fbpx Έφτασαν αεροπορικώς 51 παιδιά Τα υπόλοιπα 40 νοσηλεύονται ακόμη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2016 - 11:00
ΟΔΕΥΕΙ ΠΡΟΣ ΤΕΛΟΣ Η ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ 91 ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΛ

Έφτασαν αεροπορικώς 51 παιδιά Τα υπόλοιπα 40 νοσηλεύονται ακόμη

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σχολεία
Δηλητηρίαση
Αθήνα
Κομοτηνή

Σε εξέλιξη η έρευνα για τα αίτια της δηλητηρίασης που μετέτρεψε την εκδρομή σε «νοσηλεία» 

Προς το τέλος της οδεύει η «μαρτυρική» εκπαιδευτική εκδρομή των μαθητών του 3ου ΓΕΛ Κομοτηνής, που αντί για τη Βουλή των Ελλήνων, ξεναγήθηκαν τελικά στους θαλάμους νοσηλείας των νοσοκομείων της Αθήνας. Δυστυχώς ή ευτυχώς τα παιδιά είδαν και το πραγματικό πρόσωπο του εθνικού συστήματος υγείας, καθώς τα νοσοκομεία στα οποία νοσηλεύτηκαν –λόγω της κρίσης προφανώς- είχαν σοβαρές ελλείψεις σε κουβέρτες, σεντόνια κλπ, ωστόσο είχαν πολύ εξυπηρετικό νοσηλευτικό προσωπικό.


«Ήταν πολύ δύσκολο για όλους τους μαθητές. Ήταν μια μεγάλη ταλαιπωρία για όλους μας και πραγματικά εύχομαι να μη συμβεί σε κανένα άλλο παιδί - να προσέχουμε δηλαδή όλοι τους σταθμούς που κάνουμε, τις στάσεις στη διαδρομή κλπ. Ήταν μια ταλαιπωρία που δεν άξιζε τον κόπο και μας χάλασε την εκδρομή» λέει στον «Χ» η μαθήτρια Γεωργία Παυλίδου, όμως αυτό που μεταφέρει με περισσότερη έκπληξη ήταν η εμπειρία της νοσηλείας, καθώς τόσο η ίδια όσο και οι συμμαθητές της, διαπίστωσαν με τα ίδια τους τα μάτια την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νοσοκομεία και που «οι μεγάλοι» την γνωρίζουν καλύτερα, αλλά στα εφηβικά μάτια προκαλεί αλγεινή εντύπωση. 


Λέει η μικρή Γεωργία: «Ήμουν από τα παιδιά που νοσηλεύτηκα από την πρώτη κιόλας μέρα με συμπτώματα πονόκοιλου, τάσεις για εμετό και ενοχλήσεις και πραγματικά ήταν πολύ άσχημη εμπειρία. Δεν την εύχομαι σε κανέναν. Ήμασταν σε ένα νοσοκομείο που είχε βασικές ελλείψεις. Δεν είχε σεντόνια και κουβέρτες, αλλά ευτυχώς οι νοσοκόμες ήταν πολύ βοηθητικές. Έκαναν ό, τι μπορούσαν.  Ήξεραν ότι βρισκόμασταν μακριά από τους γονείς μας, αλλά ήταν πολύ δύσκολο. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο το ότι ήμασταν μακριά από τους γονείς μας, αλλά και το ότι υπήρχαν και οι ελλείψεις στο νοσοκομείο». 


