fbpx 56 συμβασιούχοι τουλάχιστον πέντε μήνες απλήρωτοι
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 18 Μαΐου, 2017 - 11:00
ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΔΙΚΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ

56 συμβασιούχοι τουλάχιστον πέντε μήνες απλήρωτοι

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμβασιούχοι
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Αρριανών
Δήμος Μαρωνείας-Σαπών
Δήμος Ιάσμου

Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είναι οριστική, αλλά βάζει "φρένο" σε παράταση συμβάσεων, πληρωμές και μονιμοποίηση

Κ. Κουρμπαλίδης: "Χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δίνεται"

Διονύσης Βοργιάς

56. Αυτός είναι ο αριθμός συμβασιούχων στο νομό Ροδόπης, που έχουν να δουν τουλάχιστον πέντε μήνες πληρωμές από το κράτος. Οι ίδιοι εξηγούν ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στους δήμους τους, παρόλα αυτά η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που ελήφθη προ λίγων ημερών, βάζει "φρένο" σε παράταση συμβάσεων, πληρωμές και μονιμοποίηση. Πιο αναλυτικά, το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει τις παρατάσεις αντισυνταγματικές, άρα και τις πληρωμές ανέφικτες και τη μονιμοποίηση ...όνειρο. 


Όμως, τίποτα δεν είναι επίσημο, γι' αυτό και οι συμβασιούχοι αντιδρούν μεθοδικά σε όλη την χώρα. Στο νομό μας, ο αριθμός τους επιμερίζεται ως εξής: 28 στο δήμο Κομοτηνής, 3 στο δήμο Ιάσμου, έξι στο δήμο Μαρώνειας-Σαπών και 17 στο δήμο Αρριανών. Σχεδόν σύσσωμοι οι συμβασιούχοι αντέδρασαν με συγκέντρωση στο δημαρχείο, το πρωί της Τετάρτης 17 Μαΐου. Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν συμβολική πορεία από το δημαρχείο, διασχίζοντας το σπαθί, προς το γραφείο της επιτρόπου Εργασίας Κομοτηνής, τα δικαστήρια, στην πλατεία. 


"Συγκεντρωθήκαμε οι συμβασιούχοι από όλο το νομό Ροδόπης και πλέον έχετε μάθει πολύ καλά τα προβλήματά μας. Αυτή τη φορά είμαστε απλήρωτοι πέντε μήνες και πήραμε -κατόπιν δικαστικής απόφασης- μόνο κάποια χρήματα έναντι. Παρόλα αυτά παλεύουμε και ζητάμε όλο το ποσό", επιβεβαιώνει ο συμβασιούχος Κομοτηνής Κώστας Κουρμπαλίδης και προσθέτει: "Με αυτή τη συγκέντρωση καλούμε την κυβέρνηση να πάρει σαφή θέση, δίπλα στους συμβασιούχους και να μετατρέψει τις συμβάσεις μας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.  Θέλουμε να τελειώνουμε μια και καλή με τα προβλήματα, αυτή η ομηρία πρέπει να σταματήσει". Για τον ίδιο "χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δίνεται".


Μαζί τους και ο συμβασιούχος Γιάννης Στουπάς εξηγεί ότι "η απόφαση δεν έχει επισημοποιηθεί ακόμη".
Τους συμβασιούχους στηρίζει με ανακοίνωσή της και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, με σχετική της απόφαση, που μεταξύ πολλών αναγράφει τα παρακάτω:
-"Την Πέμπτη και Παρασκευή 18 και 19 Μαΐου 2017 όλοι οι σύλλογοι μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. θα πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις για την ενημέρωση του συνόλου των εργαζομένων και λήψη αποφάσεων.


- Προκηρύσσει αποχή από κάθε εργασία το Σάββατο και την Κυριακή 20 και 21 Μαΐου 2017.


- Προκηρύσσει 48ωρη Απεργία για το σύνολο των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, την Δευτέρα και Τρίτη, 22 και 23 Μαΐου 2017.

- Καλεί την κυβέρνηση "να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την εργασία και την πληρωμή των συμβασιούχων-παρατασιούχων, παρά τα όσα προαναγγέλλει η Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, φέρνοντας άμεσα νομοθετική ρύθμιση, όπως έχει δεσμευτεί για οριστική επίλυση του προβλήματος και την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία".


-Διεκδικεί και απαιτεί την άμεση ανάκληση της "εξαγγελίας" του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για την υποχρεωτική φοίτηση των προνήπιων στα Νηπιαγωγεία, οδηγώντας χιλιάδες εργαζόμενους των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών στην εργασιακή ανασφάλεια και σε κλείσιμο και απαξίωση της κοινωνικά καταξιωμένης Υπηρεσίας των Παιδικών Σταθμών.

Εξαγγελία που με την στάση του αποδέχεται και ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Διεκδικούμε την ελευθερία των γονιών να επιλέγουν (όπως σήμερα γίνεται) που θα στείλουν τα παιδιά τους, την κοινή εποπτεία του παιδαγωγικού προγράμματος των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών".


Σήμερα στην Αθήνα θα βρεθεί και αντιπροσωπεία των συμβασιούχων Ροδόπης, προκειμένου να στηρίξει με την παρουσία της τη διαδήλωση.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές