fbpx Δύο αστυνομικοί κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση διακίνησης μεταναστών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 27 Οκτωβρίου, 2018 - 10:00
ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΟ ΣΟΥΦΛΙ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ, ΠΗΡΑΝ ΠΡΟΣΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΟΥΝ

Δύο αστυνομικοί κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση διακίνησης μεταναστών

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ
Μετανάστες
Διακινητές

Μαζί τους κατηγορείται και ένας αγρότης, ο ρόλος του αλλοδαπού από την Τουρκία

Δήμητρα Συμεωνίδου

Τρία άτομα εκ των οποίων οι δύο αστυνομικοί, που υπηρετούν σε τοπική Υπηρεσία Συνοριακής Φύλαξης, και ο ένας αγρότης, οδηγήθηκαν το πρωί της Παρασκευής 26 Οκτωβρίου ενώπιον του εισαγγελέα της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος τους απήγγειλε βαριές κατηγορίες, όπως αυτή της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την παράνομη διακίνηση υπηκόων τρίτων χωρών.

"Μόλις τελείωσε η διαδικασία της άσκησης ποινικής δίωξης από τον εισαγγελέα ο οποίος είπε τις κατηγορίες στους τρεις κατηγορουμένους. Τους παρέπεμψε στον ανακριτή όπου πήραν προθεσμία να απολογηθούν Δευτέρα (σ.σ. οι αστυνομικοί) και Τρίτη (σ.σ. ο αγρότης).

Οι κατηγορίες είναι πολύ σοβαρές: Εγκληματική οργάνωση με στόχο την διακίνηση παράτυπων μεταναστών, υπάρχουν οι κατηγορίες από υπαλλήλους για δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος, δωροληψία σε βαθμό κακουργήματος και υπάρχουν και κάποια πλημμελήματα τα οποία όμως θα γίνουν ξεχωριστή δικογραφία για να μην συσσωρεύεται υλικό μέσα στην ανακριτική διαδικασία", δήλωσε εξερχόμενος του Δικαστηρίου, ο δικηγόρος Αλεξανδρούπολης Θεόδωρος Αγγλιάς, που υπερασπίζεται τον αγρότη και μαζί του συμφώνησε και η συνάδελφός του Μαρία Καραγεωργίου που υπερασπίζεται τους αστυνομικούς: "Τα αδικήματα είναι πολύ σοβαρά κατηγορούνται για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την διακίνηση υπηκόων τρίτων χωρών χωρίς άδεια για δωροληψία και κατάχρηση εξουσίας οι αστυνομικοί. Περιμένουμε να λάβουμε την δικογραφία".


Οι "Αδιάφθοροι" στον Έβρο

Η σύλληψη των τριών έγινε από το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Οι τρεις συλληφθέντες είχαν τεθεί στο μικροσκόπιο του Τμήματος εδώ και πολύ καιρό, ενώ είχε γίνει και άρση του τηλεφωνικού απορρήτου τους. Η απομαγνητοφώνηση των κλήσεων "έκαψε" τους συλληφθέντες, που κρίθηκαν προφυλακιστέοι έως την απολογία τους.

Η σύλληψή τους είχε γίνει το απόγευμα της Πέμπτης 25 Οκτωβρίου στην ευρύτερη περιοχή του Σουφλίου, ενώ οι αστυνομικοί κρατήθηκαν στο Τμήμα όπου υπηρετούσαν.


Στην υπόθεση εμπλέκεται αλλοδαπός από την Τουρκία
Όπως πρόεκυψε από την έρευνα η δράση της εγκληματικής οργάνωσης προσδιορίζεται τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2018, υπό τη διεύθυνση αλλοδαπού, ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Τουρκία. Ο παραπάνω διευθύνων την εγκληματική οργάνωση αλλοδαπός, μέσω πληροφοριών που του εξασφάλιζε ο ιδιώτης συλληφθείς, καθοδηγούσε τα λοιπά μέλη της οργάνωσης σχετικά με τις ώρες, τον τόπο και τον τρόπο διακίνησης των αλλοδαπών, μέσω του ποταμού Έβρου. Ο ιδιώτης συλληφθείς αντλούσε, έναντι αμοιβής, την πληροφόρηση από τους δυο συλληφθέντες αστυνομικούς, οι οποίοι λόγω της ιδιότητάς τους και της απασχόλησης τους σε τοπική υπηρεσία συνοριακής φύλαξης είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες υπηρεσιακού και επιχειρησιακού χαρακτήρα και παράλληλα ήταν άριστοι γνώστες της γεωμορφολογίας και των τοπικών χαρακτηριστικών της ευρύτερης περιοχής. 

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα και στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν: (7) ηλεκτρονικές συσκευές tablet και (2) φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές (laptop), (29) συσκευές κινητών τηλεφώνων και (3) κάρτες αποθήκευσης δεδομένων, (8) κάρτες SIM και (4) φορητές μονάδες αποθήκευσης, (21) βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων διαφόρων τραπεζών, (18) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, (2) κεντρικές μονάδες σταθερού ηλεκτρονικού υπολογιστή, (2) φορητοί πομποδέκτες, και φορητός ασύρματος και επιτραπέζιος πομποδέκτης.

Οι δικηγόροι της υπεράσπισης δεν επιβεβαίωσαν την πληροφορία που ήθελε τους κατηγορούμενους να έχουν ομολογήσει.

Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος τους ένορκη διοικητική εξέταση.

Η υπόθεση θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα με τις απολογίες των τριών, ενώ οι δίκες θα λάβουν χώρα στην Κομοτηνή καθώς στην Αλεξανδρούπολη δεν λειτουργεί Κακουργιοδικείο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η αγωνία των υποψηφίων των πανελλαδικών  εξετάσεων έλαβε τέλος και πολλοί εστιάζουν τώρα και   σκέφτονται τις επιλογές τους σε σχολές της αρεσκείας τους,  μέσω του μηχανογραφικού.