fbpx Το brain drain "χτύπησε" τις Τοπικές Ομάδες Υγείας στην Κομοτηνή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
ΔΕΝ ΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΟΙ 20 ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ

Το brain drain "χτύπησε" τις Τοπικές Ομάδες Υγείας στην Κομοτηνή

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υγεία
Κενά
Γιατροί
ΤΟΜΥ

Για 20 θέσεις ιατρών, κατέθεσαν αιτήσεις 4 γενικοί γιατροί, 3 παθολόγοι και 3 παιδίατροι

Μεγάλη ζήτηση μόνο για τις θέσεις Κοινωνικών Λειτουργών και υπαλλήλων Διοικητικού - Οικονομικού

Δήμητρα Συμεωνίδου

Το brain drain "χτύπησε" τις Τοπικές Ομάδες Υγείας στην Κομοτηνή, όπως προκύπτει από την ανάλυση των αιτήσεων που κατατέθηκαν για τη στελέχωση 48 θέσεων εργασίας στις τρεις μονάδες. Από τα στοιχεία, συγκεκριμένα, προκύπτει ότι δεν καλύφθηκε το σύνολο των 20 θέσεων ιατρών, αλλά μόνο οι μισές, δεν καλύφθηκαν οι θέσεις ΤΕ επισκεπτών/-τριών υγείας, οριακά καλύφθηκαν οι θέσεις ΠΕ νοσηλευτών, ενώ μεγάλη ζήτηση υπήρξε μόνο για τις θέσεις Κοινωνικών Λειτουργών και υπαλλήλων Διοικητικού - Οικονομικού.


Δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα tomy.moh.gov.gr οι Πίνακες Κατάταξης του υποψήφιου προσωπικού που θα στελεχώσει τις Τοπικές Ομάδες Υγείας. Εντός του επόμενου διμήνου θα τεθεί σε λειτουργία μεγάλος αριθμός από τις νέες δομές αναφέρει το υπουργείο Υγείας, τονίζοντας ότι με την προετοιμασία που έχει γίνει και με τη διαθεσιμότητα που έχει εκδηλωθεί από την πλευρά των γιατρών, θα πραγματοποιηθεί ένα πρώτο στέρεο βήμα ανάπτυξης της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.   


Η όλη διαδικασία της προκήρυξης, καθώς επίσης και τα κριτήρια μοριοδότησης ελέγχθηκαν διεξοδικά από το ΑΣΕΠ, το οποίο ενέκρινε την προκήρυξη, σημειώνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επισημαίνοντας ότι παρά την περί του αντιθέτου εσκεμμένη φημολογία, εκδήλωσε ενδιαφέρον ένας σημαντικός αριθμός γιατρών, κυρίως, στα μεγάλα αστικά κέντρα.  Ειδικότερα, πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή των παιδιάτρων που ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Δυστυχώς, όμως για άλλη μια φορά παρατηρήθηκε διαχρονική δυσκολία η οποία έχει επιδεινωθεί λόγω brain drain να καλυφθούν με επάρκεια θέσεις στην περιφέρεια και τα νησιά. Στους λοιπούς κλάδους παρουσιάστηκε ιδιαίτερα υψηλός αριθμός αιτήσεων. 


Δυσκολία στελέχωσης με γιατρούς στις ΤΟΜΥ Κομοτηνής
Η παραπάνω δυσκολία στελέχωσης θέσεων παρατηρήθηκε και στις Τοπικές Μονάδες Υγείας στην Κομοτηνή. Πιο συγκεκριμένα προκηρύχτηκαν θέσεις για 16 γενικούς γιατρούς και επί ελλείψεως παθολόγους και κατατέθηκαν αιτήσεις από 4 γενικούς γιατρούς και 3 παθολόγους. Επίσης 3 παιδίατροι κατέθεσαν αίτηση για το σύνολο των 4 παιδιάτρων που απαιτούνται για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ στην Κομοτηνή. Οριακά καλύφθηκαν οι 8 θέσεις νοσηλευτών ΠΕ, αφού κατατέθηκαν 10 αιτήσεις νοσηλευτών ΠΕ. Επίσης από τις 8 θέσεις ΤΕ επισκεπτών/-τριών υγείας καλύπτονται μόλις οι 4. Μεγάλη ζήτηση καταγράφηκε για τις θέσεις ΠΕ Κοινωνικών Λειτουργών και υπαλλήλων ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού. Στην πρώτη κατηγορία κατατέθηκαν 132 αιτήσεις και στη δεύτερη 321 αιτήσεις.


