fbpx Αντίδραση στην Κομοτηνή για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 24 Απριλίου, 2018 - 10:00
ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΔΕΗ - ΑΗΣ ΣΤΗ ΒΙ.ΠΕ.

Αντίδραση στην Κομοτηνή για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεργία
ΔΕΗ
ΑΗΣ Κομοτηνής
ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής

Πρόεδρος ΣΕΤΕ του ΑΗΣ Κομοτηνής, Θανάσης Τσακμακίδης: "Το κομμάτι αυτό εάν φύγει πλήττει καίρια τη ΔΕΗ, δεν πωλείται, χαρίζεται..."

Με προσωπικό ασφαλείας συνεχίζει την λειτουργία του ο σταθμός στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής και παράγει ηλεκτρική ενέργεια χωρίς να υπάρχει πρόβλημα

Δήμος Μπακιρτζάκης

Από τα μεσάνυκτα της Κυριακής προς Δευτέρα 23η Απριλίου ξεκίνησαν οι 48ωρες, επαναλαμβανόμενες απεργίες που έχει προκηρύξει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και σε αυτές λαμβάνουν μέρος εργαζόμενοι του σταθμού ΑΗΣ ΔΕΗ στη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής. Τουλάχιστον συμμετοχή του 40% των εργαζομένων του σταθμού καταγράφηκε την πρώτη μέρα της απεργίας, με την συγκέντρωση να γίνεται νωρίς το πρωί χθες στην κεντρική είσοδο του εργοστασίου. Με προσωπικό ασφαλείας συνεχίζει την λειτουργία του ο σταθμός και παράγει ηλεκτρική ενέργεια χωρίς να υπάρχει πρόβλημα, μας διαβεβαιώνει ο πρόεδρος ΣΕΤΕ του εργοστασίου, Θανάσης Τσακμακίδης, δηλώνοντας ταυτόχρονα ικανοποιημένος από την συμμετοχή στην απεργία.


Η ΓΕΝΟΠ αντιδρά στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων Φλώρινας και Μεγαλόπολης που προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Ζητά ακύρωση του σχεδίου πώλησης, επαναφορά του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και προσλήψεις προσωπικού.


Στην πώληση των ειδικών μονάδων της ΔΕΗ, αναφέρθηκε ο κος  Τσακμακίδης, εξηγώντας ότι "είναι ζωτικής σημασίας για τη ΔΕΗ, είναι μονάδες που απασχολούν περίπου 2000 εργαζομένους και παράγουν το 40% περίπου της λιγνιτικής ενέργειας της ΔΕΗ. Είναι ένα κομμάτι το οποίο εάν φύγει από τη ΔΕΗ, πλήττει καίρια τη ΔΕΗ, ανεπανόρθωτα θα έλεγα και μάλιστα δεν πωλείται, χαρίζεται. Χαρίζεται γιατί δεν παίρνουν ούτε καν το ανάλογο τίμημα. Είναι πολύ λίγα με ευνοϊκότατους όρους για αυτούς που θα πάρουν τη ΔΕΗ, ενώ η ΔΕΗ πληρώνει φόρους για το λιγνίτη σαν καύσιμο, αυτοί απαλλάσσονται από φόρους, απαλλάσσονται από πάρα πολλά πράγματα, απλά για να πάρουν σαν μνημονιακή δέσμευση, να πάρουν το κάρβουνο".


Στη μεγάλη εικόνα ο κος Τσακμακίδης βλέπει τα αντισταθμιστικά έργα που προσφέρει η ΔΕΗ σε κάθε περιοχή, όπου δραστηριοποιείται, κάτι, που όπως λέει, δεν θα προσφέρει κανένας ιδιώτης. "Η ΔΕΗ έχει πολλά αντισταθμιστικά έργα στην περιοχή, όπως συμβαίνει και εδώ με τον ΑΗΣ Κομοτηνής. Η ΔΕΗ έχει κοινωνικό πρόσωπο το οποίο δεν έχει κανείς άλλος και δεν πρόκειται να έχει ο ιδιώτης". Όσον αφορά το επιχείρημα περί υψηλού κόστους λειτουργίας των σταθμών λόγω μισθοδοσίας ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ είναι κάθετος "οι υψηλοί μισθοί που ακούγονται ότι παίρνουν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ είναι μια προπαγάνδα, μια παραπληροφόρηση. Οι μισθοί στη ΔΕΗ έχουν κοπεί κατά 50% το λιγότερο και να αναφερθούμε σε χρήματα είναι στο χιλιάρικο περίπου όλοι, οπότε είναι φυσιολογικό, γιατί είναι εργαζόμενοι με 365 ημέρες εργασίας, με Σαββατοκύριακα, με αργίες, δουλεύουν πάντα για να υπάρχει ρεύμα στον κόσμο. Πριν το 2009 και λίγο πιο πίσω μπορεί να υπήρχαν κάποιοι υψηλόμισθοι, σήμερα δεν υπάρχουν".


