fbpx 180 περισυλλογές μέσα σε δύο μήνες και η προσπάθεια συνεχίζεται
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 27 Απριλίου, 2017 - 11:00
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

180 περισυλλογές μέσα σε δύο μήνες και η προσπάθεια συνεχίζεται

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αδέσποτα
Δήμος Κομοτηνής
Νίκος Στεργιάδης
Δημοτικό Κυνοκομείο

Ν. Στεργιάδης: «Προσπαθούμε συνεχώς να μειώσουμε τον αριθμό των αδέσποτων αλλά δυστυχώς αυξάνεται»
 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Τα αποτελέσματα της προσπάθειας του Δήμου Κομοτηνής σχετικά με τη διαχείριση των αδέσποτων παρουσίασε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο προϊστάμενος καθαριότητας, αποκομιδής και ανακύκλωσης του Δήμου, Νίκος Στεργιάδης. Ο κος Στεργιάδης επεσήμανε ότι η προσπάθεια του Δήμου μπορεί να μην είναι ορατή σε μερίδα πολιτών, αλλά είναι διαρκής και με κάθε μέσο.

Όπως είπε, από τις 2 Φεβρουαρίου, οπότε είχε υπογραφεί σχετική σύμβαση με κτηνίατρο, οι περισυλλογές αδέσποτων είναι συνεχείς: «Εμείς κάναμε την σύμβαση με τον ιδιώτη από τις 2/2/2017 και από τότε μέχρι σήμερα έχουμε κάνει 180 περισυλλογές και αυτά είναι καταγεγραμμένα στο κυνοκομείο». Μιλώντας γι’ αυτή τη σύμβαση ο κος Στεργιάδης σημείωσε πώς στις επιχειρήσεις συνδράμει και ο Δήμος Κομοτηνής με αυτοκίνητο αλλά και ανθρώπους.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του «ο οδηγός πρέπει να είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή γιατί υπάρχουν και πολλές δηλητηριάσεις. Δηλαδή, μπορεί η σύμβαση να είναι  πενθήμερη ή εξαήμερη, αλλά βγαίνουν συνεχώς κάποια προβλήματα που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε». 


Μιλώντας με αριθμούς, ο κος Στεργιάδης ανέφερε ότι περίπου 370 σκυλιά φιλοξενούνται σήμερα στο δημοτικό κυνοκομείο που λειτουργεί από το 2000 και πλέον γίνονται ενέργειες για την επέκτασή του. Ο αριθμός προφανώς και είναι μεγάλος, εν τούτοις η αύξηση του πληθυσμού τους είναι που προβληματίζει τις αρχές.

Επιχειρώντας να δώσει κάποιες εξηγήσεις ο κος Στεργιάδης υποστήριξε ότι πολλά σκυλιά καταλήγουν στην Κομοτηνή ακόμη και από άλλες περιοχές όπως τα Αρριανά ή η Ξάνθη, ακόμη και η Αλεξανδρούπολη. Αυτά μπορεί να είναι σκυλιά που έχουν παρατήσει οι κυνηγοί - ιδιοκτήτες τους ή ακόμη και να είναι σκυλιά που γεννήθηκαν σε ποιμνιοστάσια και οι τσοπάνηδες δεν τα θέλουν οπότε τα αφήνουν ελεύθερα, αδιαφορώντας για την τύχη τους. Και φυσικά, τα σκυλιά κατευθύνονται προς τον αστικό ιστό της Κομοτηνής, αναζητώντας τροφή. 


Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ακόμη και η γέννα του σκύλου προϋποθέτει ειδική άδεια –την οποία φυσικά οι ιδιοκτήτες δεν λαμβάνουν- ενώ για την εγκατάλειψη σκύλου προβλέπεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ από το νόμο. Το ζήτημα, όμως είναι ότι δεν είναι ταυτοποιημένα όλα τα σκυλιά και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εντοπιστούν οι ασυνείδητοι που τα εγκαταλείπουν, παρατήρησε ο κος Στεργιάδης. 


Τα σκυλιά που περισυλλέγονται από το Δήμο Κομοτηνής, πάντως, τσιπάρονται και έχουν ως ιδιοκτήτη τον Δήμο, ενώ έχουν γίνει και 50 υιοθεσίες από πολίτες που θέλησαν να αποκτήσουν ένα ζώο. 


Μεταξύ άλλων ο κος Στεργιάδης ανέφερε και ένα περιστατικό, που είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί: «Να φανταστείτε, κάτι που έχει πέσει στην αντίληψή μου, για την ημέρα της παρέλασης της 25ης Μαρτίου είχαμε περισυλλέξει 13 σκυλιά μέσα από την πλατεία. Την επόμενη ημέρα (Κυριακή) βρέθηκαν ξαφνικά 8 μεγαλόσωμα σκυλιά. Δεν μπορώ να εξηγήσω πως γίνεται αυτό, ούτε μπορώ να επικαλεστώ τίποτα, εγώ απλώς αναφέρω αυτά τα στοιχεία που εμείς καταγράφουμε καθημερινά». 


«Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του» σχολίασε ο κος Στεργιάδης καλώντας τους πολίτες να ενεργοποιηθούν και είτε να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι όταν αποφασίζουν να γίνουν ιδιοκτήτες ενός ζώου, αλλά και να καταγγέλλουν περιστατικά εγκατάλειψης ή ό,τιδήποτε άλλο, προκειμένου να επιλαμβάνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το χαβά του συνεχίζει ο Tαγίπ Ερντογάν λίγο πριν καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών,  συνεχίζοντας να απειλεί τους πάντες και τα πάντα με εκφράσεις καφενείου,  κυρίως όμως για εσωτερική κατανάλωση.