άρα επί της ουσίας εξαπλασιάζεται η «δυναμική» του ΚΥΤ και του Προαναχωρησιακού Κέντρου.

Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης: Όχι σε hotspot στον Έβρο
Την ίδια ώρα συνεχίζονται και πληθαίνουν οι αντιδράσεις από τον Έβρο. Ομόφωνο επί των ψηφισάντων, ήταν το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης κατά της απόφασης του Υπουργείου  Μετανάστευσης κι Ασύλου για την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου και την δημιουργία νέας δομής υποδοχής παράτυπων μεταναστών.

«Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης με μεγάλη ανησυχία παρακολουθεί την αιφνιδιαστική απόφαση δημιουργίας δομής φιλοξενίας 1.500 παράνομων μεταναστών στην τοπική κοινότητα Φυλάκιο του Δήμου Ορεστιάδας δίπλα στην υφιστάμενη δυναμικότητας 240 ατόμων», αναφέρεται προλογικά στο ψήφισμα, στο οποίο επίσης σημειώνονται ως επιχειρήματα: «Αντί άλλου επιχειρήματος (Θράκη, μειονότητα, συνθήκη της Λωζάννης, αντιαναπτυξιακή δραστηριότητα, δημογραφικό - ερήμωση των χωριών και πόσα άλλα) θέτουμε μια παράμετρο. Οι Καστανιές του Δήμου Ορεστιάδας, όπου τον προηγούμενο Μάρτιο παρακολούθησε όλη η Ευρώπη την εργαλειοποίηση τόσων χιλιάδων ανθρώπων να προσπαθούν να εισβάλλουν στην Ελλάδα, απέχουν μόλις 16 χιλιόμετρα από το Φυλάκιο. 

Μια ταυτόχρονη εξέγερση και 2000 μεταναστών σε κοντινή απόσταση θα ελαχιστοποιούσε τα περιθώρια άμυνας του νομού μας, επομένως της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης. Κανένα ανταποδοτικό όφελος δεν μπορεί να αντισταθμίσει τον κίνδυνο που θα διατρέχει εφεξής η περιοχή μας».

«Έχουμε μάθει να ζούμε με τον κίνδυνο εκτός των συνόρων μας, όχι όμως και εντός αυτών», συνεχίζει το ψήφισμα, το οποίο καλεί την κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα και οριστικά την «επικίνδυνη» απόφαση.

Τρίτο αίτημα έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου
Μετά τα αιτήματα της Περιφερειακής Σύνθεσης και της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας για διενέργεια έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου, με θέμα την ενημέρωση και την εναντίωση στην κατασκευή της δομής, κατατέθηκε στο προεδρείο του Σώματος και τρίτο αίτημα, αυτή την φορά από τη Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ.

«Οι εκλεγμένοι με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” στην ΠΑΜΘ καταδικάζουμε την πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και όσων την ασπάζονται, που εγκλωβίζει στα νησιά και στα σύνορα πρόσφυγες και μετανάστες. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί εφαρμόζοντας  πιστά τον Κανονισμό του Δουβλίνου αλλά και την απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, εντείνει και επεκτείνει το πρόβλημα αντί να το λύνει», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη και συνεχίζει: «Οι πρόσφατες εξελίξεις με την απόφαση της Κυβέρνησης για την επέκταση του Κέντρου Υποδοχής Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Φυλακίου στην Ορεστιάδα, είναι αποτέλεσμα της πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, του Κανονισμού του Δουβλίνου που ουσιαστικά μετατρέπει και την περιοχή μας σε κέντρο πολύχρονου εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών. Οι προδιαγραφές τύπου ΝΑΤΟ που προβλέπονται, η έκταση που θα καλύψει, αναιρούν τις δηλώσεις του υπουργού Ν. Μηταράκη ότι η επέκταση της δομής δεν αφορά στην μακροχρόνια παραμονή αιτούντων άσυλο και δημιουργούν ερωτηματικά σε σχέση με τη μελλοντική του χρήση».

«Οι μεταναστευτικές ροές δεν θα σταματήσουν γιατί δεν σταματούν να υπάρχουν οι αιτίες που τις προκαλούν», προειδοποιεί η Λαϊκή Συσπείρωση.

Δύο ακόμη πολιτικές «καταδίκες»
Την ίδια ώρα δύο ακόμη πολιτικές «καταδίκες» έρχονται από μικρότερα ελληνικά πολιτικά κόμματα. Ο λόγος για την Πράσινη Αριστερά και το Αγροτικό-Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας, που με ανακοινώσεις τους ξεκαθαρίζουν την εναντίωσή τους στην κατασκευή μόνιμης δομής.

«Η Πράσινη Αριστερά Θράκης καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει δομή φιλοξενίας στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, με αρχική δυνατότητα φιλοξενίας 1.500  ατόμων (και  δυνατότητα επέκτασης σε 3.000 άτομα).

Οι αποσπασματικές προσπάθειες προσωρινής διαμονής και διατροφής προσφύγων και μεταναστών, είναι αποτέλεσμα του αποδεδειγμένα αναποτελεσματικού σχεδίου/πλάνου δράσης της κυβέρνησης και απέχει παρασάγγας από τον κυρίως στόχο που θα έπρεπε να είναι η κοινωνική προσαρμογή και αφομοίωσή των (εχόντων δικαίωμα) προσφύγων/μεταναστών -αναλογικά- στις τοπικές κοινωνίες», αναφέρει μεταξύ πολλών η Πράσινη Αριστερά.

Ο πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ Βάκης Τσιομπανίδης, εκτός από την εναντίωση του κόμματος, μεταφέρει και την πρότασή του προς τη Δημοτική Αρχή «να αγοράσει ο Δήμος τις εκτάσεις γύρω από το κέντρο λαθρομεταναστών στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, ώστε να μην μπορέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις του κέντρου όπως σχεδιάζει».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές