fbpx Αναγκαίο για την Θράκη ένα ειδικό σχέδιο ανάπτυξης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου, 2019 - 10:00
ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Αναγκαίο για την Θράκη ένα ειδικό σχέδιο ανάπτυξης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος
Αθανάσιος Σαββάκης

«Θέσπιση ειδικού προγράμματος ανάπτυξης της Θράκης και των παραμεθόριων περιοχών», ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης

Εργοστάσια κουφάρια περιμένουν, τα λουκέτα πληθαίνουν, η διασυνοριακότητα χτυπά την περιοχή, το 12% έχει μείνει χρόνια στα συρτάρια

Διονύσης Βοργιάς

Αναγκαίο για την Θράκη είναι ένα ειδικό σχέδιο ανάπτυξης. Σε αυτό πλέον συνομολογούν όχι μόνο οι τοπικοί φορείς, αλλά και πανελλαδικά όργανα, όπως ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος. Σε συνάντηση του προέδρου του ΣΒΕ Αθανάσιου Σαββάκη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μεταξύ των προτάσεων, πρώτη μάλιστα σε αρίθμηση, ήταν η θέσπιση ειδικού προγράμματος ανάπτυξης της Θράκης και των παραμεθόριων περιοχών.

Γενικά, η περιφερειακή ανάπτυξη και η έμπρακτη υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας της μικρομεσαίας μεταποιητικής επιχείρησης, βρέθηκαν στην κορυφή των θεμάτων που ανέλυσε ο πρόεδρος του ΣΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα. 

Συγκεκριμένα, η θέσπιση ειδικού προγράμματος ανάπτυξης της Θράκης και των παραμεθόριων περιοχών της χώρας, αποτελεί κατά τον ΣΒΕ προτεραιότητα για την αναδιάρθρωση της περιφερειακής βιομηχανίας. Το συγκεκριμένο θέμα αναδείχθηκε κατά προτεραιότητα στο πλαίσιο της ύπαρξης συγκεκριμένης βιομηχανικής πολιτικής για την περιφερειακή βιομηχανία.

Στο πλαίσιο ακριβώς της περιφερειακής ανάπτυξης και της περιφερειακής σύγκλισης, ο ΣΒΕ πρότεινε επίσης στον πρωθυπουργό τη δημιουργία «Δικτύου Διεθνών Ζωνών Βιομηχανίας και Εμπορίου», σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για μια επιτυχημένη διεθνή πρακτική που εισφέρει θετικά στην περιφερειακή ανάπτυξη, αφού υποβοηθά στη μείωση της ανεργίας, διευκολύνει το διεθνές εμπόριο, προσελκύει ξένα κεφάλαια για επενδύσεις και δημιουργεί καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας.

Ακολουθούν αναλυτικά οι προτάσεις που κατατέθηκαν, ανά κατηγορίες:

Συγκροτημένη βιομηχανική στρατηγική & πολιτική
Θέσπιση ειδικού προγράμματος ανάπτυξης της Θράκης και των παραμεθόριων περιοχών. Στρατηγικό σχέδιο – συμφωνημένη ατζέντα για την αναδιάρθρωση της περιφερειακής βιομηχανίας. Άσκηση έμμεσης κλαδικής βιομηχανικής πολιτικής. Προώθηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με βάση την ποιότητα – Εθνική Πολιτική Ποιότητας. 

Δημιουργία «Συμβουλίου Βιομηχανίας». Πρόγραμμα Εθνικής Στρατηγικής «Ελλάδα Βιομηχανία - Industry 4.0».