Η Γεωργία ανήκει στο πρώτο γκρουπ των 51 μαθητών που επέστρεψαν από την Αθήνα αεροπορικώς χθες το μεσημέρι. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη λίγο μετά τις 14.30, ωστόσο το λεωφορείο που τους μετέφερε έφτασε στην Κομοτηνή περίπου στις 17.00. Προφανώς υπήρξε κάποια καθυστέρηση στην παραλαβή των μαθητών από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και αυτό επισημάνθηκε από αρκετούς γονείς, οι οποίοι εξέφρασαν το παράπονό τους και στον οδηγό του οχήματος καθώς παραλάμβαναν τα παιδιά τους. 
40 ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 
Μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm ο διευθυντής του 3ου ΓΕΛ Κομοτηνής Γιάννης Στρούμπας είπε ότι υπάρχουν ακόμη 40 μαθητές που ακόμη νοσηλεύονται στην Αθήνα. Οι 36 από αυτούς βρίσκονται στο Νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς και οι άλλοι 4 στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο. Η επιστροφή τους στην Κομοτηνή θα γίνει μόλις δώσουν «πράσινο φως» οι γιατροί και ο διευθυντής το προσδιορίζει χρονικά την Τετάρτη ή την Πέμπτη. Ο κος Στρούμπας περιέγραψε και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι καθηγητές στη διαχείριση όλης αυτής της κατάστασης με κυριότερο το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να συγκεντρώσουν τα παιδιά σε ένα νοσοκομείο, λόγω του προγράμματος εφημεριών που εφαρμόζεται στην πρωτεύουσα. Επιπλέον δεν παρουσίασαν συμπτώματα όλα τα παιδιά μαζί, αλλά ασθενούσαν σταδιακά οπότε ανάλογα με την ώρα που κάθε παιδί εκδήλωνε αδυναμία, μεταφερόταν και στο αντίστοιχο εφημερεύον νοσοκομείο. 
Προς ενίσχυση μάλιστα των συνοδών – εκπαιδευτικών εστάλησαν στην Αθήνα άλλοι τρεις καθηγητές του σχολείου, ο ένας την Παρασκευή και οι άλλοι δύο το Σάββατο. 


Όσο για τα αίτια που προκάλεσαν όλη αυτή την κατάσταση, είναι γνωστό ότι οφείλεται σε τροφική δηλητηρίαση, αλλά μένει να εξακριβωθεί το που ακριβώς έφαγαν τα παιδιά την τροφή που προκάλεσε όλο αυτό το περιστατικό. Η εκδρομή έκανε τρεις στάσεις στη διαδρομή προς την Αθήνα ενώ κατά την άφιξή τους στην πρωτεύουσα δείπνησαν και στο ξενοδοχείο. Για το θέμα έχει παρέμβει και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών που διέταξε προκαταρκτική εξέταση για τα αιτία που οδήγησαν τους μαθητές μαζικά στα νοσοκομεία. 
Επιπλέον, όπως είπε ο κος Στρούμπας οι αναλύσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ μπορεί να χρειαστούν έως και δύο μήνες για να ολοκληρωθούν. 


ΜΕΓΑΛΗ Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ 
Από το απόγευμα της Παρασκευής οπότε και έγινε γνωστό το θέμα, ξεκίνησε μία μεγάλη κινητοποίηση των φορέων στη Ροδόπη με πρώτο φυσικά το 3ο ΓΕΛ της Κομοτηνής. Από κει και πέρα ενεπλάκησαν τόσο η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού όσο και η  Αντιπεριφέρεια Ροδόπης προκειμένου να αποκτήσουν σαφή εικόνα για την κατάσταση των παιδιών, να φροντίσουν ότι όλα εξελίσσονται ομαλά και τα παιδιά παίρνουν την περίθαλψη που χρειάζονται και εν συνεχεία να ενημερώσουν και τους γονείς που αγωνιούσαν εδώ και μη μπορώντας λόγω της απόστασης να είναι κοντά στα παιδιά τους. «Δεν μπορούσαμε να είμαστε κοντά στα παιδιά λόγω απόστασης και αυτό μεγάλωσε την ανησυχία μας. Ωστόσο τώρα που τελείωσαν όλα καλά λέμε ότι  ήταν ακόμη μία εμπειρία» σχολιάζει η κα Χριστίνα Παυλίδου, μητέρα μαθήτριας της εκδρομής και όσο για τη στάση των καθηγητών λέει πως όχι μόνο δεν υπάρχει κάποιο παράπονο αλλά ότι «οι καθηγητές έκαναν ότι μπορούσαν και υπερέβαλαν εαυτούς». 


Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου συνεκλήθη και έκτακτη συνάντηση φορέων της Ροδόπης στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Νίκου Τσαλικίδη, στην οποία συμμετείχαν ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Παναγιώτης Κεραμάρης, η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαίρη Κοσμίδου, ο βουλευτής Μουσταφά Μουσταφά, ο βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ, η Χριστίνα Βεργίδου, ιδιοκτήτρια του πρακτορείου vergidou tours, ο αντιπρόεδρος νοσοκομείου Κομοτηνής και γονείς, τους οποίους ευχαρίστησε ο Νίκος Τσαλικίδης για την ψυχραιμία που επέδειξαν. «Ως αντιπρόσωπος της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης αλλά κυρίως ως γονέας εύχομαι και δεσμεύτηκα να επιδιώξω την ομαλή έκβαση του δυσάρεστου συμβάντος με την άμεση επιστροφή των παιδιών στις εστίες τους και την αρμόζουσα περίθαλψη τους», δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ο κος Τσαλικίδης, ενώ ο τρίτος βουλευτής της Ροδόπης – ο Ιλχάν Αχμέτ επισκέφθηκε το νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς στην Αθήνα προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της υγείας των μαθητών από την Κομοτηνή. Εν τω μεταξύ ο Ιλχάν Αχμέτ επισκέφθηκε και τον γενικό διευθυντή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη, Πλούταρχο Ψωμιάδη από τον οποίο ζήτησε –και μέσω αυτού από την κυβέρνηση- με κρατική αρωγή να μετακινηθούν οι μαθητές με ασφάλεια και με άνεση στις οικογένειές τους, λόγω της υποχρέωσης της πολιτείας να μέριμνα για την δημόσια υγεία των πολιτών. 


ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΚΔΡΟΜΕΣ Ή ΟΧΙ; 
Στη συνέντευξή του στο ράδιο Χρόνος, ο κος Στρούμπας απάντησε και στο ερώτημα που συζητήθηκε αυτές τις ημέρες με αφορμή το περιστατικό και είναι το αν πρέπει τελικά να γίνονται οι εκδρομές ή όχι. Επί αυτού, ο διευθυντής του ΓΕΛ τοποθετείται ως εξής: «Η εκδρομή αυτή, είναι μια εκδρομή η οποία γίνεται κάθε χρόνο. Η επίσκεψη στη Βουλή των ελλήνων είναι μια κλασική εκδρομή για τους μαθητές της δευτέρας λυκείου. Ο χρόνος επιλογής της εκδρομής ορίζεται από το υπουργείο, και  το αν θα γίνει αυτό στο ξεκίνημα ή στο τέλος  της χρονιάς είναι επιλογή του κάθε σχολείου.


Για τις εκδρομές πολλές φορές γκρινιάζουμε ως προς σε τι μας χρειάζονται αυτές οι εκδρομές και όμως είναι εκδρομές οι οποίες δίνουν παραστάσεις στους μαθητές και εμπειρίες και γνωρίζουν πράγματα που αν έμεναν εδώ δεν θα τα γνώριζαν. Δηλαδή, και μια εκδρομή είναι ένα πολύ μεγάλο σχολείο και έχει να δώσει πολλά»


Πάντως ούτε οι μαθητές, ούτε οι γονείς τους φαίνεται να σκέφτονται αποχή από μελλοντικές εκδρομές. Προτιμούν να ερμηνεύσουν το συμβάν ως «ένα μάθημα που πρόσθεσε κάτι ακόμη στο σακούλι των εμπειριών». 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Φρονιμότερο και πιο συνετό πολιτικά και διπλωματικά,  είναι να υπάρχουν έστω και αποτυχημένες διερευνητικές επαφές,  αλλά και ανεπιτυχείς προσπάθειες διαλόγου,  παρά εντάσεις,  πολεμικές ιαχές,  καθώς και αδ