fbpx Αγώνας για την εύρυθμη λειτουργία των Δικαστηρίων της Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2019 - 10:00
ΣΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» Η ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

Αγώνας για την εύρυθμη λειτουργία των Δικαστηρίων της Κομοτηνής

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
δικαστήρια Κομοτηνής
Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής
Υποστελέχωση
Εφετείο Θράκης

Εφετείο Θράκης και Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα έλλειψης εργαζομένων

Διονύσης Βοργιάς

Θέμα που έχει αποκλειστικά αναδείξει ο «Χ» προ ενός έτους, αναμένεται επιτέλους να απασχολήσει και τη Βουλή των Ελλήνων, όπου το φέρνει ο βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής Ιλχάν Αχμέτ. Πρόκειται για την τραγική υποστελέχωση των Δικαστηρίων της Κομοτηνής, σε σημείο που να τίθεται ζήτημα για την εύρυθμη ή μη λειτουργία τους.

Πριν τα υπόλοιπα στοιχεία, παραθέτουμε τον αναλυτικό πίνακα με τα κενά. Σε Εφετείο Θράκης και Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Έγγραφο του συλλόγου δικαστικών υπαλλήλων
Με έγγραφό του στους βουλευτές του νομού, ο σύλλογος δικαστικών υπαλλήλων νομού Ροδόπης αναφέρει: «Στα πλαίσια του νέου κύκλου κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, παρακαλούμε όπως συνδράμετε, με κάθε τρόπο, στο δίκαιο αίτημα του συλλόγου μας για ενίσχυση της στελέχωσης των δικαστικών υπηρεσιών της πόλης της Κομοτηνής. 

Σύμφωνα με στοιχεία διεθνών οργανισμών, η Ελλάδα έχει μία από τις χειρότερες αναλογίες δικαστικών υπαλλήλων ανά δικαστή (1,5:1, όταν το 2016 ο αντίστοιχος μέσος όρος χωρών Συμβουλίου του Ευρώπης ήταν 3,9:1)».

Στο έγγραφο επίσης, γίνονται γνωστά –πέραν της γραφειοκρατίας που πλήττει και το δικαστικό κλάδο- κάποια τοπικά ζητήματα.

Σημειακά:

Πρώτον, η Κομοτηνή είναι η έδρα του Εφετείου Θράκης, ενός από τα μεγαλύτερα δικαστήρια της χώρας στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν οι έξι δικαστικές υπηρεσίες των νομών Έβρου, Ροδόπης, Καβάλας, Ξάνθης, Δράμας.

Δεύτερον, η εφετειακή περιφέρεια Θράκης γειτνιάζει με Βουλγαρία και Τουρκία, από όπου υπάρχουν μεταναστευτικές ροές, άρα και πολλές σχετικές δίκες.

Τρίτον, στην Κομοτηνή έχουν έδρα πολλοί δημόσιοι οργανισμοί και φορείς, καθώς πρόκειται για έδρα περιφέρειας.

Τέταρτον, ο νομός Ροδόπης βρίσκεται σε διαδικασία κτηματογράφησης.

Πέμπτον, τα τελευταία χρόνια –ενώ έχουν αποχωρήσει δικαστικοί υπάλληλοι λόγω συνταξιοδότησης- δεν έχουν γίνει αντίστοιχες προσλήψεις.

Στο έγγραφο αναφέρονται και άλλα ζητήματα που ταλανίζουν τους υπαλλήλους.

Ζητούν λειτουργία του παλιού Δικαστικού Μεγάρου
Μέσα από το έγγραφό τους, οι δικαστικοί υπάλληλοι θέτουν κι ένα θέμα που είχε μπει στο «συρτάρι» τα τελευταία χρόνια. Αναφέρουν: «Μετά από μια δεκαπενταετή λειτουργία, το Δικαστικό Μέγαρο παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα, όπως έλλειψη γραφείων και αρχείων.

Ζητάμε τη στήριξή σας, προκειμένου οι δικαστικές υπηρεσίες του Εφετείου Θράκης και της Εισαγγελίας Εφετών Θράκης να μετεγκατασταθούν στο παλιό Δικαστικό Μέγαρο, όπως είχε προβλεφθεί αρχικά, αφού πρώτα αυτό καταστεί λειτουργικό και ασφαλές για όλους τους παράγοντες της δίκης».

Το θέμα στη Βουλή
Κατατέθηκε αναφορά προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών από τον βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ για τα προβλήματα στελέχωσης του Εφετείου Θράκης. Σύμφωνα με τον βουλευτή «οι δικαστικές υπηρεσίες του Εφετείου Θράκης με έδρα την Κομοτηνή καλούνται να διεκπεραιώσουν καθημερινά ένα τεράστιο όγκο δικαστικής ύλης και οι υπηρετούντες υπάλληλοι όλων των κλάδων και των κατηγοριών δυσανάλογο φόρτο εργασίας  σε σχέση με τον αριθμό τους, που συρρικνώθηκε δραματικά μετά και τις αποχωρήσεις των τελευταίων ετών.

Η κομβικής σημασίας ανάγκη για την ορθολογική και αποτελεσματική από κάθε άποψη λειτουργία του Εφετείου της Θράκης στην Κομοτηνή καθώς η ανάγκη θέασης της Θράκης ως μιας περιοχής που χρήζει και αξίζει του μόνιμου και ενεργητικού ενδιαφέροντος της Πολιτείας, με οδηγεί στο να σας ζητήσω να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τα όσα περιγράφονται στα δύο υπομνήματα και να προβείτε στην στελέχωση των υπηρεσιών του με το αναγκαίο προσωπικό, κατά προτεραιότητα».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές