fbpx Αντιδρούν σε ενδεχόμενη μετεγκατάσταση οι υπάλληλοι Υπηρεσίας Ασύλου Θράκης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021 - 09:00
ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΦΕΡΝΕΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Αντιδρούν σε ενδεχόμενη μετεγκατάσταση οι υπάλληλοι Υπηρεσίας Ασύλου Θράκης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου
Νότης Μηταράκης

«Πυροτέχνημα» ξανά από το Υπουργείο Μετανάστευσης κι Ασύλου

Αντιδρούν σε ενδεχόμενη μετεγκατάσταση της Υπηρεσίας Ασύλου Θράκης από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα, οι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας με αναλυτική ανακοίνωσή του. Η εξαγγελία μετεγκατάστασης έγινε στο περιθώριο της πρόσφατης συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ (διαβάσατε αναλυτικά στον χθεσινό «Χ») στην οποία παρέστη διαδικτυακά κι ο υπουργός Μετανάστευσης κι Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Ο υπουργός θέλοντας να επιχειρηματολογήσει γύρω από το ότι «δεν θα υπάρχει μόνιμη εγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων στη Θράκη» αποφάσισε… και την μετεγκατάσταση της Υπηρεσίας Ασύλου από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα. Οι 19 υπάλληλοι της Υπηρεσίας αντιδρούν στην εξαγγελία με αναλυτική τους επιστολή:

«Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τα κάτωθι: στις 12.01.2021 σύσσωμο το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Θράκης πληροφορήθηκε από άρθρο σε τοπικό ειδησεογραφικό site την ανεπίσημη είδηση για την μεταφορά του ΠΓΑ Θράκης από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα. Η είδηση αυτή αιφνιδίασε όλο το προσωπικό, συμβασιούχους και μονίμους, οι οποίοι εξαναγκάζονται να αλλάξουν εν μια νυκτί τις ζωές τους. Το ΠΓΑ Θράκης από το 2013 που ξεκίνησε τη λειτουργία του, έχει εξυπηρετήσει κι εξακολουθεί να εξυπηρετεί ανάγκες αιτούντων άσυλο από όλες τις πλευρές της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας. Είναι το τρίτο κατά σειρά ΠΓΑ Ασύλου μετά από εκείνο των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει ήδη προγραμματισμένες μακροπρόθεσμες ενέργειες. 

Το ΠΓΑ Θράκης ξεκίνησε την λειτουργία του πριν ακόμη από εκείνο της Θεσσαλονίκης κι εξυπηρετεί ανάγκες αιτούντων άσυλο οι οποίοι δεν διαμένουν στο νομό αλλά βρίσκονται ήδη στην ηπειρωτική χώρα με προκαθορισμένα ραντεβού που κλείνουν οι ίδιοι ενώ παράλληλα εξυπηρετεί κατά προτεραιότητα τις δυο δομές ανηλίκων της ΑΡΣΙΣ στην περιοχή, που απασχολούνται 40 άτομα, πράγμα το οποίο σημαίνει μετακίνηση μικρών σε ηλικία κι ευάλωτων παιδιών και συνακόλουθη απώλεια θέσεων εργασίας. Το ΠΓΑ Ασύλου Θράκης εξυπηρετεί επιπλέον ανάγκες του τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών.

Σε περίπτωση μεταφοράς του ΠΓΑ Θράκης άνθρωποι οι οποίοι αγωνίζονται καθημερινά για την εύρυθμη λειτουργία του και ορισμένοι εξ αυτών προέρχονται από άλλες περιοχές της χώρας ήρθαν προκειμένου να το στελεχώσουν, οπότε πρέπει να μετακινηθούν εκ νέου. Σε ό,τι αφορά την πλειοψηφία των υπαλλήλων, συμβασιούχων και μονίμων, υπέβαλαν αίτηση με βάση την εντοπιότητά τους και συνεχίζουν να διαμένουν με αυταπάρνηση σε μια κομβική κι ευαίσθητη γεωγραφικά περιοχή, μη επιθυμώντας να εγκαταλείψουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους  κι έχοντας δημιουργήσει εδώ τις οικογένειές τους […].

Το γραφείο μας από το 2013 λειτουργεί χωρίς ποτέ να δώσει δικαίωμα και χωρίς να έχει δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα στην τοπική κοινωνία. Επαναλαμβάνουμε στο σημείο αυτό ότι δεν συνδέεται με μόνιμη παραμονή των αιτούντων στην περιοχή. Το γραφείο μας δεν είναι “άνευ αντικειμένου” όπως το χαρακτήρισε ο υπουργός καθώς ήδη έχει προγραμματισμένα ραντεβού, όπως προαναφέρθηκε, σε βάθος χρόνου.

Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε σε πρώτη βάση να μην μετακινηθεί το γραφείο από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα, ενώ επίσης ζητούμε συνάντηση μαζί σας προκειμένου να σας εκθέσουμε τους προβληματισμούς μας». 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κυβέρνηση  και υπουργοί, προσπαθούν  να δώσουν μία άκρως ενθαρρυντική και αισιόδοξη εικόνα επιστροφής στην κανονικότητα με δόσεις και  με σταδιακές βελτιώσεις σε  εστίαση και   διασκέδαση.