fbpx Τέλος τα κινητά από τα σχολεία
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 27 Ιουνίου, 2018 - 10:00
ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

Τέλος τα κινητά από τα σχολεία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σχολεία
Κωνσταντίνος Γαβρόγλου
Υπουργείο Παιδείας

Θετικός απέναντι στο νέο μέτρο ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης  Μ. Βασιλειάδης


Πλήρης η απαγόρευση των συσκευών για τους μαθητές λόγω "εύρυθμης λειτουργίας" του σχολείου

Δήμος Μπακιρτζάκης

Στην πλήρη απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων εντός των σχολείων για τους μαθητές, προχωρά το υπουργείο Παιδείας, που επικαλείται λόγους "εύρυθμης λειτουργίας". Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο, οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου, γεγονός που σημαίνει ότι η απαγόρευση δεν ισχύει απλώς για τις αίθουσες την ώρα του μαθήματος αλλά αφορά και στις ώρες του διαλείμματος στο προαύλιο.

Παράλληλα, απαγορεύεται και η κατοχή οποιασδήποτε άλλης ηλεκτρονικής συσκευής ή παιχνιδιού που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου. Η απαγόρευση δεν επεκτείνεται και στους εκπαιδευτικούς, που εξακολουθούν να έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους κινητά και τάμπλετ, ακόμα και μέσα στην αίθουσα "στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και τις σχετικές διατάξεις περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών και των εκπαιδευτικών". Όπως επισημαίνει το υπουργείο, θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων καθώς οι φωτογραφίες αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.

Μιχάλης Βασιλειάδης: "Βλέπω θετικά το μέτρο"
Το δικό του σχόλιο επί του συγκεκριμένου μέτρου έκανε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης Μιχάλης Βασιλειάδης. Ο κος Βασιλειάδης δήλωσε ότι βλέπει θετικά το νέο μέτρο διότι όπως λέει "στο παρελθόν έχει υπάρξει θέμα με την διαχείριση των κινητών τηλεφώνων από μαθητές. Έχει τύχει έως και να χτυπάνε κινητά μέσα στην τάξη".

Ο πρόεδρος αναφέρει ακόμα ότι η δικαιολογία των μαθητών "θέλω να μπορώ να επικοινωνήσω ανά πάσα στιγμή με τους δικούς μου" δεν θα έπρεπε να ισχύει καθώς τα σχολεία παρέχουν δυνατότητα επικοινωνίας του μαθητή με τον κηδεμόνα του και το αντίστροφο, εφόσον υπάρχει ανάγκη. "Αν υπάρχει κάποια ανάγκη μπορεί ο μαθητής να έρθει στο γραφείο και να επικοινωνήσει", λέει χαρακτηριστικά.

Ο κος Βασιλειάδης κάλεσε τους συναδέλφους του "να δώσουν κι αυτοί το καλό παράδειγμα, μη χρησιμοποιώντας τα κινητά τους στα σχολεία" και παρομοίασε την κατάσταση με το κάπνισμα το οποίο πρέπει να αποφεύγουν οι καθηγητές στο δημόσιο χώρο του σχολείου (και όχι μόνο).

"Εγώ τα βλέπω θετικά. Θεωρώ ότι οποιαδήποτε χρήση κινητών εντός του σχολικού χώρου χαλάει την εκπαιδευτική διαδικασία. Εμείς είμαστε εδώ για να μπορέσουμε να το εξηγήσουμε στους μαθητές και στους γονείς - γιατί και αυτοί είναι συνυπεύθυνοι. Όση ευθύνη έχει ο γονέας έχει και ο εκπαιδευτικός ο οποίος θα πρέπει από εδώ και πέρα να είναι αυστηρός. Επίσης και οι σύλλογοι εκπαιδευτικών συντονισμένα θα πρέπει να είναι αυστηροί. Πάντοτε με τον διάλογο και με την συζήτηση και με επιχειρήματα, όλα αυτά θα ξεπεραστούν για το καλό της εκπαιδευτικής διαδικασίας και του μαθητή. Πάμε να προστατέψουμε τον μαθητή. Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να δώσουν το καλό παράδειγμα, όπως είναι και με τα τσιγάρα στους δημόσιους χώρους".

Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 5 του σχετικού νόμου, η επεξεργασία και κατά συνέπεια η ανάρτηση και η αποθήκευση φωτογραφιών θα επιτρέπεται μόνον όταν οι κηδεμόνες των μαθητών δίνουν τη συγκατάθεσή τους. Παράλληλα δεν επιτρέπεται πλέον ούτε η χρήση και η λειτουργία των καμερών ασφαλείας στους σχολικούς χώρους τις ώρες των μαθημάτων.

Για αυτόν τον λόγο, οι ώρες λειτουργίας του κυκλώματος ασφαλείας θα πρέπει να αναγράφονται με σαφήνεια σε σχετικές ενημερωτικές πινακίδες "έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι οι μαθητές και φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο σχολείο δεν παρακολουθούνται".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η διαχείριση μεγάλων κρίσεων,  μεταναστευτικό στις Καστανιές,  κορωνοϊός,  αλλά και μικρότερων όπως το διασυνοριακό στις Φέρες όταν δεν καταλήγουν αρνητικά,  φέρνουν συνήθως θετικό πρόσημο σε όσους κυβερνούν