fbpx «Ταραξίας» στην Αν. Μεσόγειο η Τουρκία
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:00
ΝΕΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ NAVTEX

«Ταραξίας» στην Αν. Μεσόγειο η Τουρκία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
NAVTEX
Τουρκία
Άγγελος Συρίγος

Α. Συρίγος στο ράδιο Χρόνος 87.5fm: «ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται ότι όσο καιρό είναι ο Τραμπ στα πράγματα θα έχει περισσότερη πιθανότητα να λειτουργήσει όπως αυτός θέλει»

Δήμος Μπακιρτζάκης

Με νέα Navtex, η οποία έχει ισχύ έως τις 12 Σεπτεμβρίου, η Τουρκία διατηρεί το σκηνικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας το σεισμογραφικό σκάφος για έρευνες στο ανατολικότερο άκρο της ΑΟΖ που συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Η νέα Navtex εκδόθηκε από την Τουρκία το βράδυ της Δευτέρας κι αφορά μία περιοχή η οποία εφάπτεται, προς Βορρά, με την αμέσως προηγούμενη, άρα στέλνει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος εγγύτερα προς το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελορίζου και της Ρόδου. Η Άγκυρα δρα αδιαφορώντας για τις όποιες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεχίζει με βάση τον όποιο προγραμματισμό της.

«Η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή», σημείωσε απαντώντας στις νέες τουρκικές ενέργειες το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για τη νέα παράνομη τουρκική Navtex. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, η Τουρκία εξακολουθεί «να αγνοεί εκκλήσεις για διάλογο και να κλιμακώνει τις προκλήσεις της. Να αυτοεγκλωβίζεται στα αδιέξοδα των δικών της επιλογών. Να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εξωθώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα».

Στο περιθώριο της ανακοίνωσης αναφέρονται και τα εξής: «Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται. Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, θα συνεχίσει να επιδιώκει συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της με όλες τις χώρες της περιοχής. Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από τα καθημερινά παραληρήματα στα οποία επιδίδεται και να εργαστεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».

Απαντώντας στην τοποθέτηση του ελληνικού ΥΠΕΞ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμάσησε τη ρητορική ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή σε διάλογο με την Ελλάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η ανάλυση του Α. Συρίγου στο ράδιο Χρόνος
Στο ράδιο Χρόνος 87.5fm φιλοξενήθηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου κι Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Άγγελος Συρίγος. Κληθείς να καταθέσει ένα σχόλιο αναφορικά με τον κατάλογο κυρώσεων -που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΕ και θα επιβληθούν εάν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις- απάντησε: «Κάποιες από τις κυρώσεις μπορεί να είναι πολύ σημαντικές […]. Αυτή τη στιγμή το κύριο εργαλείο που χρησιμοποιεί ο Ερντογάν για να μας δημιουργήσει προβλήματα είναι η τουρκική κρατική εταιρία πετρελαίου. 

Κάποιες κυρώσεις απευθύνονται αποκλειστικά προς την εταιρία και μπορούν να την ‘τσακίσουν’. 

Σε αυτό το θέμα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εμπειρία, γιατί έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο με ιρανικές εταιρίες πετρελαίου». Πάντως, ο κος Συρίγος έδωσε και μία άλλη, επίσης ρεαλιστική διάσταση, αναφορικά με τις όποιες μελλοντικές κυρώσεις: «για τα μέτρα ο Ερντογάν βασίζεται στον παράγοντα ‘χρόνος’. Τα μέτρα στην καλύτερη θα αποφασιστούν στις 24 Σεπτεμβρίου και μέχρι να εφαρμοστούν θα πάνε δυο-τρεις μήνες».

Κοιτώντας τον διεθνή χάρτη και με το βλέμμα στις ΗΠΑ, ο καθηγητής μίλησε για την σχέση Ερντογάν-Τραμπ. «Ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται ότι όσο καιρό είναι ο Τραμπ στα πράγματα θα έχει περισσότερη πιθανότητα να λειτουργήσει όπως αυτός θέλει, χωρίς αντιδράσεις από την αμερικανική γραφειοκρατία, που ‘χτυπιέται’ αυτή τη στιγμή και λέει (προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ) ‘πάρε μέτρα’, κι ο Τραμπ αδιαφορεί να πάρει μέτρα. Στόχος του Ερντογάν είναι να κάνει κινήσεις που υπό φυσιολογικούς όρους, θα δημιουργούσαν αντίδραση στο αμερικανικό κατεστημένο», δήλωσε.

Τέλος, για μία ακόμη φορά ο κος Συρίγος έσπευσε να διευκρινίσει το εξής: «τα προβλήματα Ελλάδας και Κύπρου με την Τουρκία, είναι προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Επτά κράτη νομίζω το αντιλαμβάνονται με προεξάρχοντα την Γαλλία και την Αυστρία, διότι βλέπουν τη μεγάλη εικόνα».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η αβεβαιότητα για το μέλλον,  ο φόβος για επικείμενα λουκέτα και ο δρόμος προς την ανεργία,  είναι τα συναισθήματα που επικρατούν  τελευταία σε εργαζόμενους σε αναστολή και  σε επιχειρήσεις που δεν λειτουργο