fbpx Διπλή "σφαλιάρα" στο Δήμο από Νόμο και δημότες
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:00
ΜΕΙΖΟΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ

Διπλή "σφαλιάρα" στο Δήμο από Νόμο και δημότες

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αδέσποτα
επιθέσεις αδέσποτων
Γιάννης Μουρτίδης

Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μουρτίδης θέτει προ των ευθυνών τους και τους ίδιους τους πολίτες

Προτάσσει ως μέτρο περιορισμού των αδέσποτων στην Κομοτηνή τις υιοθεσίες

Δήμος Μπακιρτζάκης

Στη "μέγγενη" του Νόμου από τη μία και των δημοτών από την άλλη, βρίσκεται ο Δήμος Κομοτηνής, αναφορικά με τα αδέσποτα. Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Υποδομών και Πολεοδομίας Γιάννης Μουρτίδης κληθείς να σχολιάσει τα επίσημα στοιχεία με τα περιστατικά που απασχόλησαν το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Σισμανογλείου και αφορούν σε επιθέσεις σκύλων στην Κομοτηνή και δημοσίευσε χθες η παράταξη πολιτών Σπάρτακος, παραδέχτηκε "είναι έντονο το πρόβλημα" και είπε χαρακτηριστικά "ο Δήμος δέχεται μια "σφαλιάρα" από το Νόμο και μια από τα αιτήματα των δημοτών οι οποίοι έχουν δίκαιο την εικόνα που υπάρχει μέσα στην πόλη μας".


Την ίδια στιγμή επικαλείται το Νόμο που υποχρεώνει το Δήμο από την στιγμή που θα γίνει η καταγγελία για επιθετικό ζώο να γίνει η περισυλλογή του και η μεταφορά στο Κυνοκομείο, όπου αφού γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, θα ακολουθήσει επανένταξη του ζώου στο φυσικό του περιβάλλον. Όσον αφορά ειδικά για τις ενέργειες των αρμοδίων του Δήμου ο κος Μουρτίδης κάνει γνωστά τα παρακάτω: "Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εστιάσουμε στην αγέλη στο πιο επικίνδυνο ζώο. Δεν είμαστε αρμόδιοι εμείς να κρίνουμε το οποιοδήποτε ζώο αν είναι επιθετικό. Αυτό γίνεται με καταγγελία ή μέσω της γραμμής του δημότη.

Μόλις πάρουμε το αίτημα πηγαίνει το ειδικό συνεργείο από το Κυνοκομείο και βλέπει την αγέλη. Υπάρχουν έμπειρα στελέχη όπως είναι και ο κτηνίατρος. Υπάρχει η πενταμελή επιτροπή στην οποία συμμετέχουνε και εκπρόσωποι από την Φιλοζωική. Καταγράφουμε όλα τα περιστατικά, αξιολογούμε ποια είναι τα επιθετικά και όταν ένα σκυλί κρίνεται επιθετικό, το εντάσσουμε μέσα στον προγραμματισμό, το παρακολουθούμε και μετά από κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα θα πρέπει να γίνει η επανένταξή του". 


Όσον αφορά τα αδέσποτα που σήμερα φιλοξενούνται στο Δημοτικό Κυνοκομείο της Κομοτηνής είναι γύρω στα 400 αδέσποτα, ενώ άλλα 300 ζούνε στο καταφύγιο της Φιλοζωικής. 


Ο αντιδήμαρχος θέτει προ των ευθυνών τους και τους ίδιους τους πολίτες με το εξής ερώτημα: "Όλη αυτή η εικόνα που βλέπουμε σήμερα δημιουργήθηκε από τα ζώα; Καταλαβαίνεται ότι και εμείς ως άνθρωποι έχουμε την ευθύνη μας και εγώ σαν αντιδήμαρχος έχω την ευθύνη επιπλέον ως αρμόδιος να λύσω αυτό το πρόβλημα". 


Προτάσσει ως μέτρο περιορισμού των αδέσποτων τις υιοθεσίες, λέγοντας "φανταστείτε τα χίλια σκυλάκια που έχουμε στην πόλη μας, αν όλοι πάρουμε από ένα δεν θα υπάρχει τίποτα. Αλλά εάν το πάρουμε το ζώο θα πρέπει να είμαστε και εμείς συνεπείς και όχι να το χρησιμοποιήσουμε ως αντικείμενο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω και από τον αρμόδιο κτηνίατρο αλλά και από την εμπειρία, κάποιοι δημότες μας το βλέπουν ελαφρά την καρδία, γιατί επιτρέπουν στο ζώο που μένει στο σπίτι να μείνει έγκυος και μετά  παίρνουν τα κουτάβια τα βάζουν σε μια σακούλα και τα παρατούν έξω από το Κυνοκομείο ή οπουδήποτε αλλού. Έχουμε αρκετές περιπτώσεις που τα πηγαίνουν αργά το βράδυ μέσα στο Κυνοκομείο και τα πετάνε και φυσικά εμείς πρέπει να φροντίσουμε για την υγεία τους".  


Ο ίδιος ο δήμαρχος είναι ο αποδέκτης πολλών καταγγελιών και με αυτόν ο αντιδήμαρχος βρίσκεται καθημερινή επικοινωνία. "Προσπαθούμε να δώσουμε κάποιες λύσεις, όμως μόνοι όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα αρκεί να υπάρχει συνεργασία", καταλήγει ο κος Μουρτίδης.     
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η αγωνία των υποψηφίων των πανελλαδικών  εξετάσεων έλαβε τέλος και πολλοί εστιάζουν τώρα και   σκέφτονται τις επιλογές τους σε σχολές της αρεσκείας τους,  μέσω του μηχανογραφικού.