fbpx Εργαζόμενοι ΔΕΥΑΚ: Καταγγέλλουν αργοπορία από τη διοίκηση
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου, 2018 - 10:00
ΑΝΩ-ΚΑΤΩ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Εργαζόμενοι ΔΕΥΑΚ: Καταγγέλλουν αργοπορία από τη διοίκηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΕΥΑ Κομοτηνής
Εργαζόμενοι

Τι λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων Εμ. Σκαρλατίδης για την πολύκροτη υπόθεση με εμπλεκόμενους 55 εργαζομένους που διεκδικούν 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Ούτε την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, στα δικαστήρια, τα βρήκαν οι διοικούντες της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Κομοτηνής με τους 55 εργαζομένους. Πρόκειται για την πολύκροτη υπόθεση που αποκάλυψε πρώτος ο "Χ", βάσει της οποίας 55 εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ ζητούν πίσω (μνημονιακές) περικοπές που ανέρχονται σε περίπου 1,3 εκ. ευρώ, με τις διεκδικήσεις να φτάνουν πλέον, μαζί με τους τόκους, στα 1,8 εκ. ευρώ, φέροντας ως επιχείρημα ότι η επιχείρηση δεν είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου δικαίου για να υπαχθεί αυτοδίκαια στις μνημονιακές περικοπές. 

Έχοντας στα χέρια τους δικαστική απόφαση για κατάσχεση οι εργαζόμενοι,  δημιουργείται πρόβλημα στα ταμεία της ΔΕΥΑΚ τα οποία έκτοτε έχουν γίνει άνω-κάτω. Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ, Εμμανουήλ Σκαρλατίδης, φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87,5fm για να εξηγήσει την θέση των εργαζομένων. "Εμείς - όπως σε όλη την Ελλάδα - διεκδικήσαμε κάποια ποσά από κάποιους μνημονιακούς νόμους που κόπηκαν από τους μισθούς μας και στο σύνολο των ΔΕΥΑ οι περισσότερες έχουν δικαιωθεί και αυτά τα χρήματα τα έχουν πάρει", είπε ευθύς εξαρχής ο πρόεδρος και τόνισε: "Έχουμε μια πρωτόδικη απόφαση από το πρωτοδικείο Κομοτηνής που είναι πριν από ενάμιση χρόνο, που μας δικαιώνει και η απόφαση αυτή είναι εκτελεστή, δηλαδή εμείς μπορούσαμε από την πρώτη στιγμή  να διεκδικήσουμε να πάρουμε τα λεφτά μας. Πριν βγει η απόφαση αυτή η διοίκηση είχε υποσχεθεί ότι σε περίπτωση που δικαιωθούμε θα μας καταβάλουν το ποσό χωρίς να μας πάνε στα ένδικα μέσα. Αφού έδωσε αυτή την υπόσχεση η διοίκηση, τελικά δεν το έκανε και μας πήγαν στο εφετείο και μας έκαναν έφεση, η οποία θα εκδικαστεί 10 Οκτωβρίου". 

Υπενθύμισε μάλιστα πως για αντίστοιχη υπόθεση εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Μυτιλήνης έχουν δικαιωθεί στον Άρειο Πάγο, αλλά παρά την απόφαση κατηγορεί την διοίκησης της ΔΕΥΑ Κομοτηνής ότι, ενώ γνωρίζει το αποτέλεσμα, δεν πράττει τα δέοντα, αντίθετα προσπαθεί να "τραβήξει" όσο το δυνατό περισσότερο τη δικαστική διαμάχη. "Είναι σκόπιμη η διαδικασία για να μην μας δώσουν τα λεφτά, να το τρενάρουν, να μεταφερθεί σε κάποια άλλη διοίκηση γιατί κοντεύουν και οι εκλογές", κατήγγειλε μάλιστα ο εργαζόμενος, εξηγώντας ότι οι εργαζόμενοι έχουν κάνει τρεις απόπειρες να συμβιβαστούν, αλλά - αποδίδοντας ευθύνη στη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ - αυτές έχουν αποβεί άκαρπες.

Στο πλευρό των εργαζομένων η "Λαϊκή Συσπείρωση"
Ανακοίνωση με την οποία απαιτεί να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζομένους, εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Δήμου Κομοτηνής.  Σε αυτή αναφέρονται τα εξής:

"Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ , να παραιτηθεί άμεσα  από  τα ένδικα μέσα και να συζητήσει με τους εργαζόμενους τον τρόπο αποπληρωμής των οφειλομένων σε 55 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΚ, που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για τις περικοπές που έγιναν στους μισθούς τους, με βάση μνημονιακούς νόμους. Το δικαστήριο σε Α βαθμό τους δικαίωσε , όπως τους δικαιώνει επίσης απόφαση του Αρείου Πάγου.

Η επιμονή της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ, στα ένδικα μέσα, ενώ υπάρχουν ήδη αποφάσεις που δικαιώνουν τους εργαζόμενους, αποτελεί μια τεχνητή  καθυστέρηση στην  αποπληρωμή ελπίζοντας σε ευνοϊκές για τη ΔΕΥΑΚ αποφάσεις. Αν όμως αυτές οι αποφάσεις δεν προκύψουν θα φορτώσουν το ταμείο της ΔΕΥΑΚ με υποχρεώσεις , διπλάσιες από τις σημερινές. Το σημαντικότερο δε,  η επιμονή σε αυτή την τακτική, ταλαιπωρεί τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΚ, που είναι εκείνοι που τη λειτουργούνε, και στρώνει το έδαφος για δυσλειτουργία της επιχείρησης.
Όσο είναι καιρός, η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ, ας αναλογισθεί τις ευθύνες της, γιατί αυτή και μόνον αυτή έχει την ευθύνη για την λειτουργία της ΔΕΥΑΚ και την ευθύνη για την διαχείριση των όποιων ζητημάτων ανακύπτουν. Οι δημότες,  από τη διοίκηση θα ζητήσουν ευθύνες κι όχι από τους εργαζόμενους, που διεκδικούν το δίκιο τους
".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος δύσκολου πάλι καλοκαιριού τουριστικά στην ΑΜΘ, εξαγγέλθηκε με το κυβερνητικό-πολιτικό- αυτοδιοικητικό «αλαλούμ»,  ανήμερα της απελευθέρωσης της πόλης μας,  με το αδικαιολόγητ