fbpx 26 Ιουνίου - Παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 26 Ιουνίου, 2018 - 10:00
ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ "ΟΡΦΕΑ" ΚΑΙ "ΚΕΘΕΑ"

26 Ιουνίου - Παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών

ΓΕΝΙΚΑ
εξαρτήσεις
Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών
ΚΕΘΕΑ
Κέντρο Πρόληψης Ορφέας

Το τοπίο των εξαρτήσεων αλλάζει σιγά-σιγά στην χώρα μας. Η πρόληψη είναι θέμα όλων μας

Κάθε χρόνο στις 26 Ιουνίου πραγματοποιείται η παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους. Ως Παγκόσμια Ημέρα καθιερώθηκε το 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, έχοντας ως στόχο της την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους, αλλά και για να τιμήσει τον Κινέζο μανδαρίνο Λιν Τσε Χσου, ο οποίος απαγόρευσε το εμπόριο οπίου στην Καντώνα, επιφέροντας ως αποτέλεσμα την πρόκληση του Πρώτου Πολέμου του Οπίου το 1839. Στην Ελλάδα, από το 1995 έως το πρώτο τρίμηνο του 2011 έχασαν τη ζωή τους από ναρκωτικά 6.467 άνθρωποι. 

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ "ΟΡΦΕΑ"
Το δικό του μήνυμα, με αφορμή την σημερινή μέρα, δίνει το κέντρο πρόληψης κατά των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Π.Ε. Ροδόπης "Ορφέας'. "Η πρόληψη των εξαρτησιογόνων ουσιών δεν περιορίζεται μόνο στην παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών. Στοχεύει σε μια συνεχή διεργασία που αποσκοπεί στην ανάπτυξη μιας συγκροτημένης προσωπικότητας, ώστε τα άτομα, και ειδικά οι νέοι, να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και να προστατεύουν τον εαυτό τους με υπεύθυνες επιλογές", σημειώνεται σε αυτό, ενώ ως μεγάλος παράγοντας εξάρτησης αναδεικνύεται "η τρέχουσα κοινωνικοοικονομική κρίση ισοπεδώνει την κάλυψη βασικών ανθρώπινων αναγκών και δικαιωμάτων, όπως είναι το δικαίωμα στην εργασία, στην υγεία, στην εκπαίδευση, και απειλεί με διάλυση τους κοινωνικούς δεσμούς. Από τα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας είναι τα παιδιά και οι νέοι. Η οικογένεια, το σχολείο και η ευρύτερη κοινότητα, ενώ αποτελούν προστατευτικούς παράγοντες για τους νέους, αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες να επιτελέσουν το ρόλο τους, λόγω της παραπάνω κατάστασης". 
Το κέντρο κατόπιν υπενθυμίζει την δράση τους και τονίζει ότι από το 1999 μέχρι και σήμερα είναι κοντά στους ανθρώπους που έχουν κάποια μορφή εξάρτησης, ενώ υπερτονίζεται και η στάση της Πολιτείας, η οποία δεν έχει εδραιώσει τα κέντρα πρόληψης ως ενιαίο, διακριτό και σταθερό πυλώνα πρόληψης.

ΚΕΘΕΑ: Αλλάζει σταδιακά το τοπίο των εξαρτήσεων στη χώρα μας
Αλλάζει σταδιακά το τοπίο των εξαρτήσεων στη χώρα μας, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που παρουσίασε το ΚΕΘΕΑ στην Αθήνα. O Οργανισμός προσέφερε μέσα στο έτος 14.588 θέσεις θεραπείας σε ένα σύνολο εξυπηρετουμένων που τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο ανομοιογενές, με την εξάρτηση από την κάνναβη, το αλκοόλ και τον τζόγο να απασχολούν όλο και περισσότερο τις υπηρεσίες του.

Σε σχέση με την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση, σήμερα οι άνθρωποι που συμμετέχουν στα προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ από τα ναρκωτικά είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, με περισσότερα χρόνια συστηματικής χρήσης και μεγαλύτερες επιβαρύνσεις: Προβλήματα σωματικής υγείας, κατάθλιψη, εμπλοκή με τον νόμο. Κύρια ουσία χρήσης παραμένει η ηρωίνη και τα οπιοειδή, με επικρατέστερους τρόπους χρήσης την εισπνοή από τη μύτη και το κάπνισμα. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία το ποσοστό όσων αναφέρουν ως κύρια ουσία χρήσης την κάνναβη έχει υπερδιπλασιαστεί, από 14% το 2006 σε 35% το 2017. 

Οι ανάγκες των χρηστών παρουσιάζονται όλο και πιο διαφοροποιημένες. Στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ προσέρχεται ένας αυξανόμενος αριθμός νεαρών ενηλίκων οι οποίοι ζητούν βοήθεια για την αντιμετώπιση της χρήσης κάνναβης. Την ίδια στιγμή αυξάνεται και ο αριθμός των εξυπηρετουμένων του που ανήκουν στον γηράσκοντα πληθυσμό των χρηστών, κυρίως ενέσιμης ηρωίνης και οπιοειδών, οι οποίοι είναι 40 ετών και άνω με μακρά πορεία στη χρήση, έντονα προβλήματα υγείας και κοινωνικού αποκλεισμού, και αυξημένες ανάγκες φροντίδας. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζητούν από το ΚΕΘΕΑ υποστήριξη για την  εξάρτηση από το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια και ο οργανισμός αναπτύσσει σταδιακά υπηρεσίες τέτοιου είδους σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε εποχές που δύσκολα οι δήμοι μπορούν να παρουσιάσουν έργο,  να επαινούν και να διαφημίζουν, συναντήσεις, καθημερινές δράσεις,  προσπάθειες, ιδέες και προτάσεις.