fbpx Το εργαστήρι Παιδικού Βιβλίου μας συστήνεται
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 14 Μαρτίου, 2019 - 10:00
ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΡΟΜΠΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Το εργαστήρι Παιδικού Βιβλίου μας συστήνεται

ΓΕΝΙΚΑ
εργαστήρι Παιδικού Βιβλίου
Ρομποτεχνία
σχολή
Μαρία Τσαγγάρη
Robotexnia

Υπεύθυνη του Εργαστηρίου είναι η φιλόλογος, Μαρία Τσαγγάρη, η οποία ειδικεύεται και ασχολείται με τη δημιουργική γραφή και ανάγνωση

Η  σχολή «Ρομποτεχνία» του Βασίλη Καλεντερίδη εδώ και δυο χρόνια προσφέρει στα παιδιά της πόλης μας εναλλακτική και καινοτόμα μάθηση. Στο πλαίσιο αυτό  εντάσσεται και το εργαστήρι του Παιδικού Βιβλίου, το οποίο ξεκίνησε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2018. Υπεύθυνη του Εργαστηρίου είναι η φιλόλογος, Μαρία Τσαγγάρη, η οποία ειδικεύεται και ασχολείται με τη δημιουργική γραφή και ανάγνωση. Στο εργαστήρι του Παιδικού Βιβλίου τα παιδιά απελευθερώνονται κι εξοικειώνονται με την τέχνη του λόγου. 

«Στο εργαστήρι του Παιδικού Βιβλίου, η λογοτεχνία αποκτά ενδιαφέρον, το βιβλίο είναι τα μάτια και τα αυτιά μας. Η ανάγνωση ενός βιβλίου ή μίας ιστορίας γίνεται μία ευχάριστη κι εποικοδομητική διαδικασία. Δίνεται στα παιδιά η ευκαιρία να μελετήσουν γνωστά έργα, αγαπημένους συγγραφείς, αφηγηματικές τεχνικές, να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους, να καλλιεργήσουν τον τρόπο σκέψης τους, να απαντήσουν σε ερωτήματα (ποιος, πού, πότε και γιατί) και τέλος να δημιουργήσουν δικές του ιστορίες με αρχή, μέση και τέλος

Μου αρέσει να βλέπω τα παιδιά να παρασύρονται από ιδέες και συναισθήματα,  να γράφουν και να σβήνουν με το ίδιο πάθος, να ρωτάνε, να απορούν και να επιστρατεύουν όλη την φαντασία τους μέχρι να φτάσουν στην κατασκευή μίας ιστορίας. Οι περιορισμοί και οι κανόνες αφήγησης, που τους αναθέτω για κάθε μας συγγραφική προσπάθεια, μετατρέπονται σε εργαλεία παραγωγής λόγου, ατομικά ή ομαδικά, το αποτέλεσμα είναι βαθιά ικανοποίηση και πολλά χαμόγελα. Καθοδηγώ και εμψυχώνω κάθε παιδί ξεχωριστά. Ως εκπαιδευτικός επιζητώ την πρόοδο και την χαρά στα μάτια των παιδιών μέσα από τη διαδικασία της γραφής και της ανάγνωσης», μας αναφέρει η κα Τσαγγάρη.

«Η δημιουργική γραφή για παιδιά ήταν για μένα μία προσωπική πρόκληση. Ο Βασίλης Καλεντερίδης υπεύθυνος της σχολής, με εμπιστεύτηκε και μου έδωσε την ευκαιρία να επικοινωνήσω με τα παιδιά ένα όνειρο, για αυτό και τον ευχαριστώ θερμά. Στην Κομοτηνή και για πρώτη φορά συστηματικά, (μια φορά την εβδομάδα) δίνεται στα παιδιά η δυνατότητα να γνωρίσουν, μια δραστηριότητα διαφορετική, σχετική με τη λογοτεχνία και την παραγωγή λόγου, μια δραστηριότητα που επιμένει στη γλώσσα, στην  έκφραση, στην παρατηρητικότητα  καθώς και  στην ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας των παιδιών», προσθέτει.

«Για τα παιδιά η δημιουργική γραφή είναι μια διαδικασία απελευθέρωσης και έκφρασης. Γεμίζουν λευκές σελίδες με δικές τους λέξεις και εικόνες και το αποτέλεσμα είναι μαγικό. Είναι μία ευκαιρία τα παιδιά να αισθανθούν και να καταλάβουν τεχνικές του λογοτεχνικού λόγου, να εξοικειωθούν με την ανάγνωση και τη γραφή, να σκιαγραφήσουν τον δικό τους ήρωα, να πλάσουν το δικό τους κόσμο και να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες, να κρίνουν και να αξιολογήσουν κείμενα και συγγραφείς. Δημιουργική γραφή, όπως λέω και στους μαθητές μου, είναι οι λέξεις μας, οι εικόνες μας, οι μυρωδιές μας, οι ήχοι και τέλος τα βιβλία που διαβάζουμε». 

Εν κατακλείδι  η κα Τσαγγάρη επισημαίνει πως στόχος της είναι, όχι μόνο τα παιδιά να αγαπήσουν το βιβλίο ως βιβλίο, αλλά να αντιληφθούν και τη δυνατότητα προσωπικής εξέλιξης που τους παρέχει, προτρέπει επίσης τους γονείς να δώσουν στα παιδιά τους βιβλία, πολλά βιβλία, μεγάλα, μικρά, διαφορετικά, απλά βιβλία, γενικά να διαβάζουν.

Το εργαστήρι Παιδικού Βιβλίου απευθύνεται σε παιδιά από 6 ετών και πάνω. Στους άμεσους στόχους του εργαστηρίου όπως μας δηλώνει η κα Τσαγγάρη είναι και η δημιουργία εφηβικών τμημάτων δημιουργικής γραφής. 

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλέφωνα:

6979447947 - Μαρία Τσαγγάρη
25311 04175, 6948058412 - Βασίλης Καλεντερίδης

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τη μέθοδο της συνάντησης ανά δίμηνο αρχικά, που έγινε τρίμηνο τώρα, μέχρι να σταματήσει προφανώς κάποια στιγμή, των «μικρών κυβερνητών»,  όπως θεωρούνται οι περιφερειάρχες,  με τον πρωθυπουργό,  εφαρμόζει κα