fbpx Το "αλμυρό" νερό τον έστειλε στον εισαγγελέα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΚΛΗΘΗΚΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ

Το "αλμυρό" νερό τον έστειλε στον εισαγγελέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δημήτρης Καρασταύρου
ΔΕΥΑ Κομοτηνής

Οι εξηγήσεις του Δημήτρη Καρασταύρου και η έκκλησή του να αποπληρώσουντις υπέρογκες οφειλές τους προς την επιχείρηση φορείς του Δημοσίου 


Το ποσό των 130.000 ευρώ χρωστούν στη ΔΕΥΑΚ οι δικαστικές φυλακές Κομοτηνής (υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης), όσο το κόστος μιας γεώτρησης
 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Μία κλήση από τον εισαγγελέα επεφύλαξε ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού για τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Δημήτρη Καρασταύρου. Αιτία; Το "αλμυρό" νερό στις βρύσες των σπιτιών στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Κομοτηνής. 


Το δημοσίευμα του "Χ" για το "αλμυρό" νερό
Θυμίζουμε ότι το "αλμυρό" νερό επέστρεψε αρχές του περασμένου Ιουλίου στις βρύσες σπιτιών της παραλίας, προκαλώντας τα εύλογα παράπονα των πολιτών.  Σε δημοσίευμά του ο "Χ" που πρώτος είχε αναδείξει το ζήτημα αναφέρονταν τα παρακάτω: "Στη μεγάλη ζήτηση σε νερό αλλά και στο ότι τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία "αλμυρή" γεώτρηση στην Πόρπη, εντοπίζεται η αιτία του φαινομένου, με την ΔΕΥΑΚ να επιδιώκει τη λύση του. Η μεγάλη κατανάλωση νερού στην παραλιακή ζώνη, ανάγκασε τη ΔΕΥΑΚ να θέσει ξανά σε λειτουργία γεώτρηση με υφάλμυρο νερό που βρίσκεται στην Πόρπη και χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν. 


Η νέα γεώτρηση που "χτύπησε" πρόσφατα η ΔΕΥΑΚ στην περιοχή και θα χρησιμοποιούνταν για τις ανάγκες ύδρευσης της παραλιακής ζώνης, αποδείχθηκε περισσότερο αλμυρή από το αναμενόμενο, παρόλο που στο ίδιο σημείο λειτουργούν γεωτρήσεις που αποδίδουν ποιοτικότερο νερό. "Την καινούρια γεώτρηση την κάναμε με σκοπό να την δώσουμε σε λειτουργία μέσα στο καλοκαίρι για να μην ξαναλειτουργήσουμε την αλμυρή της Πόρπης. Το θέμα είναι ότι ενώ στην περιοχή που χτυπήσαμε αυτήν την καινούρια γεώτρηση λειτουργούν οι άλλες καλές γεωτρήσεις η συγκεκριμένη έχει άλατα. Παρόλο που κάναμε καθαρισμούς, παρόλο που αλλάξαμε το ύψος από το οποίο αντλεί τα νερά, συνεχίζει να είναι αλμυρή. Το νερό είναι αλμυρό, παρόλο που το αρδευτικό πεδίο όπου χτυπήσαμε είναι ίδιο με των άλλων γεωτρήσεων, που δίνουν καλό νερό", μας αναφέρει ο κος Καρασταύρου. 


Με βάση τα παραπάνω δεδομένα οι επιλογές που είχε η ΔΕΥΑΚ ήταν να προχωρήσει σε διακοπές υδροδότησης ή να θέσει σε λειτουργία την αλμυρή γεώτρηση της Πόρπης. Προτίμησε το δεύτερο με συνέπεια να υπάρξουν παράπονα από περιοχές όπως Μέση, Γλυφάδα, παραλία Μέσης και Αρωγή. Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ "Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχαμε προβλήματα γιατί ήτανε η πρώτη φορά που θα θέσαμε σε λειτουργία την αλμυρή γεώτρηση. Θέλαμε να δούμε αν θα αντέξουμε χωρίς την αλμυρή και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πέσει η στάθμη πίεσης του νερού και ενδεχομένως να υπήρξαν κάποιες διακοπές στην Αρωγή και στην παραλία Μέσης. Πάντως την έχουμε σε χρήση, βέβαια την μειώσαμε αυτές τις μέρες γιατί είχαμε έντονα παράπονα από τους κατοίκους, γιατί όντως ήταν πολύ αλμυρό το νερό".


Ποια μπορεί να είναι η λύση μας εξηγεί ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ: "έχουμε μελέτη έτοιμη για να κάνουμε μια νέα γεώτρηση αναγκαστικά, αλλά πριν την κάνουμε αυτή ψάχνουμε να βρούμε εξοπλισμό, ο οποίος να μπορεί να περιορίσει την υφαλμυρότητα του νερού για να μπορούμε να τη δώσουμε σε χρήση. Αν πέσουν τα άλατα που έχει, όταν θα αναμιχθεί με τις άλλες γεωτρήσεις δεν θα είναι αντιληπτό, θα είναι μέσα στα όρια, αλλά αυτή την στιγμή αν την αναμείξουμε με άλλες γεωτρήσεις θα επηρεάσει και το καλό νερό. Οπότε χρησιμοποιούμε την υφάλμυρη γεώτρηση στην οποία έχουμε κάνει καθαρισμό. Δεν έχουμε διακοπές νερού αλλά αυτό είναι εις βάρος της ποιότητας". Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Καρασταύρου με αφορμή τις εξελίξεις στην υδροδότηση της παραλιακής ζώνης και μέχρι να διευθετηθεί το θέμα καλεί τους δημότες που διαβιούν στην παραλιακή ζώνη σε λελογισμένη χρήση νερού". 


Ενώπιων του εισαγγελέα
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ βρέθηκε ενώπιων του εισαγγελέα για το παραπάνω θέμα την περασμένη εβδομάδα. Στις εξηγήσεις του ο κος Καρασταύρου απαρίθμησε τις παρεμβάσεις προϋπολογισμού άνω των 7 εκ. ευρώ που έχουν γίνει στην παραλιακή ζώνη, με τις απαιτήσεις για νερό όμως συνεχώς να αυξάνονται. "Σε εγκαταστάσεις που είχαν σχεδιαστεί για 300 άτομα, εξυπηρετούμε 20.000 άτομα", είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον "Χ" και πρόσθεσε "δεν σταματήσαμε να δαπανούμε για την παραλιακή ζώνη. Κάναμε μία γεώτρηση με ίδιους πόρους, γιατί δεν υπάρχει ανοιχτό χρηματοδοτικό εργαλείο, όμως προέκυψε υφάλμυρη και αυτή. Με ρώτησαν τι μέτρα θα πάρω για να σταματήσει το πρόβλημα. Το μέτρο είναι ένα, καινούργια γεώτρηση, την οποία ευτυχώς την είχαμε σχεδιασμένη να την "χτυπήσουμε".

Όμως είπα και το εξής αυτονόητο, τα λεφτά που θα χτυπήσουμε για τη νέα γεώτρηση, είναι από ίδιους πόρους. Όμως για να λειτουργήσει σωστά η επιχείρηση θα πρέπει και οι υπόλοιποι που είναι συμβεβλημένοι με την επιχείρηση να λειτουργούν σωστά. Αν ένας κρίκος σπάσει, τότε το γρανάζι δε δουλεύω.  Όταν εγώ σε αυτό το κτίριο που εγώ κρίνομαι αν είμαι αθώος ή δεν είμαι αθώος, μου οφείλει ένα μεγάλο ποσό στο νερό και με πληρώνει μία φορά στα πέντε χρόνια, πως μου ζητάει να λειτουργήσω εύρυθμα;".  Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οποίο μας παρουσίασε ο κος Καρασταύρου, οι δικαστικές φυλακές Κομοτηνής (υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης), που χρωστούν το ποσό των 130.000 ευρώ στη ΔΕΥΑΚ, όσο το κόστος μιας γεώτρησης.


Στις εξηγήσεις του περαιτέρω ο κος Καρασταύρου ανέφερε "20 χρόνια πριν δεν έπεσε ούτε ένα ευρώ στην παραλιακή ζώνη, πλην από μία μεταλλική δεξαμενή, την πρώτη που έγινε στον Δήμο Αιγείρου". 


Πάντως μέσω της παραπάνω εξέλιξης αναδεικνύονται οι ευθύνες άλλων φορέων όπως της Διεύθυνσης Υδάτων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης που καλείται να δώσει απαντήσεις για την υφαλμύρωση των υδάτων, πρόβλημα που φυσικά δε μπορεί να αντιμετωπίσει η ΔΕΥΑΚ. Να σημειώσουμε ότι η ΔΕΥΑΚ όταν διαπίστωσε ότι η γεώτρηση ήταν "αλμυρή" απέστειλε σχετικό έγγραφο στη Διεύθυνση Υδάτων ζητώντας να λάβουν μέτρα. Αλήθεια ποια μέτρα έχουν λάβει; 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κυβέρνηση  και υπουργοί, προσπαθούν  να δώσουν μία άκρως ενθαρρυντική και αισιόδοξη εικόνα επιστροφής στην κανονικότητα με δόσεις και  με σταδιακές βελτιώσεις σε  εστίαση και   διασκέδαση.