fbpx Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης: Η απάντηση για τους νέους που θέλουν να προσφέρουν ουσιαστικά στο κοινωνικό σύνολο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2017 - 15:24
“Η ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ’’

Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης: Η απάντηση για τους νέους που θέλουν να προσφέρουν ουσιαστικά στο κοινωνικό σύνολο

ΓΕΝΙΚΑ
Europe Direct Κομοτηνής
Ευρώπη
Κομοτηνή
Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης
Νέοι
Φοιτητές

Τους τελευταίους μήνες συχνά γίνεται λόγος, τόσο στα ΜΜΕ, όσο και στα socialmedia για το νεοσύστατο  Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης. Ωστόσο, παραμένουν αδιευκρίνιστα για κάποιους ορισμένα ζητήματα, όπως η φύση, η οργάνωση και η δραστηριότητα του σώματος αυτού, τα οποία θα αναλυθούν παρακάτω. Η αρχή έγινε με την πρόταση δημιουργίας του Σώματος που διατυπώθηκε από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-ClaudeJuncker, στο πλαίσιο της Ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης στις 14 Σεπτεμβρίου 2016, όπου ως βασικοί στόχοι της πρωτοβουλίας αναφέρθηκαν η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και η αποτελεσματικότερη ένταξη τους στην κοινωνία.

 

Τι είναι το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης;
Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης είναι ένα μόρφωμα που συστάθηκε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να δημιουργήσει ευκαιρίες για νέους που επιθυμούν να κάνουν εθελοντισμό ή να εργαστούν σε προγράμματα επιδεικνύοντας την αλληλεγγύη τους προς όφελος κοινοτήτων και ατόμων σε όλη την Ευρώπη. Η λειτουργία του ξεκίνησε επίσημα το Δεκέμβριο του 2016 με το άνοιγμα του συστήματος εγγραφής για τους ενδιαφερόμενους νέους.
Οι άξονες εργασίας του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης είναι οι εξής:
1) Ο άξονας του εθελοντισμού, μέσω του οποίου δίνεται η ευκαιρία στους νέους να προσφέρουν εθελοντική υπηρεσία πλήρους ωραρίου για ένα χρονικό διάστημα από δύο έως δώδεκα μήνες.
1) Ο άξονας της επαγγελματικής δραστηριότητας που προσφέρει στους νέους την ευκαιρία για μία θέση εργασίας, πρακτικής άσκησης ή μαθητείας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων για το ίδιο διάστημα.
 

 

Πώς μπορώ να συμμετέχω;
Στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης μπορούν να εγγραφούν άτομα ηλικίας 17-30 ετών, υποβάλλοντας την α ίτησή τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση: europa.eu.solidarity-corps. 
Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενες οργανώσεις θα έχουν σύντομα τη δυνατότητα να εγγράφονται (επίσης ηλεκτρονικά) και να επιλέγουν – μέσω της βάσης δεδομένων του Σώματος- τους κατάλληλους υποψηφίους για τα εκάστοτε προγράμματα αλληλεγγύης που θα εκπονούν. Φυσικά, προϋπόθεση για τη συμμετοχή συνιστά και η δήλωση συμφωνίας με τον Χάρτη που καθορίζει τις βασικές αρχές που πρέπει να ασπάζεται κάθε φορέας που συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.

 

 

Πώς θα δραστηριοποιηθώ στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και τι οφέλη θα αποκομίσω;
Τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως: 
▶ η εκπαίδευση, 
▶ η υγειονομική περίθαλψη, 
▶ η κοινωνική ενσωμάτωση και η ένταξη στην αγορά εργασίας, 
▶ η βοήθεια για την παροχή τροφίμων και μη επισιτιστικών ειδών, 
▶ η κατασκευή προσωρινών καταλυμάτων, 
▶ η κατασκευή, ανακαίνιση και διαχείριση χώρων, 
▶ η υποδοχή και ένταξη μεταναστών και προσφύγων, 
▶ η προστασία του περιβάλλοντος και η πρόληψη φυσικών καταστροφών .


Με τη συμμετοχή τους στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, οι νέοι θα βοηθήσουν ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, θα εκπαιδευτούν βελτιώνοντας τις δεξιότητές τους και θα αποκτήσουν μία πολύτιμη εμπειρία ζωής. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος καλύπτονται τα έξοδα διαμονής, διατροφής, ταξιδιού, ασφάλισης, ενώ παρέχεται ένα ποσό για τα μικροέξοδα στους συμμετέχοντες ως εθελοντές. Αντίστοιχα, στις θέσεις μαθητείας και πρακτικής άσκησης καταβάλλονται κανονικά τα έξοδα ταξιδιού και μια ημερήσια αποζημίωση. Για τις θέσεις εργασίας συνάπτεται συμβόλαιο εργασίας και καταβάλλεται μισθός σύμφωνα με την τοπική νομοθεσία. Τέλος, όλοι οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν πιστοποιητικό με αναλυτική περιγραφή των δράσεων στις οποίες συμμετείχαν μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, το οποίο θα αποτελεί, σαφώς, πλεονέκτημα στην μετέπειτα υποβολή αίτησης για θέση εργασίας. 


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Ε.Ε.: https://europa.eu/youth/SOLIDARity_el

 

Ενδιαφέρεσαι;  #ContactUs
Europe Direct Κομοτηνής, Ν. Τσανακλή 15, 69132 Κομοτηνή, Τηλ: (+30) 25310 82051, 82055, 70855, Email: info@europedirectkomotini.eu
Ακόμη, μέσω των κοινωνικών δικτύων (facebook, twitter, instagram) @EDICKomotiniκαι την ηλεκτρονική ιστοσελίδα του γραφείου

www.europedirectkomotini.eu . 

ΕλιάναΜαυριά, ΒαγγελίτσαΚουκουμβρή, Ευτυχία Γκινίκη


Εθελοντική ομάδα ‘’Επαφή με τα ΜΜΕ’’ του EuropeDirect!

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποιος,  η τι φταίει που φτάσαμε να φορτωθεί σε τέτοια μεγάλα ποσοστά επιδημιολογικά η χώρα μας, αλλά  και ο νομός Ροδόπης,  προφανώς είναι ένα δύσκολο ερώτημα για να απαντηθεί.