fbpx Αποσύρθηκε τροπολογία για τα αδέσποτα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:00
ΛΟΓΩ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Αποσύρθηκε τροπολογία για τα αδέσποτα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αδέσποτα
Δήμος Κομοτηνής
Τροπολογία

Η τροπολογία περιελάμβανε άνοιγμα νέων χώρων συγκέντρωσης αδέσποτων και ίσως να μπορούσε να βοηθήσει πόλεις με πρόβλημα, όπως η Κομοτηνή


Το περασμένο καλοκαίρι είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση πολλών φορέων στην Αθήνα, μεταξύ τους και ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης

Διονύσης Βοργιάς

Αποσύρθηκε η τροπολογία που ήταν να κατατεθεί χθες Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου στη Βουλή και επέτρεπε να χωροθετηθούν σε δασικές εκτάσεις κέντρα περίθαλψης και διαμονής αδέσποτων ζώων. Μετά από τις έντονες αντιδράσεις των φιλοζωικών οργανώσεων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κος Φάμελλος ανακοίνωσε ότι η τροπολογία θα επανέλθει μετά από διαβούλευση. Όπως δήλωσε αφού συζητηθεί αναλυτικά το θέμα θα επανέλθει αλλά αυτή τη φορά σε τροπολογία του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 


Η συγκεκριμένη τροπολογία προέβλεπε τη δημιουργία κέντρων αδέσποτων ζώων σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις και προκάλεσε την έντονη αντίδραση φιλοζωικών οργανώσεων που έκαναν λόγο για "καταδίκη των αδέσποτων ζώων". 


Όπως αναφερόταν στην αιτιολογική έκθεση, σκοπός της διάταξης αποτελεί η περίθαλψη και η μείωση των αδέσποτων ζώων, γιατί "με τη θέσπιση της ρύθμισης επιτρέπεται σε δασικές εκτάσεις, σε δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις (…) η εγκατάσταση και λειτουργία κέντρων περίθαλψης και διαμονής σε κάθε είδους αδέσποτων ζώων με σκοπό τον περιορισμό της παράνομης μεταχείρισης αδέσποτων ζώων από ιδιώτες και σωματεία αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας".


"Ποτέ μέσα σε τόσες λίγες λέξεις δεν συμπεριελήφθη κάτι τόσο εφιαλτικό για τα ζώα", τόνισε σε ανακοίνωσή της η Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία Ελλάδος, η οποία δεν έβλεπε χώρους αλλά "στρατόπεδα συγκέντρωσης" που θα καταπατούσαν τα δικαιώματα των ζώων. Η ανακοίνωση ανέφερε σε άλλα σημεία τα εξής: 


"Πρώτον, με προσθήκη (εκπρόθεσμη τροπολογία που, παραδόξως, υπογράφουν τέσσερις υπουργοί) της τελευταίας στιγμής σε άσχετο σχέδιο νόμου (30 ώρες πριν τη συζήτησή του στην Ολομέλεια), τίθεται ξαφνικά ζήτημα «εγκατάστασης και λειτουργίας κέντρων περίθαλψης και διαμονής κάθε είδους αδέσποτων ζώων με σκοπό τον περιορισμό της παράνομης μεταχείρισης αδέσποτων ζώων από ιδιώτες και σωματεία, αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας». 


Η τροπολογία αυτή υπογράφεται από τον αρμόδιο υπουργό κ. Ι. Τσιρώνη, που οφείλει να εξηγήσει τι εννοεί αναφερόμενος σε «παράνομη μεταχείριση αδέσποτων ζώων από ιδιώτες και σωματεία». Δεύτερον, δεν υπάρχουν στην ισχύουσα νομοθεσία οι όροι «κέντρα περίθαλψης» και «κέντρα διαμονής» αδέσποτων ζώων και επομένως είναι τουλάχιστον παράλογο, με την επίμαχη τροπολογία, να επιτρέπονται εγκαταστάσεις αρρύθμιστες από το Νόμο".


Η εν λόγω τροπολογία θα πάει στη Βουλή σε μεταχρονολογημένη ημερομηνία, κατόπιν νέων διαβουλεύσεων. Παρόλα αυτά, η αρχική τροπολογία ίσως να μπορούσε να συντελέσει στην βοήθεια πόλεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα αδέσποτα, όπως η Κομοτηνή. Ελπίζουμε, όλοι οι εμπλεκόμενοι να βρουν την "χρυσή τομή" και η τροπολογία να εισαχθεί προς συζήτηση την επόμενη φορά, κατόπιν των απαραίτητων διορθώσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι το περσινό καλοκαίρι, συγκεκριμένα προς τα τέλη Ιουλίου 2017, στο ίδιο τραπέζι με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη –με πρωτοβουλία του ίδιου- είχαν βρεθεί εκπρόσωποι όλων σχεδόν των φιλοζωικών οργανώσεων της χώρας με κεντρικό θέμα συζήτησης τις τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στον νόμο που αφορά στην προστασία των ζώων. 


Στην ίδια συζήτηση συμμετείχε επίσης και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, δια του δημάρχου Κομοτηνής Γιώργου Πετρίδη μιας και το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων εξελίσσεται σε μείζον όχι μόνο για την Κομοτηνή "αλλά για πάρα πολλούς δήμους", όπως είχε τότε δηλώσει ο δήμαρχος στο ράδιο Χρόνος. 


Πιο συγκεκριμένα, ο κος Πετρίδης, είχε πει τότε τα εξής: "Το θέμα της Κομοτηνής με τα αδέσποτα δεν θα λυθεί εάν δεν λυθεί σε εθνικό επίπεδο το θέμα της αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου, των νόμων δηλαδή που προβλέπουν τι συμβαίνει με τα αδέσποτα. Γι' αυτό τον λόγο άσκησα πολύ έντονη πίεση και στην ΚΕΔΕ και γι' αυτό τον λόγο και ο πρόεδρος με όρισε υπεύθυνο της διαβούλευσης με το αρμόδιο υπουργείο και τον αρμόδιο υπουργό τον κο Τσιρώνη", διατυπώνοντας και την άποψή του σχετικά με τον κο Τσιρώνη, που "έδειξε να αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποιος,  η τι φταίει που φτάσαμε να φορτωθεί σε τέτοια μεγάλα ποσοστά επιδημιολογικά η χώρα μας, αλλά  και ο νομός Ροδόπης,  προφανώς είναι ένα δύσκολο ερώτημα για να απαντηθεί.