fbpx TAP και Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας απαντούν στις καταγγελίες
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 31 Αυγούστου, 2018 - 10:00
ΚΑΒΑΛΙΩΤΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ "ΜΕ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΑ"

TAP και Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας απαντούν στις καταγγελίες

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εφορεία Αρχαιοτήτων
Αγωγός TAP

Παρεμπόδιση εργασιών αγωγού ΤΑΡ στη θέση «Καρυδιές» στους Φιλίππους Καβάλας

Συνεχίζεται η σφοδρή κόντρα μεταξύ της επιτροπής Καβαλιωτών που διεκδικεί την αλλαγή όδευσης του αγωγού TAP και της ίδιας της Κοινοπραξίας. Αυτή τη φορά, και στον απόηχο της καταγγελίας της Επιτροπής ότι εκτελούνταν αρχαιολογικές εργασίες "με μπουλντόζα", τις απαντήσεις τους δίνουν στο φως της δημοσιότητας τόσο ο TAP όσο και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο TAP
"Σήμερα, Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018, περίπου στις 09:30, ομάδα μη εξουσιοδοτημένων ατόμων εισήλθε στη Ζώνη Εργασίας του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) στη θέση «Καρυδιές» στον κάμπο των Φιλίππων, και παρεμπόδισε τις εργασίες που διεξάγονταν στην περιοχή με μηχανικά μέσα, καθιστώντας για λόγους ασφαλείας ανέφικτη τη συνέχιση των εργασιών στο σημείο. Σημειώνεται ότι οι χειρωνακτικές αρχαιολογικές εργασίες σε παρακείμενα γεωτεμάχια συνεχίστηκαν κανονικά. 

Οι εργασίες που πραγματοποιούνται από εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό υπό την συνεχή επίβλεψη του επιστημονικού προσωπικού της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων, γίνονται με μηχανικά μέσα, εφόσον οι δοκιμαστικές τομές που είχαν προηγηθεί κατέστησαν ασφαλή τη συγκεκριμένη μέθοδο απομάκρυνσης της φυτικής γης. Πρόκειται για την ίδια διαδικασία που έχει εφαρμοστεί και στα υπόλοιπα 540 χλμ. του υπό κατασκευή ελληνικού τμήματος του αγωγού, όπως άλλωστε αυτή ορίζεται και στο υπογεγραμμένο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Αθλητισμού και Πολιτισμού και ΤΑP. 

Οι εργασίες του ΤΑΡ καθ' όλη τη διαδρομή του στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της συγκεκριμένης περιοχής, πραγματοποιούνται με βάση την κείμενη νομοθεσία, τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί και ορίζουν το πλαίσιο λειτουργίας του Έργου, καθώς και τις σχετικές άδειες που έχει λάβει – ιδίως την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (2014), τις Πράξεις και την Άδεια Εγκατάστασης (2016). Ταυτόχρονα, η εργολήπτρια εταιρεία του ΤΑΡ διαθέτει όλες τις επιμέρους άδειες και τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα από τις αρμόδιες αρχές, έχοντας μάλιστα θέσει στη διάθεση του Δήμου Καβάλας σχετικό φάκελο. 

Ο TAP σέβεται το δικαίωμα κάθε πολίτη να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του, αρκεί να εντάσσεται στο πλαίσιο της νομιμότητας, και καλεί όλους να σεβαστούν το νόμιμο δικαίωμα διέλευσης του αγωγού που έχει εξασφαλιστεί από την ελληνική πολιτεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες της, κι έχει επικυρωθεί από το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας".


ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ
"Όλες οι εργασίες εκτελούνται υπό την άμεση και καθημερινή παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού (αρχαιολόγοι, εργάτες, σχεδιαστές), που προσελήφθηκε από τον ΤΑP για τον σκοπό αυτό,  μετά από έγκριση  της Υπηρεσίας  μας  και υπό την άμεση επίβλεψή μας. Οι εργασίες με μηχανικά μέσα, αφορούν στην απομάκρυνση της χωρίς ευρήματα φυτικής γης μέχρι την εμφάνιση του αρχαιολογικού ορίζοντα. Αυτή άλλωστε είναι η συνήθης ανασκαφική μέθοδος, εκτός και εάν το αρχαιολογικό στρώμα βρίσκεται επιφανειακά, οπότε στην περίπτωση αυτή οι εργασίες ξεκινούν απ’ ευθείας με χειρωνακτικό τρόπο. Αυτός είναι και ο λόγος που στα αγροτεμάχια της περιοχής επιτρέπονται οι αρόσεις με μηχανικό τρόπο.

Ο αρχαιολογικός ορίζοντας στη θέση «Καρυδιές» ελέγχθηκε με δοκιμαστικές τομές, που προηγήθηκαν το 2016 και γνωρίζουμε το βάθος εύρεσής των, ώστε να μπορεί να προηγηθεί η μηχανική αφαίρεση χωρίς καταστροφή. Τα ευρήματα μεταφέρονται στο αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων, όπου και θα ακολουθήσει το πλύσιμο, η καταγραφή, η ταξινόμηση και η συντήρησή τους. H τύχη των αρχαιοτήτων που ανευρίσκονται σε δημόσια, αλλά και ιδιωτικά έργα, βασίζεται στην επιστημονική τεκμηρίωση και σε διαδικασία που προβλέπεται από την Αρχαιολογική Νομοθεσία. Οι αγώνες γίνονται σεβαστοί, όταν βασίζονται σε αληθινά επιχειρήματα και όχι σε παραπλανητικά  έως και δυσφημιστικά δημοσιεύματα".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Για όσους βιάζονται να υποβαθμίσουν τη σημασία και τα  οφέλη η όχι,  που αποκόμισε ο  πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης με την επίσημη επίσκεψη του στη φιλικά φερόμενη προς την Τουρκία, Λιβύη, ας κρατήσουν χ