fbpx ΕΔΕ για τον αστυνομικό που ενέπλεξε το Δήμο με το ζωοπάζαρο, προανήγγειλε ο δήμαρχος
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 22 Αυγούστου, 2018 - 10:00
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΟ ΖΩΟΠΑΖΑΡΟ

ΕΔΕ για τον αστυνομικό που ενέπλεξε το Δήμο με το ζωοπάζαρο, προανήγγειλε ο δήμαρχος

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κουρμπάν Μπαϊράμ

Αστυνομικός σε βίντεο ακούγεται να λέει: "...είναι δημοτικό συμβούλιο που έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό για αυτό το θέμα, επομένως δεν πιστεύω ότι δεν υπάρχει ενημέρωση"


Δήμαρχος: "Αν λέει ο αστυνομικός ότι έγινε στο Δήμο τέτοια συνάντηση θα ζητήσω ΕΔΕ "

Δήμητρα Συμεωνίδου

Φανερά ενοχλημένος και αποφασισμένος να ζητήσει ακόμα και ένορκη διοικητική εξέταση για τον αστυνομικό που ενέπλεξε τον Δήμο Κομοτηνής με το ζωοπάζαρο του κουρμπάν μπαϊράμ, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης. Την ενόχλησή του αυτή αποκάλυψε μιλώντας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το απόγευμα της 20ης Αυγούστου. Είχαν προηγηθεί το πρωί της ίδιας μέρας έλεγχοι αστυνομικών στο ζωοπάζαρο στην Κομοτηνή. Όπως έγραψε ήδη από χθες ο "Χ" ύστερα από ανώνυμες καταγγελίες, αστυνομικό κλιμάκιο με τρεις αστυνομικούς, έκανε επιτόπιο έλεγχο στον χώρο του παζαριού, αργά το απόγευμα της Δευτέρας.

Ερώτημα προς τον δήμαρχο με αφορμή τις παραπάνω εξελίξεις έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης "Εμείς...η πόλη" Ερτζάν Αμέτ, στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου. Θέλησε να ενημερωθεί αν εμπλέκεται ο Δήμος με το συγκεκριμένο θέμα. Τότε ήταν που ο δήμαρχος εξανέστη καθώς είχε ήδη διαβάσει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα Birlik όπου γίνεται λόγος για εμπλοκή του Δήμου στο όλο θέμα. Ο δήμαρχος απαντώντας στον κο Αμέτ είπε τα παρακάτω "διάβασα στο δημοσίευμα ότι από αστυνομικό όργανο ειπώθηκε ότι έγινε στον Δήμο συνάντηση τον Απρίλιο μήνα με τη συμμετοχή διαφορών προκειμένου να αποφασιστεί...

Καμία συνάντηση δεν έγινε στον Δήμο. Έγιναν δύο συναντήσεις στην Περιφέρεια, στην πρώτη δεν κλήθηκε καν ο Δήμος Κομοτηνής και μία δεύτερη συνάντηση πριν ένα μήνα περίπου στην οποία πήγα ο ίδιος ακριβώς επειδή το θέμα ήταν σοβαρό αλλά δεν υπήρξε καμία συζήτηση και στη συνάντηση της Περιφέρειας για το συγκεκριμένο θέμα. Από κει και πέρα ο Δήμος ούτε έχει εμπλοκή, ούτε έχει συζητηθεί σε κανένα υπηρεσιακό ή αιρετό όργανο του Δήμου το θέμα αυτό". Νωρίτερα ο δήμαρχος είχε προαναγγείλει την πρόθεσή του να ζητήσει ΕΔΕ. "Αν λέει ο αστυνομικός ότι έγινε στο Δήμο τέτοια συνάντηση θα ζητήσω ΕΔΕ", είπε σχετικά με τον κο Ερτζάν Αμέτ να τον παραπέμπει σε σχετικό βίντεο που υπάρχει αναρτημένο στην ίδια ιστοσελίδα.  

Αστυνομικός σε αυτό το βίντεο ακούγεται να λέει προς τους πωλητές ζώων: "...είναι δημοτικό συμβούλιο που έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό για αυτό το θέμα επομένως δεν πιστεύω ότι δεν υπάρχει ενημέρωση... Από τη στιγμή που έχει γίνει αυτό το δημοτικό συμβούλιο με την συμμετοχή όλων των φορέων δεν πιστεύω ότι δεν υπήρχε ενημέρωση...". 

Αντιδράσεις και παρουσία βουλευτών στο ζωοπάζαρο
Για τους ελέγχους αστυνομικών στο παραδοσιακό παζάρι των ζώων είχαν διατυπωθεί ήδη από χθες το απόγευμα αντιδράσεις. Ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ.  κ. Ιλχάν Αχμέτ δήλωσε τα παρακάτω: "Στο παζάρι ζώων της Κομοτηνής, σε ένα χώρο που εδώ και χρόνια ανελλιπώς πραγματοποιούνται αγοραπωλησίες για την μεγάλη θρησκευτική εορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ, έγινε αστυνομικός έλεγχος με αποτέλεσμα στην κυριολεξία να φύγουν όλοι οι πωλητές.

Για την επίλυση του προβλήματος της «θρησκευτικής σφαγής» ζώων κατά την διάρκεια της εορτής του Κουρμπάν Μπαϊράμ καθώς και την εύρεση ρεαλιστικής λύσης στο ζήτημα της διαγραφής των σφάγιων αυτών από τα μητρώα των κατά τόπους κτηνιατρικών διευθύνσεων, είχαμε καταθέσει σχετική ερώτηση στην Βουλή.

Εκεί, με τον πλέον θεσμικά επίσημο τρόπο, είχαμε παρουσιάσει την πρόταση μας ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το ίδιο πράξαμε και στη σύσκεψη που έγινε στην ΠΑΜ-Θ, τονίζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι τα δύο μόνο σφαγεία που διαθέτει ο νόμος Ροδόπης, δεν επαρκούν για να λυθεί το πρόβλημα κατά τη διάρκεια του Μπαϊραμιού, πολύ περισσότερο όταν αυτά δεν διαθέτουν καν γραμμή «χελάλ».

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση με την αβελτηρία της, την αναλγησία της και την αδιαφορία της ανήμερα του Μπαϊραμιού, έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στους πιστούς μουσουλμάνους της Θράκης.

Η πράξη της αυτή σαφώς έχει καταγραφεί ως απόλυτα αρνητική στην συνείδηση της μειονότητας μας, αφού έτσι εμποδίζεται και περιορίζεται το δικαίωμα της σε θρησκευτικές σφαγές.

Περιμένουμε την άμεση επίλυση από όλους τους αρμόδιους φορείς των ζητημάτων που ανέκυψαν φέτος με εκκωφαντικό τρόπο- όπως ουδέποτε άλλοτε στο πρόσφατο παρελθόν- και την ομαλή διεξαγωγή της θρησκευτικής μας εορτής, με σεβασμό στα ήθη και έθιμα των μουσουλμάνων της Θράκης".

Για την παρουσία των αστυνομικών στο ζωοπάζαρο ενημερώθηκαν οι βουλευτές Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και έσπευσαν στο σημείο, όπως και ο αντιπεριφερειάρχης Αχμέτ Ιμπράμ. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αδυνατεί  πολλές φορές ο μέσος και κοινός νους,  να συλλάβει τη λογική που διακατέχει ορισμένα στελέχη του Σύριζα.