fbpx Ενώνουν δυνάμεις ΕΦΕΤ και Περιφέρεια για την ασφάλεια των τροφίμων
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου, 2019 - 10:00
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ

Ενώνουν δυνάμεις ΕΦΕΤ και Περιφέρεια για την ασφάλεια των τροφίμων

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΦΕΤ
τρόφιμα
Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο ΕΦΕΤ εστιάζει τους ελέγχους στις ελληνοποιήσεις προϊόντων και ιδιαίτερα των κτηνοτροφικών όπως γάλατα και τυριά

Δήμητρα Συμεωνίδου

Ενώνουν δυνάμεις ο ΕΦΕΤ και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την ασφάλεια των τροφίμων, την πάταξη του φαινομένου των παράνομων ελληνοποιήσεων, κυρίως κτηνοτροφικών προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή. Αυτό γίνεται μέσω ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας που υπεγράφη το πρωί της Τρίτης 5 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή, μεταξύ του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου και του αντιπροέδρου του ΕΦΕΤ Διονύση Βλάχου. Το πρωτόκολλο υπεγράφη στο γραφείο του περιφερειάρχη με τον ίδιο να λέει "με την υπογραφή αυτή του πρωτοκόλλου αναβαθμίζουμε μία συνεργασία που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, διότι πετυχαίνουμε να συντονίσουμε τις υπηρεσίες μας".

Πρακτικά η υπογραφή σημαίνει ότι η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, διά των υπηρεσιών της, θα συμμετέχει στον ετήσιο σχεδιασμό του προγράμματος ελέγχων του ΕΦΕΤ. "Θα μπορέσουμε έτσι να πετύχουμε εξοικονόμηση πόρων, αποφεύγοντας τους διπλούς ελέγχους και να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί. Η προστασία της υγείας των καταναλωτών είναι βασικός στόχος όλων μας και με αυτήν την συνεργασία κάνουμε ένα σημαντικό βήμα". Σε αυτήν την συνεργασία συμπράττουν η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας. Με το πρωτόκολλο αυτό, όπως ανέδειξε ο κος Βλάχος "επισημοποιείται μία διαρκή και πολύχρονη συνεργασία των υπηρεσιών της Περιφέρειας και του ΕΦΕΤ σε επίπεδο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και καλύπτουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έλλειμμα προσωπικού που υπάρχει, συνεργαζόμενοι για την επίτευξη του σκοπού". 

Ειδικά για την περιοχή μας ο ΕΦΕΤ εργάζεται με βάση ετήσιο πρόγραμμα ελέγχων, ώστε να καλυφθεί κάθε τομέας της ασφάλειας τροφίμων, τόσο εγχώρια όσο και εισαγόμενα. "Κάθε περιοχή έχει τις ιδιαιτερότητές της", ανέφερε ο κος Βλάχος και πρόσθεσε "στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη εστιάζουμε στις ελληνοποιήσεις προϊόντων και ιδιαίτερα των κτηνοτροφικών προϊόντων, γάλατα και τυριά. Έχουμε εντατικοποιήσει τους ελέγχους προσπαθώντας να καταπολεμήσουμε αυτή τη μάστιγα και έχουμε αποτελέσματα που πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν από το υπουργείο". Το φαινόμενο των παράνομων ελληνοποιήσεων είναι υπαρκτό στην περιοχή μας, με τον κ. Βλάχο να λέει "η εικόνα που έχουμε απαιτεί να καταβάλλουμε σημαντική προσπάθεια στην καταπολέμηση του φαινομένου.

Όταν διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν φαινόμενα ελληνοποίησης προϊόντων τα οποία μπορεί να δυσφημίσουν τα ντόπια εγχώρια προϊόντα και την δουλειά που κάνουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, είμαστε υποχρεωμένο να κάνουμε ό,τι περνάει από τα χέρι μας για να μπορέσουμε να το καταπολεμήσουμε". Στελέχη των Υπηρεσιών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και του ΕΦΕΤ, θα διενεργούν επισταμένους ελέγχους σε όλη την γκάμα των τροφίμων (κρέατα, φυτικά, ζωϊκά) εγχώριων αλλά και  «εισερχομένων» από γειτονικές χώρες (Βουλγαρία και Τουρκία).

Την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας ακολούθησε σύσκεψη παρουσία στελεχών των παραπάνω εμπλεκομένων υπηρεσιών, όπως ο προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αχιλλέας Σαχπατζίδης, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Νίκος Κολάτσος, οι Γιώργος Τσακιρίδης από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ροδόπης, Νικόλαος Φωτεινιάς προϊστάμενος Τμήματος Υγείας Ζώων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Στην σύσκεψη ήταν παρόντες επίσης η εκτελεστική γραμματέας Περιφέρειας ΑΜ-Θ Ζωή Κοσμίδου και στελέχη του ΕΦΕΤ.  

Παρόμοια πρωτοκόλλα συνεργασίας έχουν υπογραφεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και η αποτελεσματικότητα στον τομέα του ελέγχου της ασφάλειας των τροφίμων ήταν πολύ μεγάλη.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε