fbpx Το Βυζαντινό Κάστρο της Κομοτηνής γιόρτασε τα 100 χρόνια Ελεύθερης Θράκης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 18 Αυγούστου, 2020 - 10:00
ΜΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΥΠΟ

Το Βυζαντινό Κάστρο της Κομοτηνής γιόρτασε τα 100 χρόνια Ελεύθερης Θράκης

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βυζαντινό Κάστρο Κομοτηνής
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης

Το «δώρο» του Μητροπολίτη Παντελεήμονα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων 

Τον παράλληλο βηματισμό του Βυζαντινού Κάστρου της Κομοτηνής με τα 100 χρόνια Ελεύθερης Θράκης είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το ευρύ κοινό της Κομοτηνής, σε μία ανοικτή εκδήλωση που έγινε στο χώρο του τη Δευτέρα 3 Αυγούστου. Υπό το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου, παρουσιάστηκε και το λογότυπο που συνοδεύει πια το Βυζαντινό Κάστρο της Κομοτηνής και σχεδιάστηκε από τον Γιώργο Παπαλεξάνδρου, ενώ εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Ροδόπης επιλέχθηκε ο αρχιτέκτονας Γιώργος Ευφραιμίδης για να παρουσιάσει σύντομα την εξέλιξη του έργου της αποκατάστασης του κάστρου και της απόδοσής του στο κοινό.

Βέβαια, από τον χαιρετισμό της προέδρου της ΕΦΑ Ροδόπης Χρύσας Καραδήμα δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στις ιδιαιτερότητες που επιτάσσουν οι υγειονομικές συνθήκες, ενώ ανακοινώθηκαν και δράσεις που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα.

Σε ό,τι έχει να κάνει τώρα με τις εργασίες επί του κάστρου, αυτές παρουσιάστηκαν εκτενώς από τον κο Ευφραιμίδη. Εξ αυτών σημειώνονται όσα είπε για τις εργασίες που προγραμματίζονται στο «από δω και πέρα» του Κάστρου και που συνοπτικά είναι οι εξής: Μέχρι τα τέλη του 2022, θα αποκατασταθούν και άλλα τμήματα τοιχοποιίας, πύργων και πυλίδων, θα στερεωθούν και θα συντηρηθούν τα ερείπια της κεντρικής πύλης.

Γύρω της θα γίνει ανάπλαση και κοινόχρηστο μονοπάτι 2,50μ πλάτους, που θα ξεκινά από την πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου και θα καταλήγει στην Παναγία.

Θα κατασκευαστεί νέα περίφραξη στο σχολείο. Τέλος, θα παραδοθεί στο κοινό νέα διαμόρφωση στη νότια εσωτερική πλευρά, η οποία θα οδηγεί σε υποδομές επισκεψιμότητας του εσωτερικού των δύο καλύτερα σωζόμενων πύργων του Κάστρου.

Η οριστική ανάδειξη του μνημείου θα επιτευχθεί μέσω της υλοποίησης έργου ανάπλασης της περιοχής εντός της οχύρωσης. Αυτό το διάστημα θα κατατεθεί για έγκριση στα αρμόδια Υπουργεία η μελέτη διαμόρφωσης χώρου 4 στρεμμάτων η οποία περιλαμβάνει πεζόδρομο, πλατεία, παιδικό θεματικό πάρκο και υπαίθριο χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το «δώρο» του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής 
Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής έχει αναχθεί σε «στοίχημα» για τη δημοτική αρχή όμως μεγάλο μέρος των έργων αφορούν και στην Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Στον χαιρετισμό του ενώπιον του κοινού ο κ.κ. Παντελεήμων αναφέρθηκε στα τέσσερα κτίρια του ιστορικού κέντρου που ανήκουν στη δικαιοδοσία της Μητρόπολης και τελούν σε διαδικασία ανάπλασης «αρχής γενομένης από τον μητροπολιτικό μας ναό, που με στενοχωρεί να τον βλέπω κλειστό, αλλά οι εργασίες πάνε τόσο καλά που στα επόμενα 100 χρόνια, δεν θα χρειαστεί ούτε ένα καρφί». 

«Μέσα σε αυτό το ιστορικό κέντρο υπάρχει το εκκλησιαστικό μουσείο που ανακαινίζεται μέσω ΕΣΠΑ, επίσης είναι το Επισκοπείο, το οποίο δεν πάει καλά, αλλά δεν γίνεται να πηγαίνουν και όλα καλά. Είναι ένα κτίριο που το χρειάζεται η Εκκλησία και ελπίζω ότι η ΠΕ Ροδόπης θα βρει τον τρόπο να προχωρήσει το έργο.

Έχουμε και ένα ακόμη κτίριο του οποίου τελειώνουν οι μελέτες είναι η παλιά Βυζαντινή Μουσική, ένα νεοκλασικό, και μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα είμαστε έτοιμοι να το υποβάλλουμε», σημείωσε ακόμα ο Μητροπολίτης.

Επιπλέον, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής ανακοίνωσε δημόσια ότι «χαρίζει» στην Εφορεία Αρχαιοτήτων ένα κτίριο λέγοντας: «η Μητρόπολη βοήθησε σε αυτό το βιβλιοστάσιο. Εγώ είπα ότι αυτό θα το γκρεμίσουμε γιατί είναι η είσοδος σε έναν πυργίσκο και εγώ δεν θα ζητήσω τίποτα.

Εγώ γι’ αυτό δεν θα ζητήσω τίποτα. Το κάνω δώρο στην πόλη και το ιστορικό μας κέντρο». 

Δείτε το βίντεο εδώ: https://www.facebook.com/xronos.gr/videos/685840215478853/?v=685840215478853

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Γαλουχημένος στους διαύλους της επικοινωνιακής τέχνης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εφάρμοσε στο διαδικτυακό διάλογο χθες με όλους τους φορείς του Έβρου,  τη μέθοδο των συσσωρευμένων θετικών ερωταπαντ