Πανελλαδικά οι αιτήσεις σύμφωνα με την κατηγορία, τον κλάδο και την ειδικότητα
Με βάση την παραπάνω εξέλιξη, την προετοιμασία που έχει γίνει και τη διαθεσιμότητα που έχει εκδηλωθεί από την πλευρά των γιατρών, το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι εντός του ερχόμενου διμήνου θα πραγματοποιηθεί  ένα πρώτο στέρεο βήμα ανάπτυξης των νέων δομών καθώς θα τεθεί σε λειτουργία μεγάλος αριθμός αυτών. Ειδικότερα τους επόμενους δύο μήνες αναμένεται η έναρξη της σταδιακής λειτουργίας των 75 από τις 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας οι οποίες θα λειτουργήσουν σε ολόκληρη τη χώρα. 


Στη μεγάλη τομή η οποία πραγματοποιείται στον τομέα της πρωτοβάθμιας υγείας αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, λέγοντας ότι οι μονάδες αυτές θα λειτουργήσουν δορυφορικά στα αστικά κέντρα υγείας, και μέσα από τη λειτουργία τους θα επιτευχθεί ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη σοβαρών νοσημάτων. Παράλληλα, θα μπει φραγμός στον συνωστισμό που παρατηρείται στα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια των εφημεριών.


«Ήδη έχουν υποβάλει αιτήσεις 600 γιατροί και με μια καλή διανομή τους μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα, να θέσουμε δηλαδή σταδιακά σε λειτουργία αρκετές μονάδες σε όλη τη χώρα», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός, σύμφωνα με τον οποίο, αιτία για τη μη επαρκή ανταπόκριση των γιατρών στην προκήρυξη είναι η μεγάλη φυγή 17.500 επαγγελματιών στο εξωτερικό, αλλά και το γεγονός ότι έχουν ήδη δοθεί κίνητρα για απασχόληση 1.400 επικουρικών γιατρών και 1.000 μονίμων από προηγούμενες προκηρύξεις.


Υπάρχει μία «δεξαμενή» από την οποία απορροφούνται ετησίως 200 γενικοί γιατροί, τόνισε ο κ. Ξανθός και επισήμανε ότι για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ υπήρξε πολύ καλή ανταπόκριση στα μεγάλα αστικά κέντρα και από τους παιδίατρους. «Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι 80% όσων γιατρών εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις ΤΟΜΥ, είναι νέοι γιατροί κάτω των 40 ετών» τόνισε.


Συμπλήρωσε, δε, ότι είναι ήδη σε εξέλιξη η εξεταστική περίοδος, από την οποία θα προκύψουν νέοι γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι στους οποίους θα δοθεί δυνατότητα να στελεχώσουν τις νέες δομές.


«Το νέο μοντέλο υπερβαίνει την ιατροκεντρικότητα του συστήματος. Οι υποδομές στηρίζονται στη συνεργατικότητα. Στόχος τους είναι κυρίως η πρόληψη και όχι η αντιμετώπιση της ασθένειας», είπε ο υπουργός.


Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπ. Υγείας Σταμάτης Βαρβαρός «επιτέθηκε» στους Ιατρικούς Συλλόγους για την κατευθυνόμενη από την αντιπολίτευση, όπως είπε, κριτική που ασκούν για συγκεκριμένα σημεία του νέου νόμου για την πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.


Ο κ. Ξανθός απάντησε εμμέσως πλην σαφώς και στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυρ. Μητσοτάκη, τονίζοντας πως «η αντιπολίτευση δεν θέλει και δεν πιστεύει στην ισότητα και την καθολικότητα της Υγείας». Όσον αφορά τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, είπε: «Δεν έχουμε ιδεοληψίες, ο ιδιωτικός τομέας θα έχει συμπληρωματικό ρόλο. Θα τον αξιοποιούμε όπου έχουμε σχεδιάσει και όπου τον χρειαζόμαστε».


Έως το τέλος του έτους, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, αναμένεται ένα νέο νομοσχέδιο και για τη θεσμική αναδιοργάνωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Θα περιλαμβάνει αλλαγές στους κανονισμούς των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), τη χωροταξία των ΥΠΕ, τη διοίκηση του συστήματος με διαφάνεια, δημοκρατία, συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διασύνδεση των δομών. Τέλος, ανακοίνωσε ότι επίκειται προκήρυξη 1.800 θέσεων επικουρικών γιατρών για ειδικά τμήματα.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επόμενο ήταν ότι το ένα και μοναδικό κρούσμα που δηλώθηκε στη Ροδόπη προχθές, από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας,  ήταν εκτός πραγματικότητας.