Ρυθμιστικό πλαίσιο για τη βιομηχανία
Εξορθολογισμός των σχέσεων βιομηχανίας και αλυσίδων λιανεμπορίου. Καταπολέμηση καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές. Πλαίσιο ελέγχου της αγοράς. Απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης για τη μεταποίηση, με αναθεώρηση της κατάταξης ανά επίπεδο όχλησης. Νομοθετική πρωτοβουλία για το χαρακτηρισμό των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων της Κεντρικής Μακεδονίας σε «οργανωμένους υποδοχείς». Τροποποίηση της ΚΥΑ για την πυρασφάλεια σε βιομηχανικά κτίρια. Αναβάθμιση περιβαλλοντικών υποδομών και εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών σε όλες τις ΒΙ.ΠΕ. της χώρας.

Χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων
Χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων από τον τραπεζικό τομέα, κατά προτεραιότητα. Τροποποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου - Άρση των καθυστερήσεων στην αποπληρωμή υφιστάμενων επενδυτικών σχεδίων. Υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων, με τη βοήθεια ειδικών προγραμμάτων βιομηχανικής αναδιάρθρωσης. Χρηματοδότηση καινοτομικών επενδύσεων και εφαρμοσμένων ερευνητικών έργων στους τομείς της αυτοματοποίησης, τεχνικής νοημοσύνης, διαδικτύου των πραμάτων, βιοεπιστημών, νανοτεχνολογίας, κ.α. Ειδικά κλαδικά προγράμματα ψηφιοποίησης όπως ψηφιακή γεωργία, βιομηχανικές εφαρμογές και επενδύσεις αναδιάρθρωσης, ψηφιακός τουρισμός, μεταφορές και logistics.

Εξωστρέφεια – Καινοτομία
Δημιουργία «Δικτύου Διεθνών Ζωνών Βιομηχανίας και Εμπορίου» (International Industrial & Trade Zone Network) σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Πάτρα – Αστακός και Ηράκλειο. Υποστήριξη της δημιουργίας του Διεθνούς Τεχνολογικού Κέντρου - Thess INTEC στη Θεσσαλονίκη. Νέο σύστημα χρηματοδότησης καινοτομίας, με τη μορφή της ανακυκλούμενης πίστωσης, χωρίς τη δημιουργία δημοσιονομικού κόστους. Υποστήριξη της δημιουργίας τμημάτων «Έρευνας και Ανάπτυξης» σε μεταποιητικές επιχειρήσεις. Ίδρυση «Κέντρου Σχεδιασμού Βιομηχανικών Προϊόντων».

Αγορά εργασίας
Μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις. Θέσπιση του «Λευκού Μητρώου» για τις συνεπείς επιχειρήσεις. Αύξηση της ετήσιας βάσης υπερωριακής απασχόλησης στη βιομηχανία σε 120 ώρες. Βελτίωση των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας που παρέχονται μέσω Εργάνη & ΕΦΚΑ, και άμεση διεπαφή με πλατφόρμες όπως το TAXIS, το ΓΕΜΗ, κλπ. Σχεδιασμός προγραμμάτων εκπαίδευσης για την προσαρμογή των εργαζομένων στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, τα πράσινα επαγγέλματα και την κλιματική αλλαγή.

Φορολογικό περιβάλλον
Εφαρμογή της δικαστικής απόφασης για την επιστροφή ή/και τον συμψηφισμό του ΦΠΑ για διαγραφείσες απαιτήσεις προμηθευτών της εταιρείας «Μαρινόπουλος ΑΕ». Κατάργηση ειδικών τελών και επιβαρύνσεων, όπως: Η εισφορά του ποσοστού 0,6 της ΑΝΕ 128 στα δάνεια, η χαρτοσήμανση με 3,6% των ταμειακών διευκολύνσεων, το Δικαίωμα Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών (ΔΕΤΕ) προς τους τελωνειακούς 5‰, κλπ. Επέκταση του χρόνου μεταφοράς ζημιών των επιχειρήσεων σε 15 έτη.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τελικά οι μικροί κυβερνήτες, έτσι βάφτισαν πρωθυπουργοί τους περιφερειάρχες,  αποδεικνύονται ότι είναι  γυμνοί από αρμοδιότητες και πόρους.