fbpx Δίνει ελπίδα, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα με τις παιδικές χαρές
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 19 Απριλίου, 2017 - 11:00
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ

Δίνει ελπίδα, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα με τις παιδικές χαρές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήμος Κομοτηνής
Σπάρτακος
Γιώργος Πετρίδης
Παιδικές Χαρές

Το υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους Δήμους σε καταγραφή των αναγκών τους

Γιώργος Πετρίδης: Το ελληνικό κράτος που μας υποχρέωσε να πιστοποιήσουμε τις παιδικές χαρές, αναγνωρίζει ότι υπάρχει αντικειμενική αδυναμία στους Δήμους να πιστοποιήσουν τις παιδικές τους χαρές

Δήμητρα Συμεωνίδου

Στο γνωστό ζήτημα των παιδικών χαρών παίρνει θέση η δημοτική παράταξη δήμου Κομοτηνής «Σπάρτακος». Εδώ και δυο εβδομάδες περίπου πολλές παιδικές χαρές του δήμου έχουν ξηλωθεί, κατόπιν σχετικής εντολής εισαγγελέα, και η παράταξη εξέδωσε ανακοίνωση, ζητώντας να καταγραφούν οι ανάγκες του δήμου -σε παιδικές χαρές- ώστε να καταστεί η εφικτή η επαναλειτουργία τους.


Αναλυτικά, ο «Σπάρτακος» σημειώνει τα εξής:
«Πριν τρεις εβδομάδες σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής ο δήμαρχος Γ. Πετρίδης ανακοίνωσε στο σώμα την παρέμβαση της Εισαγγελέως Πρωτοδικών σχετικά με την λειτουργία και την πιστοποίηση των 75 παιδικών χαρών της δικαιοδοσίας του. Με αφορμή το εισαγγελικό έγγραφο, που καλούσε σε συμμόρφωση με τον νόμο για τις αυστηρές προδιαγραφές, ο δήμαρχος ναι μεν ανέλαβε την ευθύνη για τα περαιτέρω, κάλεσε όμως ταυτοχρόνως με τρόπο αιφνιδιαστικό τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να προτείνουν …λύσεις στο πρόβλημα. Λες και μπορεί κάποιος μακράν της διοίκησης να βρει απαντήσεις τέτοιου τύπου.


Ωστόσο είδαμε ότι το υπουργείο Εσωτερικών, αντιλαμβανόμενο το μέγεθος του πανελλαδικού προβλήματος, δύο μέρες μετά ανακοίνωσε δική του πρωτοβουλία εξεύρεσης πόρων ειδικά για τις παιδικές χαρές της χώρας. Ο γ.γ. Κ. Πουλάκης ενημέρωσε σχετικά την ΚΕΔΕ και κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους δήμους σε καταγραφή των αναγκών τους, συμπληρώνοντας το σχετικό τεχνικό δελτίο μέχρι τις 31 Μαΐου 2017. Να λοιπόν η λύση που χρειαζόταν η πόλη (και μαζί της όλη η χώρα), σε αυτό το επίπεδο μόνο μπορούσε να βρεθεί κι ευελπιστούμε να υλοποιηθεί ώστε κάποια στιγμή να ασχοληθούμε και με τα σοβαρά προβλήματα που μας ταλανίζουν».


Δίνει ελπίδα, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα, είπε σχετικά με το έγγραφο του γ.γ. Κ. Πουλάκη, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης. «Αν διαβάσετε και το κείμενο της απόφασης του κου Πουλάκη και το έγγραφο το οποίο εστάλει δεν λύνει το πρόβλημα, δίνει μια ελπίδα να μπορέσουμε να βρούμε χρηματοδότηση. Η απόφαση αυτή έχει πολύ μεγάλη αξία διότι αναγνωρίζει επιτέλους το ελληνικό κράτος που μας υποχρέωσε να πιστοποιήσουμε τις παιδικές χαρές, αναγνωρίζει ότι υπάρχει αντικειμενική αδυναμία στους δήμους να πιστοποιήσουν τις παιδικές τους χαρές. Η μεγάλη αξία αυτού του εγγράφου είναι αυτή ακριβώς για εμάς και για τον κόσμο, αναγνωρίζει ότι εμείς βγάλαμε ως κράτος αυτήν την προσαρμογή αλλά δεν μπορείτε να το κάνετε. Για αυτό ζητάμε να μας στείλετε τις ανάγκες σας με τεχνικά δελτία προκειμένου να ψάξουμε ως κράτος, ως υπουργείο να σας χρηματοδοτήσουμε για να κάνετε αυτό που δεν μπορείτε εσείς. Αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα υπερβαίνει τις δυνάμεις τις οικονομικές του δήμου να ανταπεξέλθει σε αυτή την υποχρέωση. Εμείς την έχουμε έτοιμη την καταγραφή και αν δεν έχει σταλεί σήμερα θα σταλεί αυτές τις μέρες».

