fbpx Από ποιούς θρησκευτικούς λειτουργούς θα αναδειχθεί ο μουφτής;
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2019 - 10:00
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Από ποιούς θρησκευτικούς λειτουργούς θα αναδειχθεί ο μουφτής;

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μουφτής
Αλέξης Τσίπρας
Μουφτεία

Ποιοί από όσους διατελούν σήμερα θρησκευτικοί λειτουργοί έχουν τα τυπικά προσόντα για την θέση αυτή;

Δήμητρα Συμεωνίδου

Την ανάδειξη μουφτήδων από σώμα θρησκευτικών λειτουργών της μειονότητας, έκανε γνωστή ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιώντας ανοιχτή πολιτική ομιλία στην Ξάνθη το απόγευμα της Δευτέρας 6 Μαΐου. Μία αναφορά εξόχως ενδιαφέρουσα, αφού ο πρωθυπουργός απέφυγε να μιλήσει για απευθείας εκλογή από το σύνολο της μειονότητας, αλλά μίλησε για ένα συγκεκριμένο σώμα εκλεκτόρων αποτελούμενο από θρησκευτικούς λειτουργούς της μειονότητας.

Μία αναφορά που εγείρει σημαντικά ερωτήματα και προβληματισμούς. Από ποιούς θρησκευτικούς λειτουργούς θα αναδειχθεί ο μουφτής; Ποιοί από όσους διατελούν σήμερα θρησκευτικοί λειτουργοί έχουν τα τυπικά προσόντα για να βρεθούν σε αυτήν την θέση; Στην αναφορά του ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι το σώμα θρησκευτικών λειτουργών της μειονότητας θα αποτελείται από εκείνους που θα εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή τους από τη μειονότητα. Τί σημαίνει όμως αυτό θα πρέπει να εξηγήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Αρκούν οι συμπάθειες ή αντιπάθειες για να κρίνουμε την αποδοχή ενός θρησκευτικού λειτουργού που θα έχει λόγο στην ανάδειξη του μουφτή; Ποιό είναι το κριτήριο εκείνο που προσδιορίζει την αποδοχή; Από το πόσοι άνθρωποι προσεύχονται στο κάθε τζαμί που ιερουργεί ο κάθε θρησκευτικός λειτουργός;

Ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει την πρόθεσή του να επανεξετάσει για πρώτη φορά το νομοθετικό πλαίσιο του νόμου 1920/1991 κρίσιμη μεταρρύθμιση που όπως ομολογεί με βεβαιότητα θα οδηγήσει στην κατάργηση οποιασδήποτε άλλης παράτυπης δομής. Η κατάργηση αυτή μήπως θα σημάνει και την αποδοχή ανθρώπων και απόψεων που έχουν ταχθεί δημόσια κατά των αλλαγών που φέρνει αυτή η κυβέρνηση στη λειτουργία των Μουφτειών;

Είναι κρίσιμο να πούμε ότι ήδη από το 2017 το υπουργείο Παιδείας συνέστησε ομάδα εργασίας που πραγματοποίησε μάλιστα επισκέψεις στην περιοχή της Θράκης, για να διαπιστώσει τα προβλήματα των Μουφτειών Κομοτηνής και Ξάνθης. Όμως μέχρι σήμερα κανένα σχετικό πόρισμα δεν κοινοποιήθηκε στις Μουφτείες για το αποτέλεσμα των εργασιών αυτής της ομάδας. 

Στο μεταξύ όμως οι μουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης παύθηκαν με την χρήση ενός νόμου περί της ηλικίας δικαστών και διορίστηκαν τοποτηρητές με την ευθύνη, όπως είπε ο πρωθυπουργός, να νοικοκυρέψουν τους κρίσιμους αυτούς θεσμούς. Ο κος Τσίπρας μάλιστα έκανε γνωστό ότι αυτήν τη βδομάδα, θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που για πρώτη φορά θα ορίζει με σαφήνεια, σύγχρονους δικονομικούς κανόνες επί υποθέσεων δικαιοδοσίας τους.

Μπορεί να άνοιξε ο δρόμος για ένα νέο σύστημα επιλογής των μουφτήδων, αλλά από ένα ειδικό σώμα μειονοτικών εκλεκτόρων που θα επιλέξει ο υπουργός Παιδείας. Δηλαδή και πάλι το κράτος. Όσο τα ημίμετρα επιμένουν, θα επιμένουν και όσοι επιχειρούν να ποδηγετήσουν τη μειονότητα με εντατικά μαθήματα Ισλάμ και πρακτικές εισαγόμενες από την γείτονα.

Άλλωστε δεν πρέπει κανείς να λησμονεί ότι το θέμα με την ανάδειξη των μουφτήδων είναι εξόχως πολιτικό ζήτημα, ανεξαρτήτως των νομικών του προεκτάσεων. Η εκλογή μουφτήδων από την μειονότητα είναι πολιτική στόχευση της Άγκυρας, καθ' ότι πιστεύει πως θα εκλεγούν οι εκλεκτοί της (ουσιαστικά θα τους διορίσει) και θα προωθήσουν την ατζέντα της στο χώρο της δυτικής Θράκης. 

Δεν πρέπει άλλωστε να λησμονούμε την εικόνα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την έλευσή του στην Κομοτηνή στο τέμενος της οδού Φιλιππουπόλεως και την υποδοχή του από τους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, απόντων τότε των κυβερνητικών παραγόντων σε εκείνο το σημείο της επίσκεψης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Γαλουχημένος στους διαύλους της επικοινωνιακής τέχνης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εφάρμοσε στο διαδικτυακό διάλογο χθες με όλους τους φορείς του Έβρου,  τη μέθοδο των συσσωρευμένων θετικών ερωταπαντ