fbpx Επιτέλους έσβησε η μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου, 2020 - 10:40
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ

Επιτέλους έσβησε η μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φωτιά
Δημήτρης Πέτροβιτς
Πυροσβεστική Υπηρεσία

Μετά από μάχη τριών 24ωρων

Έσβησε, μετά από μάχη ημερών, η μεγάλη πυρκαγιά στη Λευκίμη του Έβρου. Σχετικά ενημέρωσε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, γράφοντας το απόγευμα της Κυριακής τα εξής:

«Συγχαρητήρια στους Πυροσβέστες που άοκνα επί τρία 24ωρα, με συντονισμένες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις σε όλα τα πύρινα μέτωπα της Λευκίμης, απέτρεψαν την εξάπλωση της μεγάλης και δύσκολης φωτιάς στον πυρήνα του δάσους της Δαδιάς.

Συγχαίρω επίσης τους χειριστές των εναέριων μέσων πυρόσβεσης για τις καταλυτικές επεμβάσεις τους, καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (στρατό, δήμο Σουφλίου, Δασαρχείο, χειριστές μηχανημάτων έργου, Αστυνομία, δασεργάτες και κατοίκους της περιοχής) για την πολύτιμη συνεισφορά τους στην επιχείρηση κατάσβεσης. Η φωτιά έχει οριοθετηθεί και βρίσκεται σε ύφεση. Ο κίνδυνος πέρασε».

Θυμίζουμε πως σύμφωνα με καταγγελία της WWF Hellas η φωτιά φέρεται να ξέσπασε από εκπαιδευτικές στρατιωτικές δραστηριότητες στο πεδίο βολής Λευκίμμης (διαβάστε εδώ).

 

"Σχετικά αλώβητο" το Εθνικό Πάρκο

Προστατεύτηκε σχεδόν όλο το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου από την πρόσφατη πυρκαγιά, που διήρκησε τρεις ολόκληρες ημέρες. Ένα μικρό μέρος του δάσους δυστυχώς «τυλίχθηκε» στις φλόγες, με το Εθνικό Πάρκο να κάνει τον απολογισμό του τι συνέβη, με την εξής ανακοίνωση:

«Η πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη Πέμπτη στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου έχει πια σβήσει από το Σάββατο, και χάρη στην αποτελεσματική παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας, του Δήμου Σουφλίου, του Στρατού Ξηράς, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και της Δασικής Υπηρεσίας, το Εθνικό Πάρκο βγήκε σχετικά αλώβητο από αυτή τη δοκιμασία.

Οι συντονισμένες προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων ανέκοψαν την πορεία της φωτιάς προς την αυστηρά προστατευόμενη ζώνη του Εθνικού Πάρκου, αποτρέποντας έτσι την καταστροφή των βιοτόπων πολλών σημαντικών ειδών που ζουν στην περιοχή. Η πυρκαγιά περιορίστηκε στα βορειοδυτικά του οικισμού της Λευκίμης σε μία έκταση περίπου 6.000 στρεμμάτων, ενώ ποσοστό της τάξης του 40% της έκτασης που κάηκε, είχε ξανακαεί και στην προηγούμενη μεγάλη πυρκαγιά που είχε απειλήσει το Εθνικό Πάρκο το 2011.

Οι υποδομές στην περιοχή, στο σύνολό τους, δεν έχουν πληγεί και παραμένουν πλήρως λειτουργικές, ενώ το Κέντρο Ενημέρωσης του Εθνικού Πάρκου είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες, και τα δρομολόγια προς το παρατηρητήριο των αρπακτικών πουλιών πραγματοποιούνται κανονικά.

Επόμενος στόχος του Φορέα Διαχείρισης είναι να αποτιμηθούν οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς στα οικοσυστήματα της περιοχής και να ακολουθήσει συντονισμένα η αποκατάστασή τους, με το βέλτιστο δυνατό τρόπο, ενώ παράλληλα θα πρέπει να επαναξιολογηθούν τα πρωτόκολλα πυροπροστασίας, έτσι ώστε να αποφευχθούν αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον».

Η καταγγελία διερευνάται και τα αίτια της φωτιάς θα αποδοθούν μόνο αρμοδίως από την Πυροσβεστική.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η είδηση της διακοπής του ρεύματος σε φτωχό αγρότη από τα ορεινά της Ροδόπης, για το ασήμαντο ποσό των 280  ευρώ όπως πληροφορηθήκαμε,  από τη συγκινητική ανάρτηση που έκανε ο υπάλληλος που επιφορτίστηκε το