fbpx Δήμαρχος Κομοτηνής: Τα αδέσποτα σκυλιά δεν φυτρώνουν
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 10 Μαΐου, 2017 - 11:00
ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ, ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Γ. ΠΕΤΡΙΔΗΣ

Δήμαρχος Κομοτηνής: Τα αδέσποτα σκυλιά δεν φυτρώνουν

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήμος Κομοτηνής
Αδέσποτα
Γιώργος Πετρίδης

Αν δεν αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο θα συνεχίσουμε  να έχουμε προβλήματα και οι πολίτες και οι δημοτικές αρχές αλλά και τα ζώα, διαπιστώνει ο δήμαρχος


Η δημοτική αρχή Κομοτηνής θέλει να επικεντρώνει τις ενέργειές της στον καλύτερο έλεγχο των δεσποζόμενων ζώων, από τα οποία πιστεύει ότι προκύπτουν τα αδέσποτα

Δήμος Μπακιρτζάκης

Με τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη να έχει αναλάβει ρόλο στην υπόθεση "αδέσποτα" πανελλαδικά, η παρουσία του ήταν τουλάχιστον επιβεβλημένη στην ημερίδα που έγινε στην Αθήνα το περασμένο Σάββατο 6 Μαΐου, υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας και της Πανελλήνιας Περιβαλλοντικής και Φιλοζωικής Ομοσπονδίας. Στην ημερίδα τέθηκε το θέμα της μη συγκέντρωσης σκυλιών, αλλά της εφαρμογής του Νόμου που λέει ότι τα σκυλιά συλλέγονται, εμβολιάζονται, στειρώνονται και απελευθερώνονται. Το δημοτικό κυνοκομείο Κομοτηνής παρουσιάστηκε ως καλή πρακτική, σε σχέση με άλλους χώρους συγκέντρωσης ανά την Ελλάδα, όπου οι συνθήκες διαβίωσης των αδέσποτων είναι πολύ κακές. 


Κοινή διαπίστωση των αυτοδιοικητικών που συμμετείχαν στην ημερίδα είναι ότι οι δήμαρχοι είναι οι απόλυτοι αποδέκτες της οργής των δημοτών σε σχέση με τα προβλήματα που προκαλούν τα αδέσποτα. Όμως όπως είπε ο δήμαρχος Κομοτηνής "ο δικός μας ο ρόλος δεν είναι να είμαστε οι αυτοφοράκηδες ενός σαθρού νομοθετικού πλαισίου. Εμείς είμαστε στη μέση μιας μέγγενης  η οποία από όλες τις πλευρές σφίγγει τις αρμοδιότητές μας" και πρόσθεσε πως "αυτό το οποίο προέκυψε από την συζήτηση είναι ότι εκεί που θα πρέπει οι Δήμοι να κάνουν καλύτερη δουλειά δεν είναι στην περισυλλογή, αλλά εκεί που υπάρχει έλλειμμα, δηλαδή στον έλεγχο του πως δημιουργούνται τα αδέσποτα σκυλιά".


Την ανάγκη να δούμε την αιτία του κακού, σημείωσε ο κος Πετρίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά "τα αδέσποτα σκυλιά δεν φυτρώνουν από τη γη, ούτε προέρχονται από γεννήσεις αδέσποτων θηλυκών, γιατί οι στειρώσεις που κάνουμε είναι συντριπτικές, δεν κυκλοφορούν θηλυκές έγκυες αδέσποτες έξω, κι αν κυκλοφορούν είναι εξαίρεση. Πρέπει να γίνει πλήρης καταγραφή, τσιπάρισμα κτλ στα δεσποζόμενα σκυλιά. Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για αυτό, έκανε γνωστό ο δήμαρχος, αναφέροντας παράλληλα πως "αυτό που δεν υπάρχει σε Δήμους, όπως ο δικός, είναι η δημοτική αστυνομία και ο έλεγχος αυτός πρέπει να γίνει από κάποιο πιστοποιημένο φορέα. Γι' αυτό το λόγο είπαμε και στην ημερίδα αυτή ότι θα πρέπει να συνεργαστούμε με την Αστυνομία, τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις φιλοζωικές οργανώσεις των περιοχών, προκειμένου καταρχήν να καταγράψουμε σε ένα μητρώο τις πιθανές πηγές δημιουργίας αδέσποτων, δηλαδή μαντριά, ποιμνιοστάσια, κυνηγούς όχι τόσο τους ντόπιους αλλά τους εκατοντάδες που επισκέπτονται την περιοχή μας όταν επιτρέπεται το κυνήγι. Αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται επαρκώς και θα πρέπει να το κάνουμε. Από εκεί και πέρα προφανώς οι δήμαρχοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν με όλα όσα ειπώθηκαν για την πλήρη ελευθερία των ζώων". 


Ειδικά για τη θέση της δημοτικής αρχής Κομοτηνής επί του θέματος, ο δήμαρχος είπε τα εξής: "έχουμε καταλήξει ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι ατελέσφορο και αναποτελεσματικό. Έχω στείλει ήδη από τον προηγούμενο μήνα επιστολή ως δήμαρχος Κομοτηνής στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι το καθήλην αρμόδιο υπουργείο όπου του περιγράφω το πρόβλημα και του εξηγώ ότι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα το υπουργείο σε μια αναθεώρηση του νόμου. Προς Θεού δεν μιλάμε για θανατώσεις ζώων ή πρακτικές που χρησιμοποιούν σε άλλες χώρες τριτοκοσμικές αλλά οπωσδήποτε το θεσμικό πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Αν δεν αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο θα συνεχίσουμε να έχουμε προβλήματα και οι πολίτες και οι δημοτικές αρχές αλλά και τα ζώα". 


Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, παραδείγματα διαχείρισης των αδέσποτων σε ξένες χώρες (Βέλγιο και Γερμανία), ενώ εισαγγελείς μίλησαν για τη νομοθεσία και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή για τους Δήμους, και Πράξεις και παραλείψεις που έχουν παρατηρηθεί.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ανάγκα και οι θεοί πείθονται,  ή η πενία τέχνες κατεργάζεται, θα έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, αφού  μας κάνει εντύπωση το γεγονός της ηλεκτρονικής προσαρμογής, σε τόσο σύντομο χρόνο.