fbpx Επίγειοι και εναέριοι ψεκασμοί κατά των κουνουπιών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 4 Αυγούστου, 2017 - 11:00
ΑΥΞΗΜΕΝΟΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ, ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΠΟΝΑ

Επίγειοι και εναέριοι ψεκασμοί κατά των κουνουπιών

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ροδόπη
Κουνούπια
Ψεκασμοί
Νίκος Τσαλικίδης

Νίκος Τσαλικίδης αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης: Τα αποτελέσματα θα φανούν το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου 


Επόμενος αεροψεκασμός Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Αυγούστου σε Γλυκονέρι-Μέση-Γλυφάδα-Παγούρια-Πόρπη και Σάλπη-Διαλαμπή-Κοπτερό

Δήμητρα Συμεωνίδου

Με επίγειους και εναέριους ψεκασμούς επιχειρεί η Περιφέρεια ΑΜ-Θ να περιορίζει την έντονη δραστηριότητα των κουνουπιών, που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω της επικράτησης ευνοϊκών περιβαλλοντικών και καιρικών συνθηκών, με έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις. "Είναι λογικό να υπάρχουν κουνούπια και μύγες λόγω και των περιβαλλοντικών συνθηκών.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κάποια δείγματα που δείχνουν ότι υπάρχει μια αυξητική τάση, αλλά την καταπολεμάμε καθημερινά και με επίγειους ψεκασμούς αλλά ενεργοποιούμε πάλι τους αεροψεκασμούς, οπότε μέσα στον Αύγουστο τα αποτελέσματα θα φανούν το πρώτο δεκαήμερο.

Οι καιρικές συνθήκες και η υγρασία δεν βοήθησαν μέσα στον Ιούλιο, ιδίως εκείνη την εβδομάδα που είχαμε έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις. Το πολεμάμε και μέσα στο πρώτο δεκαήμερο θα δούμε τα αποτελέσματα", μας ενημερώνει σχετικά ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης. 


Ήδη από την τρέχουσα εβδομάδα ξεκίνησαν οι εναέριοι ψεκασμοί. Ειδικότερα στο πλαίσιο της σύμβασης της καταπολέμησης των κουνουπιών που διενεργεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, έγινε αεροψεκασμός προνυμφοκτονίας για καταπολέμηση των κουνουπιών την Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017 στο φυσικό περιβάλλον της Π.Ε. Ροδόπης στην περιοχή Βιστωνίδας (περιοχές Φαναρίου, Γλυκονερίου, Σάλπης). 
Ο επόμενος αεροψεκασμός ακμαιοκτονίας με ULV εφαρμογή για καταπολέμηση των κουνουπιών στο νομό Ροδόπης θα γίνει το Σάββατο 5-8-2017 και την Κυριακή 6-8-2017. Θα διενεργηθεί στο φυσικό και αγροτικό περιβάλλον περιοχών των Δήμων Κομοτηνής και Ιάσμου της Π.Ε. Ροδόπης (Γλυκονέρι-Μέση-Γλυφάδα-Παγούρια-Πόρπη και Σάλπη-Διαλαμπή-Κοπτερό).

Οι αεροψεκασμοί θα ξεκινήσουν μετά την δύση του ηλίου και για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τις 2 ώρες. Καλούνται να μην κυκλοφορούν στο φυσικό περιβάλλον των παραπάνω περιοχών άνθρωποι και ζώα κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης του ψεκασμού. Η εφαρμογή δεν θα γίνει σε κατοικημένες περιοχές, ωστόσο κατά την εκτέλεση της πτήσης από και προς τις περιοχές εφαρμογής ενδέχεται το ελικόπτερο να διέλθει κοντά από κατοικημένες περιοχές, χωρίς αυτό να εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.


Η εφαρμογή γίνεται: 
- με ευθύνη του ανάδοχου φορέα που είναι o Ευθύμιος Χασκόπουλος «Αεροεφαρμογές ΕΠΕ». 
- με χρήση ελικοπτέρου που φέρει ειδικό και κατάλληλο εξοπλισμό.
- με συνεχή επίβλεψη από ειδικούς επιστήμονες υπαλλήλους της Περιφέρειας Ανατολικής     Μακεδονίας και Θράκης.
- με εγκεκριμένα για το σκοπό σκευάσματα που ορίζονται με αποφάσεις  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων .

Σε περίπτωση που δεν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, ο αεροψεκασμός θα πραγματοποιηθεί εντός των επομένων ημερών.
Οι πολίτες μπορούν να αναζητούν πληροφορίες στα τηλέφωνα: Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ροδόπης, τηλ. 2531354141, 2531354107, 2531354106.


Δύο θάνατοι στην Ελλάδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Στο μεταξύ δύο θάνατοι έχουν καταγραφεί φέτος στη χώρα μας, από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Αργά το βράδυ της Τετάρτης 2 Αυγούστου ένας 76χρονος που είχε προσβληθεί από τον ιό, άφησε την τελευταία του πνοή σε μονάδα εντατικής θεραπείας στην Αθήνα. Νωρίτερα, την ίδια μέρα μία γυναίκα 90 ετών από την Αργολίδα, έπειτα από τσίμπημα κουνουπιού, εμφάνισε επιπλοκές μεταξύ των οποίων και εγκεφαλίτιδα και άφησε την τελευταία της πνοή. Ο ιός επανήλθε φέτος, έπειτα από δύο χρόνια απουσίας από την ελληνική επικράτεια, στην περιοχή της Αργολίδας. Μέχρις στιγμής 12 άτομα από την περιοχή, έχουν μολυνθεί και εκδηλώσει λοίμωξη από τον ιό.

Τρεις εβδομάδες μετά το πρώτο κρούσμα της μόλυνσης με τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Αργολίδα, η εστία της μόλυνσης παραμένει ενεργή, με το Ναύπλιο, το Άργος και τις Μυκήνες να αποτελούν τις περιοχές που επηρεάζονται από τον ιό των κουνουπιών και να καταγράφουν συνεχώς νέους ασθενείς. Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν πως αναμένονται κρούσματα λοίμωξης στην ίδια περιοχή όπου ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει έντονη κυκλοφορία, ενώ δεν αποκλείουν την εμφάνιση κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και σε άλλη γεωγραφική περιοχή. Τονίζουν ωστόσο ως θετικό ότι υπάρχει επαγρύπνηση των υγειονομικών αρχών και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας διότι διασφαλίζεται η έγκαιρη διάγνωση άρα και αντιμετώπιση των σοβαρών κρουσμάτων.


Συνολικά, μέχρι και σήμερα σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, 12 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και έχουν νοσήσει. Οι 8 εμφάνισαν βαριά συμπτώματα, από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση. 
Οι 4 εμφάνισαν ηπιότερα συμπτώματα που παραπέμπουν σε εκείνα της γρίπης ή άλλης ίωσης και χωρίς να πληγεί το κεντρικό νευρικό σύστημα.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η αγωνία των υποψηφίων των πανελλαδικών  εξετάσεων έλαβε τέλος και πολλοί εστιάζουν τώρα και   σκέφτονται τις επιλογές τους σε σχολές της αρεσκείας τους,  μέσω του μηχανογραφικού.