Φορείς: Αποσύρετε το νομοσχέδιο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων
Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων σε Μεγαλόπολη Αρκαδίας και Μελίτη Φλώρινας, απαίτησαν χθες με μία φωνή οι Δήμαρχοι των περιοχών που επηρεάζουν οι προωθούμενες ρυθμίσεις, κατηγορώντας την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο ότι ξεπουλούν την περιουσία των περιοχών τους πλήττοντας τις τοπικές οικονομίες κι επικαλούνται "ψευδεπίγραφα" την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για κατάργηση του μονοπωλίου στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, καθώς όπως υποστήριξαν το άνοιγμα της αγοράς μπορούσε να επιτευχθεί και με άλλους τρόπους. Διεμήνυσαν, δε, ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.


Σε σκληρή γραμμή κριτικής προς την κυβέρνηση κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, δίνοντας έμφαση και στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων κατά τη μετάβαση των μονάδων σε επενδυτές και σχολιάζοντας ότι το θέμα των συμβάσεων εργασίας δεν έχει κλείσει. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου εγκυμονούν κινδύνους κατηγορίας απιστίας για τη διοίκηση της ΔΕΗ και κατέληξε λέγοντας: «Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου και την κατάθεση ενός μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού για να δούμε πόσο θα συμμετέχει ο λιγνίτης στο νέο μείγμα; Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να γίνει το άνοιγμα της αγοράς γιατί γι’ αυτό ενδιαφέρονται. Φοβόμαστε ότι θα ξαναβρεθούμε να συζητάμε ένα άλλο σχέδιο γιατί δεν θα βρεθούν επενδυτές κι αν βρεθούν θα είναι γιατί το πουλάμε κοψοχρονιά».
"Ξεπουλήστε τα περιουσιακά σας στοιχεία και όχι την ΔΕΗ"


Ενδεικτική του κλίματος και των προθέσεων των κοινωνικών κι εργατικών φορέων, που παρέστησαν στην ακρόαση της Επιτροπής Παραγωγής κι Εμπορίου της Βουλής, ήταν η φραστική επίθεση του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας εναντίον του Υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, τον οποίο «κάρφωσε» για την παλιά ιστορία με το Πόθεν Έσχες του, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργού.
«Απορρίπτουμε το νομοσχέδιο. Το οφείλουμε στο βαρύ φορτίο αίματος των εργαζομένων και στους νέους που δεν θέλουμε να γίνουν σκλάβοι στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα. Αν θέλετε να πουλήσετε κάτι πουλήστε τα περιουσιακά στοιχεία που έχετε και ξεχνάτε να τα δηλώσετε επειδή είναι πολλά», σχολίασε αιχμηρά ο Αριστείδης Μπρούμας με τον κ. Σταθάκη να τον καλεί να ανακαλέσει και να μη γραφτεί η προσβλητική του αναφορά στα πρακτικά.


«Δεν ανακαλώ τίποτα. Εσείς να ανακαλέσετε όσα λέγατε προεκλογικά κι άλλα είπατε μετεκλογικά», απάντησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. «Αφήνω στη μοίρα του έναν πρόεδρο που έχει άλλα προβλήματα σε άλλα επίπεδα και πολλαπλά», αντέτεινε εξίσου καυστικά ο Γιώργος Σταθάκης. 


Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, παρείχε διαβεβαιώσεις ότι οι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η ΔΕΗ στις περιοχές θα τηρηθούν στο ακέραιο και από τους επενδυτές των λιγνιτικών μονάδων, ενώ επιχειρώντας να προστατέψει το κύρος της επιχείρησης, δήλωσε ότι «οι μονάδες που από-επενδύονται είναι ισοδύναμες με αυτές που παραμένουν στη ΔΕΗ».


Ο κος Παναγιωτάκης προκάλεσε αίσθηση όταν τονίζοντας την ανάγκη για συγκεκριμένες τροποποιήσεις στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ώστε να διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων, αναφέρθηκε στη δυνατότητα των επενδυτών να προχωρήσουν σε απολύσεις μετά από 6 χρόνια. «Πρέπει να δούμε το εργασιακό μέλλον αυτών που τυχόν θα απολύονται μετά τα 6 χρόνια για λόγους οικονομικούς ή επιχειρηματικούς», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Έως την Τετάρτη η κυβέρνηση θα έχει ψηφίσει το σχέδιο που προβλέπει την πώληση λιγνιτικών μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη καθώς και των ορυχείων που τα τροφοδοτούν. Οι δε εργαζόμενοι που θα απομείνουν, θα έχουν εργασία για τα επόμενα 6 χρόνια. Σύσσωμη διαφωνεί η αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για «εγκληματική ενέργεια» που θα βάλει την ΔΕΗ σε καθεστώς χρεοκοπίας.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ας μην διακατεχόμαστε από διπλωματική αφέλεια, διατηρώντας επιφυλάξεις, με την αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ, όσο αφορά τα ελληνοτουρκικά, με τις μίνι διακοπές και επαφές  του κου  Πομπέο,  μόνο στην Ελλάδα.