ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 30 Οκτωβρίου, 2018 - 10:00
ΠΡΟΣΕΧΩΣ Η ΕΚΔΟΣΗ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Το τηλεοπτικό σήμα φτάνει σε 43 ορεινούς οικισμούς της Ροδόπης

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αναπτυξιακό Συνέδριο
ΣΥΡΙΖΑ
Ροδόπη
Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής
Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής

Το πρόγραμμα που ξεκίνησε πέρσι πιλοτικά από την Θράκη, μπαίνει σε εφαρμογή πανελλαδικά, όπως εξήγησε ο γ.γ. Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης Γ. Φλωρεντής στον "Χ"

Διονύσης Βοργιάς

Στο πλαίσιο του περσινού αναπτυξιακού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στην Κομοτηνή, είχε γίνει ειδική αναφορά στην περιοχή της Θράκης και στην προσπάθεια τηλεοπτικής κάλυψης των απομακρυσμένων περιοχών, από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά. Όπως ανέφερε "η τηλεοπτική κάλυψη κάθε γωνιάς της Θράκης, που ξεκίνησε το 2017, συνεχίζεται με στόχο να φτάσει στις απομακρυσμένες περιοχές, αυτό που απολαμβάνουν ήδη οι πολίτες της υπόλοιπης χώρας.

Η επιχορηγούμενη δορυφορική πρόσβαση στα ελληνικά κανάλια ελεύθερης λήψης στους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών αφορά -για τη Θράκη- τους μόνιμους κατοίκους 164 «λευκών» περιοχών στους δήμους Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σαμοθράκης Σουφλίου, Μύκης, Ξάνθης και Αρριανών.

Δήλωση στον "Χ" κλήθηκε να κάνει ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης Γιώργος Φλωρεντής. "Η δέσμευση του υπουργού έγινε πρόταση και τώρα είναι νόμος του κράτους. Είμαστε στην ευχάριστη θέση σε λίγες ημέρες να βγει η εφαρμοστική κοινή υπουργική απόφαση, για να μπορέσει πλέον το σήμα να είναι σε όλες τις περιοχές όπου δεν πήγαινε μέχρι σήμερα", είπε ο γ.γ. στον "Χ" και διαπίστωσε πως "ήταν πραγματικά δυσάρεστο αυτό που ανακαλύψαμε, ότι πολλές οι περιοχές ήταν εκτός σήματος - υπήρχαν περιοχές ακόμη και στην Αττική όπου δεν υπήρχε σήμα", ενώ παραδέχθηκε πως "έγινε το πιλοτικό πρόγραμμα στην Θράκη και πέτυχε στα πρώτα του βήματα".

Στάθηκε επίσης στο ότι "η ΕΡΤ αποκτάει πλέον τους δικούς της πομπούς και μετά από τόσα χρόνια αρχίζει να τους εγκαθιστά σε όλη την Ελλάδα, μετά από τόσα χρόνια που ήταν δέσμια της digea. Σε λίγο καιρό θα έχουμε αυτόνομο κύκλωμα της ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα". Τέλος, διαπίστωσε πως "ήταν άθλιο να μην καλυπτόταν όλη η Ελλάδα, ιδίως ευαίσθητες περιοχές. Ευτυχώς τα καταφέραμε, γιατί ήταν και εθνικό θέμα και ήταν μεγάλος ο πληθυσμός - ειδικά του ορεινού όγκου - που δεν είχαν να δουν τίποτα ούτε μπορούσαν να ενημερωθούν".

164.000 νοικοκυριά πανελλαδικά
Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου, που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, αφορά την τηλεοπτική κάλυψη επιπλέον 164.000 νοικοκυριών σε 3.500 περαιτέρω οικισμούς της χώρας, που από το 2014 – μετά τη μετάβαση δηλαδή στο ψηφιακό σήμα – είχαν τεθεί εκτός του δικτύου της Digea, με αποτέλεσμα να "πιάνουν" με δυσκολία ή και καθόλου, ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Συνολικά 411.000 πολίτες (σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις του αρμόδιου υπουργείου), δηλαδή 164.000 νοικοκυριά, σε 3.500 οικισμούς, αποκτούν ξανά πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 23 εκατομμύρια ευρώ. Η επιδότηση ύψους 110 ευρώ σε κάθε δικαιούχο, καλύπτει τη χορήγηση και τοποθέτηση του δορυφορικού εξοπλισμού, καθώς και τη δωρεάν πρόσβαση, χωρίς πρόσθετο κόστος, σε όλα τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια ελεύθερης λήψης, μέσω του ΟΤΕ ή της Nova. Σε 2.778 νοικοκυριά οικισμών της Ροδόπης απευθύνεται το πρόγραμμα για δωρεάν δορυφορική τηλεόραση. Συγκεκριμένα αφορά κατοίκους των παρακάτω οικισμών: Αγιοχώρι, Δαρμένη, Ήπιο, Κίνυρα, Νέδα, Νικηταί, Πλαγιά, Σκάλωμα, Στροφή, Άνω Καμπή, Βούρλα, Κάμπος, Κερασιά, Κέχρος, Μικρός Κέχρος, Μοναστήρι, Τσούκα, Χαμηλό, Χαράδρα, Χλόη, Άνω Κάρδαμος, Βυρσίνη, Δρανιά, Καλύβια, Κάρδαμος, Κάτω Βυρσίνη, Κόβαλος, Κύμη, Μυρτίσκη, Οργάνη, Σμιγάδα, Άγρα, Άνω Δροσίνη, Άρδεια, Δροσιά, Δρύμη, Εσοχή, Κάτω Δροσίνη, Νέο Καλλυντήριο, Νεύρα, Πάτερμα, Ραγάδα και Σκάδια. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αυτοί οι  ανούσιοι  επικοινωνιακοί  καυγάδες να μην υπήρχαν στο πολιτικό μας σύστημα και ίσως όλα θα πήγαιναν καλύτερα σε αυτή τη χώρα.