fbpx Ακόμα συζητάμε για τη διασύνδεση του ΔΠΘ με την τοπική κοινωνία
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 16 Μαΐου, 2018 - 10:00
ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ

Ακόμα συζητάμε για τη διασύνδεση του ΔΠΘ με την τοπική κοινωνία

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΡΑΤΤΩ
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Σύλλογος Εβριτών Νομού Ροδόπης

Τα "άσχημα" του ΔΠΘ στην επικαιρότητα και οι σχεδιασμοί από πλευράς κυβέρνησης


Συνέπραξαν σε εκδήλωση με ισχνή παρουσία κόσμου, η Κίνηση Ιδεών και Δράσης «Πράττω» ν. Ροδόπης, το ΔΠΘ, ο Σύλλογος Εβριτών ν. Ροδόπης, υπό την αιγίδα του Δήμου Κομοτηνής

Δήμητρα Συμεωνίδου

Ποιο χρήσιμη από ποτέ μοιάζει η συζήτηση για τη διασύνδεση του ΔΠΘ με την τοπική κοινωνία, παρόλο που έχουν παρέλθει 45 χρόνια από την ίδρυσή του. Ορμώμενοι από όσα ακούστηκαν, κυρίως άσχημα το τελευταίο χρονικό διάστημα, που δεν αντικατοπτρίζουν πλήρως την πραγματικότητα αλλά και από τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει από την πλευρά  της κυβέρνησης για το εκπαιδευτικό ίδρυμα, η Κίνηση Ιδεών και Δράσης «Πράττω» ν. Ροδόπης, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και τον Σύλλογο Εβριτών ν. Ροδόπης, υπό την αιγίδα του Δήμου Κομοτηνής, οργάνωσαν ημερίδα με θέμα: «Το χθες, το σήμερα και το αύριο του ΔΠΘ και η διασύνδεσή του με την τοπική κοινωνία», το απόγευμα του Σαββάτου 12 Μαΐου στο ΡΕΞ. 


Στην κοινή εκδήλωση, με ισχνή παρουσία κόσμου, ο Κοσμάς Παπαχρήστου εκ μέρους της Κίνησης Ιδεών και Δράσης «Πράττω» ν. Ροδόπης ανέδειξε την ανάγκη "το πανεπιστήμιο να συνδεθεί καλύτερα με την τοπική κοινωνία". Μιλώντας ειδικά για την επιλογή διοργάνωσης της συγκεκριμένης εκδήλωσης είπε πως "αυτή γίνεται στον αντίποδα διαφόρων άλλων εκδηλώσεων, όπως αυτή για την νομική σχολή, θέμα που το είδαμε, θα έλεγα, με ένα τοπικιστικό κλειστό κριτήριο και δεν το είδαμε σφαιρικά και συνολικά.

Ή άλλων εκδηλώσεων που προάγουν κυρίως τη συνεργασία των ιδιωτικών με τα δημόσια πανεπιστήμια". Αναφορικά με την επιλογή της θεματικής της εκδήλωσης ο κος Παπαχρήστου είπε τα εξής: "ορμώμενοι από όσα ακούστηκαν, κυρίως άσχημα, που δεν είναι αυτή η πραγματικότητα, αλλά κυρίως από τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει από την πλευρά  της κυβέρνησης -  μην ξεχνάτε ότι στην περιφερειακή συνδιάσκεψη δεσμεύτηκαν να γίνουν σημαντικά έργα στην περιοχή της Θράκης - θεωρούμε ότι στην υλοποίηση όλου αυτού του προγράμματος δεν μπορεί το πανεπιστήμιο να είναι απών".


