fbpx Από νωρίς σε παλμούς δημοτικών εκλογών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 26 Ιουνίου, 2018 - 10:00
ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Από νωρίς σε παλμούς δημοτικών εκλογών

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκλογές
Δήμος Κομοτηνής
Σπάρτακος
Κώστας Καραϊσκος

Το φυλλάδιο του Σπάρτακου, το μπαράζ ανακοινώσεων της Φ. Καζάκου, οι ασυνήθιστες απαντήσεις του δημάρχου σε ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης
 

Από νωρίς σε παλμούς δημοτικών εκλογών φαίνεται να κινείται ο Δήμος Κομοτηνής. Οι εκλογές μπορεί φαινομενικά να αργούν, καθώς θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο του 2019, παρόλα αυτά ...των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. 
Έτσι, αυξημένη κινητικότητα έχουμε παρατηρήσει το τελευταίο διάστημα από την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης "Εμείς η Πόλη" του Δήμου Κομοτηνής, Φελίνα Καζάκου. Μόλις σε ένα δίμηνο η κα Καζάκου έχει δηλώσει δυναμικά το παρών της, για σημαντικά ή λιγότερο σημαντικά ζητήματα. Καταγράψαμε αυτό τον καιρό ανακοινώσεις της αναφορικά με ζητήματα δημοτών, όπως το ζήτημα της υδροδότησης σε οικισμούς όπως η Ιάμπολη ή την τελευταία της "αυτοψία" σε γειτονιά της Κομοτηνής - στην οδό Ομήρου - όπου κατέγραψε τις εκεί διεκδικήσεις των κατοίκων. Τα "νερά" τάραξαν επίσης, το τελευταίο διάστημα, τοποθετήσεις της γύρω από τα δημοτικά ποδήλατα, αναφορικά με την ανάγκη αξιολόγησης των συλλόγων που χρηματοδοτεί ο Δήμος Κομοτηνής, σχετικά με παρατηρήσεις της για το τρίτο φεστιβάλ Φαναρίου.  

Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει και η εγρήγορση του δημάρχου Κομοτηναίων και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Κοινωνία Πολιτών" Γιώργου Πετρίδη. Ο δήμαρχος έχει ως πάγια τακτική να μην απαντάει σε κάθε αυτοδιοικητική "κραυγή" που ακούγεται, εκτός από όταν τα ζητήματα έχουν πάρει μεγάλη δημοσιότητα. Παρόλα αυτά, ο δήμαρχος, κυρίως μέσω του "Χ", δεν άφησε σχεδόν καμία από τις παρατηρήσεις της Φελίνας Καζάκου ασχολίαστη. Η απάντησή του αναφορικά με τα προβλήματα στην οδό Ομήρου είναι πως η δημοτική αρχή του έχει κάνει, από το 2013, έργα που καμία άλλη δεν έκανε, παρότι πρόκειται για γειτονιά αυθαιρέτων, και τα έργα θα συνεχιστούν. Αναφορικά με τα δημοτικά ποδήλατα, κατηγόρησε την κα Καζάκου ότι χρησιμοποίησε παλιές φωτογραφίες και πως τα ποδήλατα είναι στις θέσεις τους, λειτουργικά. Άφησε τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Κομοτηνής Δημήτρη Καρασταύρου να απαντήσει ότι "το νερό επαρκεί για την υδροδότηση όλων των οικισμών". Γενικώς, το τελευταίο διάστημα ο δήμαρχος έχει δείξει μία διάθεση να απαντά ευθέως στην κα Καζάκου, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε το περασμένο διάστημα.

Τα πρώτα "προεκλογικά" φυλλάδια
Μέσα στο όλο "προεκλογικό" κλίμα που έχει δημιουργηθεί από νωρίς στον Δήμο Κομοτηνής, έκαναν την εμφάνισή τους και τα πρώτα φυλλάδια που φέρουν την υπογραφή της παράταξης πολιτών για τον Δήμο Κομοτηνής "Σπάρτακος" και το σύνθημα "Η Κομοτηνή έχει την εθνολαϊκή της δύναμη". Η παράταξη του Κώστα Καραΐσκου αναπτύσσει έντονη δράση εντός δημοτικού συμβουλίου, στο διαδίκτυο αλλά και στην κοινωνία, ενώ ο αυτοδιοικητικός έχει γίνει ευρέως γνωστός το τελευταίο διάστημα, χάρη στην ενεργό συμμετοχή του σε συλλαλητήρια κατά της χρήσης του όρου Μακεδονία από την πΓΔΜ.

Τα φυλλάδια του Σπάρτακου άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους σε διάφορες γειτονιές της Κομοτηνής και στην αρχή αυτών αναγράφεται "στο δημοτικό μας συμβούλιο αναπτύσσεται ένα μοναδικό πολιτικό εγχείρημα δημοκρατίας: Χωρίς κόμματα, χωρίς λεφτά, χωρίς συμφέροντα! Τόσο στα μεγάλα, όσο και στα μικρά προβλήματα, δίνουμε με λόγια και με πράξεις απαντήσεις". 


Κατόπιν, γίνεται αναλυτικά λόγος στη δράση της παράταξης σε διάφορα θέματα, όπως η κομματοκρατία και ο καθεστωτισμός, με κύρια αναφορά στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό, το πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων που ταλανίζει δημότες, φοιτητές κι επισκέπτες της περιοχής, το οικονομικό / παραγωγικό αδιέξοδο και τη λειτουργία της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης "Σπάρτακος", η υπολειτουργία δημοτικών υπηρεσιών και τα απλά προβλήματα όπως οδοποιία κ.ά., θέματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας με αναφορά στην εγκριθείσα και τώρα υλοποιηθείσα πρόταση για συνεργασία του Δήμου Κομοτηνής με το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του ΔΠΘ, η δράση του τουρκικού προξενείου και η πάγια θέση της παράταξης ότι "αποτελούμε για την Θράκη την μόνη πολιτική δύναμη αντίστασης στις τουρκικές βλέψεις", η αναπτυξιακή καχεξία της περιοχής με αναφορά στην ανάδειξη του βυζαντινού προσώπου της Κομοτηνής, η αφωνία του "ανώνυμου" δημότη και η λειτουργία της σελίδας "Κομοτηνή, ένα βλέμμα" στο facebook όπου ο κάθε δημότης μπορεί άμεσα να θίξει προβλήματα της καθημερινότητας.
Το μόνο σίγουρο είναι πως αντίστοιχα προεκλογικά φυλλάδια ή εκδηλώσεις αναμένονται να πληθύνουν, όσο οι εκλογές έρχονται ολοένα και πιο κοντά.

Και, αν ο Κλεισθένης 1 περάσει από την βουλή και θεσμοθετηθεί η απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τότε πραγματικά ...η κάθε ψήφος μετρά.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δεν μας φτάνουν τα  περιοριστικά μέτρα, ο εγκλεισμός και η καραντίνα, η τραγική κατάσταση που βιώνουν οικονομικά οι περισσότεροι επιχειρηματίες, εργαζόμενοι  και πολίτες, από τη δεκαετή οικονομική κρίση και