fbpx Μέλη της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών παίρνουν θέση κατά της ίδρυσης νέας Νομικής Σχολής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2019 - 10:00
ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΧΕΙ ΤΕΘΕΙ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Μέλη της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών παίρνουν θέση κατά της ίδρυσης νέας Νομικής Σχολής

ΓΕΝΙΚΑ
Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών
Νομική σχολή
θέση

Η τοποθέτηση δύο δικηγόρων Αθηνών, αποφοίτων της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Μέλη της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών παίρνουν θέση κατά της ίδρυσης νέας Νομικής Σχολής και θέτουν το θέμα προς συζήτηση στο προσεχές διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης.  Οι Παναγιώτης Σταμαδιάνος, δικηγόρος Αθηνών, μέλος Δ.Σ. Ε.Α.Ν.Δ.Α, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Χρήστος Στυλιανουδάκης, δικηγόρος Αθηνών, μέλος Δ.Σ. Ε.Α.Ν.Δ.Α, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, απέστειλαν την παρακάτω τοποθέτησή τους πάνω στο επίμαχο ζήτημα που έχει εγείρει πλήθος αντιδράσεων τοπικά στη Ροδόπη αλλά και πανελλαδικά.

Αναλυτικά: Η Νομική σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης αποτελεί ένα πρότυπο πανεπιστημιακού ιδρύματος στη χώρα. Η Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ. ιδρύθηκε το 1974 στην Κομοτηνή και από τότε έχει επιδείξει τεράστια εξέλιξη με καθοριστική συμβολή στον μετασχηματισμό του ελληνικού νομικού κόσμου αλλά και της ελληνικής κοινωνίας.

Η εξαγγελία του υπουργού Παιδείας της ελληνικής κυβέρνησης κ. Γαβρόγλου περί ιδρύσεως νέου πανεπιστημιακού τμήματος Νομικών Επιστημών στην Πάτρα προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από ολόκληρο τον νομικό κόσμο της χώρας. Κι αυτή την φορά, η μαζικότητα των αντιδράσεων δεν είχε καμία κομματική ή μικροπολιτική αφετηρία αλλά τους εύλογους προβληματισμούς ενός ολόκληρου επιστημονικού κλάδου. Οι 3 Νομικές Σχολές της χώρας, η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων, ενώσεις νομικών και δικηγόρων αλλά και δικηγόροι και νομικοί κατά μόνας εκφράζουν, εδώ και καιρό, με τον πιο έντονο τρόπο την αντίθεση τους στην πρόθεση της Κυβέρνησης. 

Τα ερωτήματα είναι πολλά και δυστυχώς μέχρι τώρα αναπάντητα: Πού θεμελιώνεται η ανάγκη ίδρυσης νέας Νομικής Σχολής; Με ποια κριτήρια η ίδρυση της αποφασίζεται στην Πάτρα δεδομένης της ύπαρξης Νομικής Σχολής στην κοντινή περιοχή της Αθήνας; Πώς διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία ενός Πανεπιστημιακού Τμήματος όταν τα αντίστοιχα τμήματα της χώρας λόγω της υποχρηματοδότησης έχουν τρομερές ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό ακόμα και σε γραφική ύλη; Γιατί τα χρήματα που θα δοθούν για την ίδρυση του Νέου Τμήματος δεν δίνονται στα ήδη υπάρχοντα προς ενίσχυση τους; Πως διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της Νομικής Σχολής στην Κομοτηνή;

Ο κ. υπουργός μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει σε κανένα ερώτημα και εκτός αυτού αρνείται να συζητήσει με τον οποιονδήποτε για αυτό το θέμα, φέρνοντας, στο προσεχές διάστημα, με την διαδικασία του κατεπείγοντος το επίμαχο σχέδιο νόμου προς συζήτηση και ψήφιση στην Βουλή των Ελλήνων. Από όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι στόχος του κ.Υπουργού και της κυβέρνησης δεν είναι ο εξορθολογισμός και η ενίσχυση των υπαρχουσών Νομικών Σχολών αλλά η ικανοποίηση πολιτικών συμφερόντων με ανυπολόγιστες ζημίες στην νομική επιστήμη.

Η Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ. δίνει έναν αγώνα επιβίωσης. Την ώρα που πραγματοποιούνται όλα αυτά δίνει μια ξεκάθαρη απάντηση μέσω διεθνών και εθνικών διακρίσεων. Για εμάς που αποφοιτήσαμε από αυτή την σχολή και σήμερα έχουμε ριχτεί στον επαγγελματικό στίβο νιώθουμε ολοένα και περισσότερο περήφανοι που φοιτήσαμε σε αυτή την σχολή και ζήσαμε σε αυτή την πόλη. Θα είμαστε συνεχώς δίπλα στους ανθρώπους της, φοιτητές και καθηγητές. Γιατί η επιστήμη μας τρέφεται από αυτούς και η κοινωνία μας τους έχει ανάγκη.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το ιστορικό της διαμάχης περιφέρειας- επιμελητηρίων με φόντο την εταιρία  ΔΕΣΜΟΣ-ΑΜΘ, θυμίζει και λίγο ασπρόμαυρη ελληνική ταινία. Αφού η λογική της αντιπαράθεσης είναι το άσπρο-μαύρο.