Για τους παράλληλους δρόμους που ακολουθεί η τοπική κοινωνία και το πανεπιστήμιο, μίλησε ο πρόεδρος του συλλόγου Εβριτών Ροδόπης Χρήστος Χατζηπέμου, αναφέροντας όμως ότι μέσα από παράλληλους δρόμους "μπορούμε να χαράξουμε εκείνη την πορεία, έτσι ώστε και το πανεπιστήμιο να καταστεί ένα πραγματικό εργαλείο ανάπτυξης για την περιοχή. Μέχρι τώρα η πορεία του πανεπιστημίου, παρά τις όσες προσπάθειες έχουν γίνει, δεν είναι αυτή που όλοι θα επιθυμούσαμε. Θα επιθυμούσαμε ένα πανεπιστήμιο πρωτοπόρο, ένα πανεπιστήμιο που θα αποτελεί πόλο έλξης για την ευρύτερη ελληνική κοινωνία και γιατί όχι και για την βαλκανική. Ένα πανεπιστήμιο που θα χαράζει και θα βοηθά την πορεία αυτού του τόπου, ένα πανεπιστήμιο τελείως διαφορετικό από αυτό που σήμερα έχουμε στην περιοχή μας".

Σε σχετικό ερώτημα κατέδειξε και την ευθύνη της τοπικής κοινωνίας "σε ποιον αναπτυξιακό προγραμματισμό η ίδια η τοπική κοινωνία ενέταξε το πανεπιστήμιο ενεργά; Να ρωτήσει και το πανεπιστήμιο ποιοι είναι οι άξονες της πολιτικής που θα έπρεπε να ακολουθηθούν. Για παράδειγμα συζητάμε για την Νυμφαία το άνοιγμα του κάθετου άξονα, τις μεταφορές τουριστών, την μεταφορά υλικών αγαθών και προϊόντων ανάμεσα στις δύο πλευρές. Υπάρχει μια πανεπιστημιακή μελέτη η οποία θα αναδείξει πόσο χρήσιμο είναι το άνοιγμα της Νυμφαίας τόσο για την ελληνική, όσο και για την βουλγαρική και ρουμανική πλευρά; Το ζητήσαμε εμείς σαν τοπική κοινωνία και δεν μπόρεσε το πανεπιστήμιο να ανταποκριθεί; Δεν το ζητήσαμε ποτέ".    


Για τη διασύνδεση του πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία μίλησε ο Ευάγγελος Δρυμπέτας κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών & Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ. "Υπάρχει μια συνεργασία με τους τοπικούς φορείς η οποία είναι ιδιαίτερα δημιουργική, αλλά όλα αυτά πρέπει να ενταθούν. Ένα σημαντικό θέμα που πρέπει και το Δημοκρίτειο να προσέξει είναι το άνοιγμά του στην κοινωνία, δεν πρέπει να υπάρχει ένα πανεπιστήμιο αποκομμένο και ξένο από την κοινωνία που αναπτύσσετε. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά πράγματα και βήματα και από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων τοπικών φορέων και από την πλευρά του πανεπιστημίου. Αλλά και αυτά είναι ένα πολύ μικρό υποσύνολο αυτών που μπορούν να γίνουν. Πρέπει οι τοπικές κοινωνίες και το πανεπιστήμιο κάποια στιγμή να αποκτήσουν ένα στρατηγικό σχέδιο για το πώς θα βοηθήσει η μια πλευρά στην άλλη".


Με δική του εισήγηση ο πρυτανεύων του ΔΠΘ  Σταύρος Τουλουπίδης ανέδειξε τα σημαντικά δείγματα γραφής, προσφοράς και δυνατοτήτων του πανεπιστημίου στα 45 χρόνια λειτουργίας του. 
Το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε στον ίδιο χώρο, συναυλία με το συγκρότημα «Μουσικές Αλκυονίδες» με θέμα: «Η ποίηση στο ελληνικό τραγούδι»."
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ανάγκα και οι θεοί πείθονται,  ή η πενία τέχνες κατεργάζεται, θα έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, αφού  μας κάνει εντύπωση το γεγονός της ηλεκτρονικής προσαρμογής, σε τόσο σύντομο χρόνο.