fbpx «Βουλιάζουν» τα beach bar του Δήμου Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 23 Μαΐου, 2020 - 10:00
ΜΕΓΑΛΑ ΕΜΠΟΔΙΑ

«Βουλιάζουν» τα beach bar του Δήμου Κομοτηνής

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δήμος Κομοτηνής
Beach bar
Ιωάννης Γκαράνης
Δημήτρης Χαρίτου
Ιλχάν Αχμέτ

Η διαμορφούμενη κατάσταση στον αιγιαλό και τα φετινά περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό

Τι λένε ο δήμαρχος Κομοτηνής Γ. Γκαράνης και οι βουλευτές Δ. Χαρίτου και Ι. Αχμέτ

Διονύσης Βοργιάς

Εάν δεν αλλάξει μία σειρά ρυθμίσεων, οι θέσεις αιγιαλού στις ακτές του Δήμου Κομοτηνής –τα γνωστά παραλιακά beach bar- αναμένεται να «βουλιάξουν». Οι λόγοι είναι κυρίως τρεις:

Πλέον, προβλέπεται ότι για τις θέσεις αιγιαλού που καλύπτονται από το δίκτυο Natura 2000, η κάλυψη με ομπρέλες-ξαπλώστρες της θέσης αιγιαλού που δημοπρατείται δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του παραχωρούμενου χώρου.

Δεύτερον, οι νέες παραχωρήσεις θα είναι για 300 τ.μ. ανά beach bar.
Τρίτον, υπάρχει το επιπλέον –τουλάχιστον για φέτος- εμπόδιο με τα επιπρόσθετα μέτρα αποστάσεων που επιβάλλει ο κορωνοϊός.
Άρα, είναι πρακτικά αδύνατο για τους επαγγελματίες να λειτουργήσουν, εκτός εάν θέλουν να λειτουργήσουν… για μία παρέα, αφού με κορωνοϊό επιτρέπονται 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ., συνεπώς σε 100 τ.μ. επιτρέπονται 4 πελάτες!

Συνάντηση Γκαράνη-Χαρίτου: Στο προσκήνιο τα beach bar
Συνάντηση στο Δημαρχείο Κομοτηνής είχαν το πρωί της Παρασκευής 22/05 ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου με τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη. Στη συζήτηση τέθηκαν επί τάπητος το ζήτημα που έχει προκύψει στο παραλιακό μέτωπο.

Ο δήμαρχος ζήτησε τη συνδρομή του βουλευτή, προκειμένου «να αλλάξει το κομμάτι της ΚΥΑ που αφορά τη Natura» και γνωστοποίησε πως «κάναμε ένα υπόμνημα διαμαρτυρίας στον υπουργό». Εξήγησε, ότι –εάν δεν αλλάξουν οι όροι- «με αυτό το σκεπτικό δεν μπορούμε να δημοπρατήσουμε τα μπαράκια, γιατί και να τα δημοπρατήσουμε, δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον». Τέλος, ζήτησε «να μεγαλώσει η έκταση, γιατί ο covid είναι εδώ και μας θέτει περιορισμούς».

Όσο για τον Δημήτρη Χαρίτου δήλωσε σύμμαχος και αναλυτικά είπε: «Είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται το ταχύτερο δυνατόν να επιλυθεί, γιατί έχει τουριστική και ευρύτερα αναπτυξιακή διάσταση. Ήταν ένα δύσκολο θέμα, που έγινε όμως ακόμη δυσκολότερο μετά την ρύθμιση για τις περιοχές Natura και ακόμη πιο ακανθώδες μετά την υποχρέωση που επιβάλλει ο covid για τον περιορισμό στον αριθμό των ατόμων στις παραλίες. Και στο παρελθόν υπήρξαν ολιγωρίες, αλλά η σημερινή καθυστέρηση του υπουργείου είναι αδικαιολόγητη, όταν όλοι μιλούν για μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Αν ο υπουργός επιμείνει σε ρυθμίσεις και δεν αναζητηθούν προσωρινά εξαιρέσεις λόγω της πανδημίας, τότε είναι βέβαιο πως θα αναλάβει την ευθύνη για ό, τι συμβεί φέτος στην παραλιακή ζώνη».

Το θέμα στη βουλή φέρνει ο Ι. Αχμέτ
Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής Ιλχάν Αχμέτ για τους όρους διακήρυξης της δημοπρασίας που θα εκδώσουν οι Δήμοι για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης αιγιαλού και παραλίας, σε άμεση συνεργασία με τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη.

Ο βουλευτής αναγνώρισε μεν ότι «ο σεβασμός στο περιβάλλον και η ανάγκη για την διατήρηση της αειφορίας, της βιοποικιλότητας και της οικολογικής ισορροπίας έχουν κατατάξει τα σπουδαία οικοσυστήματα της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης σε ζώνες μείζονος προστασίας όπως είναι το δίκτυο NATURA και η συνθήκη Ραμσάρ», πρόταξε όμως και την ανάγκη να μην ναυαγήσει τουριστικά η περιοχή: «Προκύπτει όμως ένα θέμα θεμιτού συμβιβασμού ανάμεσα στον μέγιστο στόχο της προστασίας του περιβάλλοντος και των ειδικών συνθηκών που έχουν προκύψει από τα μέτρα προστασίας εξαιτίας του Covid 19 με την αναγκαιότητα επιβίωσης της τοπικής μας οικονομίας, των κλάδου του τουρισμού και της εστίασης στην πλέον τουριστική περιοχή της Ροδόπης που δέχεται μεγάλο όγκο εσωτερικού και βαλκάνιου τουρισμού».

Ο βουλευτής ρωτάει τους υπουργούς, εάν σκοπεύουν ν’ απαλείψουν τη νέα διάταξη που επιτρέπει στους επαγγελματίες να καλύπτουν μόνο το 30% του εκμισμισθούμενου χώρου, εάν προτίθενται να δημοπρατήσουν ξανά 500 τ.μ. ανά θέση αιγιαλού αντί για 300 τ.μ. και εάν σκοπεύουν να «βγάλουν» δημοπρασίες για πέντε –κι όχι τρία χρόνια- ώστε να υπάρχει ένας λίγο πιο μακροχρόνιος επενδυτικός ορίζοντας. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τις προβοκατόρικες ενέργειες τις έχει κάνει επιστήμη η Τουρκία στη διπλωματία και πάντοτε προετοιμάζει επιμελώς   το έδαφος,  για να επιρρίψει ευθύνες στην Ελλάδα,  πριν προχωρήσει σε κάθε επιθετική της ενέρ