fbpx Αυξημένες οι προσφυγικές ροές μέσω θαλάσσης, τα περιστατικά στο Θρακικό Πέλαγος
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου, 2019 - 10:00
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΡΙΟ ΤΟΥ 2018

Αυξημένες οι προσφυγικές ροές μέσω θαλάσσης, τα περιστατικά στο Θρακικό Πέλαγος

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόσφυγες
Μετανάστες
Προσφυγικό

Στην χώρα μπήκαν 3.188 πρόσφυγες - μετανάστες, ενώ τον Νοέμβριο είχαν μπει 2.087 άτομα

Βάρκες με μετανάστες σε Πλατανίτη Μαρώνειας, λιμένα Αλεξανδρούπολης, Δίκελλα, Μάκρη

Δήμητρα Συμεωνίδου

Βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες σε Πλατανίτη Μαρώνειας, λιμένα Αλεξανδρούπολης, Δίκελλα, Μάκρη και άλλα σημεία του Θρακικού Πελάγους, συνθέτουν την εικόνα των αυξημένων ροών μέσω θαλάσσης. Αύξηση σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, στην είσοδο προσφύγων-μεταναστών στη χώρα μέσω θαλάσσης, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, οι λιμενικές αρχές αντιμετώπισαν 88 περιστατικά εισόδου. Ειδικότερα, στη χώρα μπήκαν 3.188 πρόσφυγες - μετανάστες, ενώ τον Νοέμβριο είχαν μπει 2.087 άτομα. Παράλληλα, συνελήφθησαν 12 άτομα ως διακινητές και κατασχέθηκαν 10 σκάφη και ένα αυτοκίνητο.

Πολλά τα περιστατικά που κλήθηκε να διαχειριστεί το Λιμενικό Σώμα στο Θρακικό Πέλαγος, τον μήνα Δεκέμβριου. Παραθέτουμε τα σημαντικότερα: Στις 27 Δεκεμβρίου στον εντοπισμό και τη διάσωση 34 αλλοδαπών προέβησαν στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του λιμένα Αλεξανδρούπολης, πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή των αλλοδαπών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον λιμένα.

Ίδιο αριθμό ατόμων, δηλαδή 34 αλλοδαπούς, εντοπίζει στις 21 Δεκεμβρίου το Λιμενκό Σώμα στη θαλάσσια περιοχή Πλατανίτη Μαρώνειας σε πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο. Στις 10 Δεκεμβρίου λιμενικοί σώζουν 39 αλλοδαπούς στη θαλάσσια περιοχή Θρακικού Πελάγους, που βρίσκονται σε ακυβέρνητη πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο. Στις 8 Δεκεμβρίου πνευστή  μηχανοκίνητη λέμβος μεταφέρει 27 αλλοδαπούς. Το περιπολικό σκάφος τους εντοπίζει στη θαλάσσια περιοχή Δικέλλων Αλεξανδρούπολης, πνευστή  μηχανοκίνητη λέμβο με επιβαίνοντες τους εν λόγω αλλοδαπούς. Μεταξύ Μάκρης και Μαρώνειας πλέει, στις 5 Δεκεμβρίου, πλευστή λέμβος με 33 άτομα.

Άνδρες, γυναίκες, παιδιά ακόμη και βρέφη, διασώζονται στις βάρκες που εντοπίζονται στο Θρακικό Πέλαγος. Πάντα με την καθοδήγηση των λιμενικών και σε πολλές περιπτώσεις με την συνδρομή επαγγελματιών αλιέων, που διαθέτουν σκάφη και προσωπικό. Το λιμάνι Αλεξανδρούπολης είναι, συνήθως, ο πρώτος σταθμός όσων εντοπίζονται στο Θρακικό Πέλαγος, όπου θα καταγραφούν και στην συνέχεια θα μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας στον Έβρο και σε άλλες δομές της χώρας. 

Προμήθεια τριών παράκτιων περιπολικών πλοίων 
Καθώς το φαινόμενο της διακίνησης μεταναστών και προσφύγων μέσω της θάλασσας εντείνει, το  υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ενισχύει τον εξοπλισμό του με περιπολικά πλοία για το λιμενικό. Στις 22 Ιανουαρίου 2019 υπεγράφη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η Σύμβαση για την προμήθεια τριών υπερσύγχρονων παράκτιων περιπολικών πλοίων, η παράδοση των οποίων θα  ολοκληρωθεί το 2020 από την ανάδοχο εταιρεία Κοντιέρε Ναβάλε Βιτόρια που αναδείχτηκε κατόπιν διεθνούς και διαυγούς διαγωνισμού. Ο υπουργός Φώτης Κουβέλης υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης του Λιμενικού Σώματος αναφέρθηκε και στην επικείμενη προκήρυξη νέου διεθνούς διαγωνισμού, ύψους 49 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια και άλλων σκαφών για το ΛΣ.

Ο υπουργός ανέφερε πως "με την προμήθεια των τριών πλοίων γίνεται ακόμη πιο αποτελεσματική η αποστολή των γυναικών και ανδρών του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο πολυδιάστατο έργο και αποστολή τους. Στη διάσωση ανθρώπινων ζωών, στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.  

Τα εν λόγω σκάφη θα ενισχύσουν σημαντικά την επιχειρησιακή ικανότητα του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ καθώς είναι ειδικά σχεδιασμένα για αποστολές επιτήρησης των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων και για τη διάσωση  ατόμων που κινδυνεύουν στη θάλασσα".

Τα τρία πλοία θα είναι πλήρως επιχειρησιακά ακόμη και κάτω από δυσμενείς καιρικά συνθήκες. Η επιχειρησιακή ικανότητα των σκαφών, σε συνδυασμό με το μέγεθός τους θα τους επιτρέπει να προσεγγίζουν όλα τα λιμάνια της χώρας ενώ τα καθιστά ιδανικά για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής ιδιαίτερα στο Ανατολικό Αιγαίο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μίζερες λογικές,  μικροκομματικές τακτικές,  ή ακόμα ενδεχομένως και διαφορετικές απόψεις επικρατούν για την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στην περιοχή μας, που προφανώς δεν είναι αποδεκτές στο σύνολ