 
Το θέμα των παιδικών χαρών δεν είναι σημερινό, όπως παραδέχεται ο δήμαρχος: «Από το 2014 μπορούσε να μας καλέσει κάποιος εισαγγελέας, επειδή λειτουργούσαμε τις παιδικές χαρές. Έπρεπε να βρούμε 3 εκατομμύρια για να κάνουμε τις παιδικές χαρές. Εμείς όχι μόνο δεν βιαστήκαμε, αλλά καθυστερήσαμε την αποξήλωση τρία χρόνια τουλάχιστον. Ομολογώ ότι δεν θα το κάναμε αν δεν υπήρχε εισαγγελική εντολή. Το 2009 πρωτοβγήκε μια διάταξη, το 2012 επανήλθε, το 2014 ήταν η τελευταία διάταξη που βγήκε. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν δήμοι στην Ελλάδα που να μπορούν να πιστοποιήσουν την πλειοψηφία των παιδικών χαρών τους γιατί είναι θέμα οικονομικό, ειδικά μέσα στην κρίση. Αυτό που φροντίζαμε να κάνουμε ήταν να έχουμε ένα έργο συντήρησης κάθε χρόνο προκειμένου να είναι ασφαλείς οι παιδικές μας χαρές, γιατί είναι άλλο πράγμα οι ασφαλείς και άλλο οι πιστοποιημένοι. Ήρθε αυτό το έγγραφο όμως δεν λύνει το πρόβλημα, θα το έλυνε αν ανέστειλε για κάποιο διάστημα την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου προκειμένου να δοθεί ο χρόνος να συμπληρωθούν τα τεχνικά δελτία, να βρεθεί χρηματοδότηση από το υπουργείο , γιατί δεν υπάρχει καμιά χρηματοδότηση από το υπουργείο». 


Ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι οι παιδικές χαρές που είναι προς πιστοποίηση δεν θα αποξηλωθούν και πρόσθεσε «δίνουμε έναν αγώνα δρόμου, δεν μας είναι καθόλου ευχάριστο να κάνουμε αυτό που κάνουμε. Είναι ένα σοκ στον κόσμο αυτό, βέβαια ο κόσμος δεν ξέρει ότι ο δήμαρχος έπρεπε από το 2014 να κάνει αυτή την δουλειά και να τις ξηλώσει και ότι αυτά τα χρόνια ουσιαστικά ανέλαβε μια ευθύνη και θα υπάρξει και συνέχεια δικαστική από ότι φοβάμαι.

Όπως οι εισαγγελείς κάνουν την δουλειά τους κοιτάν τον νόμο, δεν έχω κανένα παράπονο από την δικαιοσύνη, η δικαιοσύνη θα κάνει την δουλειά της σε ότι αφορά εμένα και τους άλλους δημάρχους. Εάν το 2014 τις είχαμε ξηλώσει ή τις είχαμε σφραγίσει, μιας και δεν υπήρχε αντικειμενικά οικονομική δυνατότητα να πιστοποιηθούν όλες, αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα είχαμε αυτόν τον κίνδυνο. Όμως για τρία χρόνια τα παιδιά απόλαυσαν τις παιδικές χαρές, τώρα όμως υποχρεούμαστε να τις ξηλώσουμε». 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ήταν θέμα χρόνου το πότε θα επιτευχθεί η συνεργασία Γιάννη Γκαράνη,  με τον νέο επικεφαλής της παράταξης «Ξεκίνημα για την πόλη» Πέτρο Ζωγράφου,  που ανέλαβε τα ηνία μετά το θάνατο του αείμνηστου δημάρχου Τά