fbpx Δύο αυτοκτονίες σε δύο ημέρες
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΔΙΠΛΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

Δύο αυτοκτονίες σε δύο ημέρες

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τραγωδία
Αυτοκτονίες
Κέντρο Πρόληψης Ορφέας

Συνεχίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης του Κέντρου Ορφέας, προς αποφυγή κι άλλων τραγωδιών στο μέλλον


Δια απαγχονισμού έδωσαν τέλος στη ζωή τους μία μεσήλικας μουσουλμάνα στην Κομοτηνή κι ένας ηλικιωμένος χριστιανός από τη Γλυφάδα Ροδόπης

Διονύσης Βοργιάς

Δύο τραγωδίες σε δύο ημέρες καταγράψαμε στη Ροδόπη. Πιο συγκεκριμένα, τέλος στη ζωή τους έβαλαν δύο κάτοικοι Ροδόπης, μία μεσήλικας μουσουλμάνα το μεσημέρι της Τρίτης 26 Δεκεμβρίου εντός Κομοτηνής και ένας ηλικιωμένος χριστιανός το πρωί της Τετάρτης 27 Δεκεμβρίου στο χωριό Γλυφάδα Ροδόπης. Και οι δύο τραγωδίες φαίνεται να τελέστηκαν δια απαγχονισμού.


ΣΤΟ ΤΕΡΜΑ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ
Στο τέρμα Αδριανουπόλεως, εντός Κομοτηνής, κλήθηκαν να επέμβουν οι αστυνομικοί μεταξύ 15:00 και 16:00 της Τρίτης, μόνο για να βρουν μία 58χρονη γυναίκα να έχει αφήσει την τελευταία της πνοή. 


Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Χρόνου", οι αστυνομικοί την βρήκαν κρεμασμένη εντός της οικίας της, στο τέρμα Αδριανουπόλεως. Η αυτόχειρας, γεννηθείσα το 1959, παντρεμένη χωρίς παιδιά, έβαλε βίαια τέλος στη ζωή της, ενώ δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση από την αστυνομία μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης.


ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ ΡΟΔΟΠΗΣ
Τέλος στη ζωή έβαλε μεταξύ 9:00 και 10:00 της Τετάρτης, ένας ηλικιωμένος άνδρας στον οικισμό Γλυφάδας του νομού Ροδόπης. Ο άνδρας, γεννηθείς το '31, πατέρας ενός άντρα, ζούσε μόνος του στον οικισμό και σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Χρόνου" εντοπίστηκε σπίτι του, να έχει αφήσει την τελευταία του πνοή, από έναν εργάτη που εργαζόταν για λογαριασμό του. 


Ο ίδιος, το χθεσινό πρωινό δεν κίνησε καμία υποψία στο χωριό ότι θα έκανε μία τέτοια πράξη, με τους συγχωριανούς του να μας εξηγούν πως ήταν ένας άνθρωπος ήρεμος και ευγενικός. Μάλιστα, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, ο ηλικιωμένος έκανε το συνηθισμένο "δρομολόγιο" του, αφού πήγε στο καφενείο και ήπιε τον καφέ μαζί με τους συγχωριανούς του. Επιστρέφοντας στο σπίτι όμως, φαίνεται, να έλαβε την απόφαση να προχωρήσει στο απονενοημένο διάβημα. Μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης, δεν υπήρξε κάποια επίσημη ενημέρωση από την αστυνομία.


ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΟΡΦΕΑ"
Την εκστρατεία ενημέρωσης, προς αποφυγή τραγωδιών, συνεχίζει το Κέντρο Πρόληψης Των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας  Π.Ε. Ροδόπης "Ορφέας". Όπως μας ενημερώνει σχετικά η πρόεδρος του κέντρου Σιμπέλ Μουσταφάoγλου "από πέρσι και, αφού είχαμε το ένα κρούσμα αυτοχειρίας μετά το άλλο, ως Κέντρο έχουμε ξεκινήσει μία σειρά επαφών στους οικισμούς και τα χωριά όλου του νομού, για να προλάβουμε τυχόν τραγωδίες. Είδαμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, το οποίο όμως δεν έχει μετρηθεί, δηλαδή δεν υπάρχουν στατιστικά για να μας δείξουν αν τα κρούσματα είναι περισσότερα από το παρελθόν".


Η ίδια εξηγεί πως το Κέντρο είναι εκεί για όλους: "Εμείς είμαστε κέντρο πρόληψης και οι αυτοκτονίες χρήζουν θεραπευτικής προσέγγισης, δηλαδή από ψυχίατρο. Όμως, μέσα από τη δράση μας εστιάζουμε και στην ψυχική υγεία. Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε το κοντινό περιβάλλον των ανθρώπων που χρήζουν βοήθειας, δηλαδή την οικογένεια και το φιλικό περιβάλλον, αλλά και τον ίδιο τον άνθρωποι που χρήζει στήριξης".


Όπως διαπιστώνει η κα Μουσταφάoγλου η αυτοχειρία μπορεί να είναι μία στιγμιαία πράξη, αλλά ο αυτόχειρας έχει περάσει από ένα μακρό χρονικό φάσμα και πολλά στάδια ψυχικής οδύνης. Το χρέος μας, ως φίλοι ή συγγενείς, είναι να εντοπίζουμε αυτά τα σημάδια. "Η αλήθεια είναι πως μερικές φορές, ο περίγυρος δεν κρατάει ανοιχτά τα μάτια του και έτσι, ενώ μπορεί τα άτομα να εκπέμπουν αυτά τα σήματα κινδύνου, δε μπορεί να καταλάβει ο περίγυρος ότι έχουν ξεφύγει. Έχουμε τις αυτοκτονίες συχνά πλέον δίπλα μας. Χρειάζεται ένα μεγάλο στάδιο ψυχικής οδύνης, για να φτάσει κανείς στο σημείο να αυτοκτονήσει. Ένας ψυχίατρος μου είχε πει κάτι πολύ σοφό, ότι το να αυτοκτονεί κάποιος είναι η γιγάντια δύναμη του αδύναμου", καταλήγει. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε εποχές που δύσκολα οι δήμοι μπορούν να παρουσιάσουν έργο,  να επαινούν και να διαφημίζουν, συναντήσεις, καθημερινές δράσεις,  προσπάθειες, ιδέες και προτάσεις.