fbpx Το «Άρτεμις» αντικατέστησε το «Andros Jet» στο δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 28 Αυγούστου, 2019 - 10:00
ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΚΟΜΗ ΜΟΝΙΜΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ

Το «Άρτεμις» αντικατέστησε το «Andros Jet» στο δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σαμοθράκη
Ακτοπλοϊκή σύνδεση

Ερωτηματικά για την εξέλιξη από τον τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ν. Σαντορινιό

To επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Άρτεμις» της εταιρείας Hellenic Seaways εξυπηρετεί από την Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019 έως την 01/09/2019 την ακτοπλοϊκή γραμμή Αλεξανδρούπολης - Σαμοθράκης, καθώς τα δύο πλοία της ΣΑΟΣ, που εξυπηρετούσαν τη συγκεκριμένη δρομολόγηση, εξακολουθούν να παραμένουν ακινητοποιημένα λόγω μηχανικής βλάβης από την Κυριακή 11 Αυγούστου. Το «Άρτεμις» πραγματοποιούσε τη γραμμή Λαύριο - Κέα - Κύθνο - Σύρο - Τήνο - Άνδρο - Πάρο - Νάξο - Ίο - Σίκινο - Φολέγανδρο - Κίμωλο - Μήλο - Σέριφο και Σίφνο.

Τα δρομολόγια του «Άρτεμις» και οι επιβάτες του θα εξυπηρετούνται προσωρινά στη γραμμή με ανταποκρίσεις και από άλλα πλοία της πλοιοκτήτριας εταιρείας. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Ναυτιλίας για την υπόθεση των πλοίων της ΣΑΟΣ έχει αποστείλει σχετικό φάκελο στην εισαγγελία Αλεξανδρούπολης, ενώ έχει καλέσει σε ακρόαση τους υπευθύνους της πλοιοκτήτριας εταιρείας. Έως την Κυριακή 25/08, τη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη κάλυπτε το «Andros Jet» της εταιρίας «Seajets» που επέστρεψε στις ανατολικές Κυκλάδες. Σημειώνεται ότι το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «Άρτεμις» είναι ναυπήγησης 1997, έχει μήκος 89.76 μέτρα, αναπτύσσει ταχύτητα 19,2 κόμβων την ώρα και μπορεί να μεταφέρει 748 επιβάτες και 65 ιδιωτικής χρήσης οχήματα.

Ν. Σαντορινιός: Δεν μπορείς να διορθώσεις ένα λάθος, με ένα άλλο»
Ανακοίνωση του τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την έκτακτη δρομολόγηση του πλοίου Άρτεμις στην γραμμή Αλεξανδρούπολη- Σαμοθράκη: «Η ανακοίνωση της έκτακτης δρομολόγησης του πλοίου Άρτεμις αποτελεί την προσπάθεια της κυβέρνησης να διορθώσει ένα λάθος, με ένα άλλο. Το Άρτεμις θα καλύπτει τα δρομολόγια της γραμμής Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη μέχρι και 31 Αυγούστου και μάλλον αυτή είναι και η μόνη λύση που βρήκε η κυβέρνηση για το νησί. Το συγκεκριμένο πλοίο εκτελεί ήδη ενδοκυκλαδικά δρομολόγια και μάλιστα άγονης γραμμής.

Με ποια διαδικασία δρομολογείται το Άρτεμις και με ποια διαδικασία θα εγκαταλείψει τις συμβατικές του υποχρεώσεις; Πως θα καλυφθούν τα κενά στα δρομολόγια των άγονων κυκλαδίτικων νησιών; Γιατί το υπουργείο δεν έχει μέχρι τώρα κάνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη της γραμμής, αφού το πρόβλημα με τα πλοία του νησιού δεν έχει λυθεί;Γιατί καθυστερεί η δημοσίευση του διαγωνισμού για τις άγονες γραμμές της νέας δρομολογιακής περιόδου; 

Δεν μπορείς να διορθώσεις όμως ένα λάθος, κάνοντας ακόμη ένα. Όταν η κυβέρνηση διεμήνυε ότι θα λύσει οριστικά το πρόβλημα της Σαμοθράκης εννοούσε μάλλον να το λύσει με ημίμετρα, μεταφέροντας το πρόβλημα και σε άλλα νησιά, προκαλώντας κρίση στο ακτοπλοϊκό σύστημα της χώρας. Σαν λύση για την αντιμετώπιση του αποκλεισμού της Σαμοθράκης δεν μπορεί να είναι η αναστάτωση των δρομολογίων των Κυκλάδων, ούτε η εμπλοκή της ομαλής κίνησης των άγονων γραμμών του υπολοίπου Αιγαίου.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και η κυβέρνηση οφείλουν να κινήσουν διαδικασίες οριστικής λύσης για την γραμμή και όχι να δημιουργούν επικίνδυνα domino.

Όσο πιο γρήγορα γίνουν κατανοητά τα λάθη, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει η ταλαιπωρία των επισκεπτών και των μόνιμων κατοίκων της Σαμοθράκης, αλλά και η μεγάλη δυσφήμιση που έχει υποστεί η Ελλάδα. 

Όσο πιο σύντομα βγει ο διαγωνισμός των άγονων, τόσο πιο πιθανό είναι να μην υπάρξουν και άλλες «Σαμοθράκες». Ελπίζουμε η κυβέρνηση άμεσα να αφήσει τα επικοινωνιακά τρικ και να αποφασίσει να βρει ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πόσο δύσκολο άραγε είναι να υπάρχει άμεση συνεργασία και ενημέρωση,  του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ,  των περιφερειακών διευθύνσεων υγείας, αλλά και  των νοσοκομείων,  ώστε να γνωρίζει ξεκάθαρα ο καθένας πο