fbpx ΔΠΘ: Παραμείνετε σπίτι, αν έχετε λοίμωξη αναπνευστικού
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 7 Μαρτίου, 2020 - 10:00
ΕΚΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

ΔΠΘ: Παραμείνετε σπίτι, αν έχετε λοίμωξη αναπνευστικού

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
κορωνοϊός

Και το Πανεπιστήμιο μεταφέρει τις συμβουλές προς την εκπαιδευτική κοινότητα

Καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα για τη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό μεταβάλλονται διαρκώς στην Ευρώπη και στη χώρα μας, παρουσιάζοντας αυξητική τάση, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης έκρινε απαραίτητη την συμμόρφωση των φοιτητών/εργαζομένων με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και την τήρηση προληπτικών μέτρων για την υγεία τους. 

«Τα μέτρα αυτά κρίνονται αναγκαία, καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχει φυσική ανοσία στον πληθυσμό, η οποία θα μπορούσε να δράσει αποτρεπτικά στην περαιτέρω διάδοση, ούτε υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για το σκοπό αυτό», ενημερώνει το ΔΠΘ, το οποίο καλεί την εκπαιδευτική κοινότητα, με αναλυτική του ανακοίνωση, να επισκεφτεί την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (eody.gov.gr) προκειμένου να μάθει όλες τις συμβουλές.

Βάσει των οδηγιών αυτών  θα πρέπει όλοι οι φοιτητές να λαμβάνουν τα εξής γενικά μέτρα:

  • Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.
  • Αποφυγή κάθε στενής επαφής εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα)  ή αναφέρει πυρετό. 
  • Αποφυγή σε κάθε περίπτωση της επαφής των χεριών τους με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  • Αποφυγή της  κοινής χρήσης γραφικής ύλης, εξοπλισμού και προσωπικών αντικειμένων.
  • Σε βήχα ή πταρμό, να γίνεται κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, και απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντιλου στους κάδους απορριμμάτων. Να ακολουθεί κατόπιν επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αυτό ισχύει και πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα. Να ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. 

Στην περίπτωση νόσησης από CoVID-19 κρίνεται αναγκαία και η ενημέρωση του Πανεπιστημίου για τη λήψη επιπλέον μέτρων (πχ απολύμανση χώρων). 

Η ενημέρωση θα γίνεται μέσω της τηλεφωνικής γραμμής εκτάκτου ανάγκης του Πανεπιστημίου (τηλ 11314), η οποία είναι σε λειτουργία όλο το 24ωρο.

Στα πλαίσια της περαιτέρω προστασίας γίνεται επιπλέον σύσταση για:

  • Αποφυγή χαιρετισμών μέσω χειραψιών, ασπασμών και εναγκαλισμών σε όλες τις περιπτώσεις.
  • Αποφυγή των χωρίς σοβαρό λόγο μετακινήσεων σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
  • Αποφυγή συμμετοχής σε εκδηλώσεις που συνοδεύονται από συγκέντρωση πολλών ατόμων και συγχρωτισμό, επί παρουσίας πυρετού ή συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού. 
  • Αποφυγή επαφής με αδέσποτα ζώα, δεδομένου ότι μπορούν να αποτελέσουν δυνητικά πηγή μετάδοσης του ιού.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν ανασταλεί όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές εκτός των συνόρων της χώρας.

Επισημαίνεται ότι ιδιαίτερη σημασία έχει η αίσθηση της ατομικής και συλλογικής ευθύνης, προκειμένου να εμποδιστεί η διασπορά της λοίμωξης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Φρονιμότερο και πιο συνετό πολιτικά και διπλωματικά,  είναι να υπάρχουν έστω και αποτυχημένες διερευνητικές επαφές,  αλλά και ανεπιτυχείς προσπάθειες διαλόγου,  παρά εντάσεις,  πολεμικές ιαχές,  καθώς και αδ