fbpx Τέλος οι πτήσεις από Τουρκία - Ην. Βασίλειο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 24 Μαρτίου, 2020 - 10:00
ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Τέλος οι πτήσεις από Τουρκία - Ην. Βασίλειο

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κορωναϊος
Κοροναϊος
Τουρκία

Τέσσερα πρόστιμα 5.000 ευρώ σε πολίτες που «έσπασαν» τον κατ’ οίκον περιορισμό

Διονύσης Βοργιάς

«Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά» χαρακτήρισε τα πρώτα δεδομένα από την απαγόρευση περιττών μετακινήσεων μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας, οπόταν έγινε η σχετική ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Ο υφυπουργός δεν ανακοίνωσε περισσότερα περιοριστικά μέτρα, πέραν όσων έγιναν γνωστά το πρωί της Δευτέρας σχετικά με τις πτήσεις, ενώ σε σχόλιό του εξήγησε ότι «όσο πιο αυστηρά είναι (τα μέτρα), τόσο λιγότερο θα κρατήσουν».

Διευκρινίσεις για την απαγόρευση μετακινήσεων
Για την μη ύπαρξη επιλογής να επισκεφτεί κάποιος το Δημόσιο, ο κος Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι οι επισκέψεις θα γίνονται «σε εξαιρετικές και κατεπείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν ραντεβού». Ο υφυπουργός υπερθεμάτισε πως όσοι έχουν έρθει από το εξωτερικό έχουν μπει σε κατ’ οίκον 14ήμερο περιορισμό. Έκανε επίσης γνωστό ότι σε κοντινά πρόσωπα θετικών ατόμων στον κορωνοϊό, έπειτα από 176 ελέγχους, 4 βρέθηκαν εκτός σπιτιού και τους επιβλήθηκαν πρόστιμα 5000 ευρώ και οι ποινικές κυρώσεις. Τα χρήματα θα διατεθούν αποκλειστικά και μόνο στην ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού και του συστήματος υγείας.

Επιπλέον –σχετικά με τον περιορισμό επιβατών στα οχήματα- ο υφυπουργός έκανε γνωστό σε περίπτωση μετακίνησης εργαζόμενου που δεν μπορεί να οδηγήσει, τότε συγγενής α’ βαθμού μπορεί να τον μεταφέρει. Ο περιορισμός των δύο εντός αυτοκινήτου δεν ισχύει, επίσης, σε περίπτωση γονέα με ανήλικα τέκνα, ενώ κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η επιβίβαση μέχρι τριών συγγενών σε ένα ΙΧ προς τέλεση λειτουργίας (γάμου, κηδείας). Μέχρι έναν επιβάτη θα μπορούν να έχουν ταξί. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μπορούν να «γεμίσουν» μόνο κατά 50%.

Ο υφυπουργός από το βράδυ της Κυριακής είχε διευκρινίσει ότι για τα καταστήματα και τις υπηρεσίες που παραμένουν σε λειτουργία, ισχύει ό, τι ίσχυε, δηλαδή παραμένουν σε λειτουργία delivery, take away, υπηρεσίες, κλπ, ενώ υπερτονίστηκε ότι «κλείνουν» τα πάρκα κι άλση στην Επικράτεια (αντίστοιχα και η Νυμφαία που είχε «κλείσει» μία μέρα νωρίτερα με απόφαση περιφερειάρχη).

Τέλος οι πτήσεις από Τουρκία – Ην. Βασίλειο
Αναφορικά με τα νέα περιοριστικά μέτρα, έχουν να κάνουν με τις πτήσεις. Συγκεκριμένα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση σταμάτησαν όλες οι επιβατικές πτήσεις από την Βρετανία και την Τουρκία. Στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι το μέτρο αυτό που λαμβάνεται στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού θα ισχύσει έως τις 15 Απριλίου.

Δεν εφαρμόζεται σε:

  1. Έλληνες πολίτες, κατόχους άδειας παραμονής, καθώς και πρόσωπα που έχουν την κύρια κατοικία τους ή τη συνήθη διαμονή τους στην Ελλάδα
  2. Διέλευση φορτηγών οχημάτων για τη μεταφορά εμπορευμάτων,
  3. Μεταφορά εμπορευμάτων με πλοία.

Επιπλέον, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από χθες το πρωί και έως τις 15 Απριλίου εφαρμόζεται ο «προσωρινός περιορισμός εν όλω της προσγείωσης αεροσκαφών προερχόμενων από το Ηνωμένο Βασίλειο».

Περιορισμός κίνησης στα ΚΥΤ
Το μεσημέρι της Δευτέρας η αν. κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη έκανε γνωστό και τον περιορισμό κίνησης στα ΚΥΤ μεταναστών, λέγοντας: «περιορίζεται αυστηρά η κυκλοφορία των διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στα ΚΥΤ (μέχρι τις 21.4.2020), αυστηρά εντός της αντίστοιχης περιμέτρου που θα εφαρμόσει η ΕΛΑΣ. Δίνεται η δυνατότητα σε εκπροσώπους οικογενειών ή διαμενόντων στα ΚΥΤ να μεταβαίνουν σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας στα πλησιέστερα αστικά κέντρα. Σε περιπτώσεις, που δεν διατίθενται μέσα μαζικής μεταφοράς, που θα είναι και ο συνήθης τρόπος μετακίνησης, η μεταφορά θα γίνεται χωρίς να προκαλούνται καταστάσεις συγχρωτισμού. Όπου δεν διατίθενται, επιτρέπεται η έξοδος ως εκατό ατόμων την ώρα σε ομάδες μικρότερες των δέκα ατόμων. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται από το προσωπικό της ΕΛΑΣ. Επιπλέον, εντός της περιμέτρου των ΚΥΤ αναπτύσσονται ειδικές υγειονομικές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης κρουσμάτων του κορωνοϊού».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Σαν τους χρησμούς της Πυθίας ερμηνεύονται και ενίοτε παρερμηνεύονται πάντοτε στη χώρα μας, οι δηλώσεις ενός πρωθυπουργού, ειδικά όταν  περιλαμβάνουν ένα γενναίο πακέτο στήριξης για πολλούς.