fbpx Β. Μαυρίδης: Όχι νέα δομή μεταναστών - όχι επέκταση της υφιστάμενης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021 - 09:00
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Β. Μαυρίδης: Όχι νέα δομή μεταναστών - όχι επέκταση της υφιστάμενης

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βασίλης Μαυρίδης
Μεταναστευτικό
Προσφυγικό
Δήμος Ορεστιάδας

Με το «όχι» συντάσσονται όλοι οι δήμαρχοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
 

Πολύωρη ήταν η συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης την Τρίτη 12/01, με θέμα την στάση της ΠΕΔ ΑΜΘ απέναντι στον κυβερνητικό σχεδιασμό επέκτασης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών Φυλακίου Έβρου. Στη συνεδρίαση του οργάνου που έγινε με τηλεδιάσκεψη και σε αυτήν συμμετείχε και ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης ο οποίος μεταξύ άλλων ενημέρωσε το σώμα και για την εξέλιξη ότι μεταφέρεται άμεσα το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου (ΠΓΑ) Αλεξανδρούπολης στην Καβάλα.

Στον απόηχο της συνεδρίασης ζωντανά στον «Χ» μέσω Facebook και YouTube φιλοξενήθηκε από τον Διονύση Βοργιά ο δήμαρχος Ορεστιάδας και πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ Βασίλης Μαυρίδης. «(Ο υπουργός) απάντησε σε όλα τα ερωτήματα, αξιολογήθηκαν όλες οι απαντήσεις, ψηφίσαμε κι αποφασίσαμε ότι δεν πρέπει να γίνει καμία νέα δομή καμία αύξηση της δυναμικότητας των υφισταμένων δομών στη Θράκη», δήλωσε. Η απόφαση της ΠΕΔ ΑΜΘ θα κοινοποιηθεί στον πρωθυπουργό και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Ομόφωνο όχι σε νέα δομή ή επέκταση
Σύμφωνα με τον κο Μαυρίδη όλοι οι δήμαρχοι της ΑΜΘ συμφωνούν πως δεν πρέπει να υπάρξει ούτε νέα δομή φιλοξενίας μεταναστών στην περιοχή ούτε επέκταση της υπάρχουσας, παραμόνο βελτίωση των υποδομών.

«Όλοι συμφωνούμε σε δύο πράγματα: Πρώτον, το ξαφνικό της απόφασης που δείχνει πως πάμε σε μία λογική αποφασίζουμε και διατάζουμε και δεν συνδιαλεγόμαστε με την τοπική κοινωνία. Δεύτερον, εμείς έχουμε στον Δήμο Ορεστιάδας δύο δομές, δύο εδώ και 13 χρόνια και την άλλη εδώ και 8 χρόνια. Έχουμε δεχθεί το φορτίο μας. Δεν δείχνουμε έναν αρνητισμό χωρίς επιχειρήματα. Με όλα τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί αποδείξαμε ότι δεν χρειάζεται καμία επέκταση δομής. Αυτό είναι το δεδομένο και με βάση αριθμητικά στοιχεία και με όσα γίνονται για την φύλαξη των συνόρων», δήλωσε και πρόσθεσε: «επειδή πάντα είμαι υπέρμαχος του διαλόγου και κυρίως του σεβασμού της απέναντι πλευράς, αυτό θεωρώ ότι θα κάνει κι η κυβέρνηση, έστω και καθυστερημένα, έστω και μετά από μία τέτοια άδικη, άκαιρη και άστοχη απόφαση».

Ελπίδα πως θα εισακουστούν
Ο Βασίλης Μαυρίδης ελπίζει πως -έστω και την ύστατη στιγμή- η κυβέρνηση θα αντιληφθεί το δίκαιο αίτημα της περιοχής, ανακαλώντας την απόφασή της. Εδώ δήλωσε αναλυτικά τα εξής: «δεν μπορώ να δεχθώ πως η κυβέρνηση δεν ακούει την τοπική κοινωνία, όταν έχει σοβαρά επιχειρήματα. Θεωρώ ότι υπάρχει περιθώριο να ανακληθεί αυτή η απόφαση και να συζητήσουμε επί της βάσης βελτίωσης των υποδομών, που το θέλει όλη η τοπική κοινωνία, είναι από τα αιτήματα που θέταμε εμείς τόσα χρόνια. Θέλουμε όντως να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης και οι υποδομές, τόσο για τους ανθρώπους που φιλοξενούνται εκεί όσο και για τους εργαζομένους που είναι δικά μας παιδιά. 

Πιστεύω ότι τουλάχιστον το Σαββατοκύριακο που θα είναι εδώ ο υπουργός και το επιτελείο του, να καταλάβουν το δίκιο της τοπικής κοινωνίας και να ξεκινήσουμε έναν διάλογο από μηδενική βάση, καλοπροαίρετο, που γνώμονα θα έχει το καλό της λειτουργίας και του χώρου εκεί αλλά και της εθνικής ασφάλειας».

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Μετανάστευσης κι Ασύλου κάνει λόγο για δυναμικότητα έως 1500 μεταναστών στις δύο δομές (αντί για έως 600 που είναι τώρα το «πλαφόν»), ενώ ήδη υπάρχουν φόβοι για ακόμη και 3.000 φιλοξενούμενους.

«Πιστεύω με το ηχηρό μήνυμα που έδωσε όλη η τοπική κοινωνία και με τα επιχειρήματα που αναπτύξαμε, πως η κυβέρνηση θα ακούσει», κατέληξε ο κος Μαυρίδης.

Διαφορετικά τα λέει ο υπουργός
Την ίδια ώρα, ο υπουργός επιμένει σε ένα διαφορετικό αφήγημα. «Δε δημιουργείται καμία νέα δομή στον Έβρο» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Νότης Μηταράκης σε συνέντευξή του στη  ΒΕΡΓΙΝΑ τηλεόραση, παρουσιάζοντας μια εικόνα εντελώς διαφορετική για το μεταναστευτικό ζήτημα όπως το αντιλαμβάνονται οι τοπικές κοινωνίες στον Έβρο, τη Νέα Καβάλα, τα νησιά αλλά και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

«Αυτό που κάνουμε είναι ότι αναβαθμίζουμε υφιστάμενες εγκαταστάσεις, κάνουμε τη δομή κλειστή και ελεγχόμενη, και προετοιμαζόμαστε σε περίπτωση τουρκικής προκλητικότητας», είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι πρέπει πάντα στα σύνορα να υπάρχει ένας χώρος πρώτης υποδοχής και κράτησης όσων μπήκαν παράτυπα «μέχρι να μεταφερθούν οργανωμένα σε υφιστάμενες δομές στην Ηπειρωτική Ελλάδα ή να απελαθούν όσοι πρέπει και να μη φεύγουν μόνοι τους από τον Έβρο, να περπατάνε στην Εγνατία Οδό και να καταλήγουν στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη».

«Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει κλειστή η δομή. Συμφωνούν όλοι ότι πρέπει να υπάρχει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης. Αυτό που δεν έχουμε καταλήξει και θα συζητηθεί το Σαββατοκύριακο είναι πώς θα προετοιμάσουμε τον Έβρο για κάτι που θα συμβεί στο μέλλον» ισχυρίστηκε ο υπουργός.   

Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Και στοιχειώδη νοημοσύνη να διαθέτει κάποιος, μπορεί να αντιληφθεί  το σκεπτικό για τη άδικη  απόφαση  του   υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για τη Ροδόπη και ότι  δεν πρόκειται να κάνουν  πίσω, παρά τις δια