fbpx Τι αλλάζει με το τσίπουρο και τη διάθεσή του
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2020 - 09:00
Ο ΒΑΪΟΣ ΚΟΥΔΟΥΜΑΚΗΣ ΕΞΗΓΕΙ

Τι αλλάζει με το τσίπουρο και τη διάθεσή του

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βάιος Κουδουμάκης
Ποτοποιίας – Οινοποιίας Θράκης
Γιορτή Τσίπουρου

Όσα πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές μετά την εφαρμογή της νομοθεσίας που αλλάζει κάπως τα πράγματα

Δήμος Μπακιρτζάκης

Νέα δεδομένα φέρνει στην εστίαση και την κατανάλωση αλκοόλ η ενεργοποίηση της νομοθεσίας που είχε ψηφιστεί το 2017 και απαγορεύει τη «χύμα» διάθεση του τσίπουρου, υπό προϋποθέσεις, αλλά αυτή δεν είναι η μοναδική αλλαγή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ποτοποιίας Θράκης Βάιος Κουδουμάκης, μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm εξηγεί με απλά λόγια τις αλλαγές που έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζονται:

«Πλέον, το προϊόν που παράγουν οι μικροί παραγωγοί -οι ‘διήμεροι’ που λέμε-  δεν μπορεί να λέγεται τσίπουρο. Τσίπουρο ή τσικουδιά είναι το προϊόν που παράγουν οι επίσημοι αποσταγματοποιοί», εξηγεί αρχικά.

Ως προς τη διάθεση των προϊόντων ο κος Κουδουμάκης, λέει: «Οι μικροί παραγωγοί μπορούν να παράξουν «προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών, του διημέρου» και μπορούν να το πουλήσουν στα καταστήματα λιανικής μαζικής εστίασης (ταβέρνες, καφενεία, σουβλατζίδικα) και εκεί όμως να διατίθεται όχι σαν τσικουδιά ή σαν τσίπουρο, αλλά σαν προϊόν απόσταξης του ‘τάδε’.

Ενώ το προϊόν που παράγεται σε επίσημες αποσταγματοποιίες δεν έχει κανένα πρόβλημα, αναγράφεται ως ‘τσίπουρο’ και μπορεί να το πωλείται και χύμα.

Σε παντοπωλεία, μάρκετ, και μάρκετ χονδρικής απαγορεύεται να πωλείται το προϊόν ‘τσίπουρο’ χύμα. Μόνο στα μαζικής εστίασης πωλείται τσίπουρο χύμα. Στις κάβες για παράδειγμα απαγορεύεται».

Η ευθύνη πλέον περνάει στον καταναλωτή
Κατά την εκτίμηση του κου Κουδουμάκη «ο νέος νόμος βάζει τον καταναλωτή απέναντι σε αυτό το προϊόν. Όποιος πάει να πιει το προϊόν απόσταξης, πρέπει να ξέρει ότι έχει παραχθεί χωρίς κανέναν έλεγχο.

Το τσίπουρο είναι ένα προϊόν που παράγεται αποκλειστικά από στέμφυλα. Τα δικά μας στέμφυλα ελέγχονται για το αν είναι κατάλληλα, αλλά και το τελικό προϊόν ελέγχεται πριν βγει στην αγορά. Οπότε ο καταναλωτής ξέρει τι πίνει».

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι η διαφορά φορολογίας μεταξύ των δύο προϊόντων είναι σχεδόν χαοτική. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κου Κουδουμάκη, 1 λίτρο τσίπουρου vol. 40% φορολογείται προς 6.34 ευρώ, ενώ η ίδια ποσότητα ενός «διημέρου» αποστάγματος προς 0.59 λεπτά.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Με σχετική πλειοψηφία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας πέρασε το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη,  που συνάντησε πλήθος αντιδράσεων από τα συνδικάτα, σε  δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και   από όλα τα κόμματα