fbpx Συντονιστικό κατάληψης: Καλούμε τη ΔΑΠ να πλαισιώσει την κατάληψή μας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 20 Μαρτίου, 2021 - 09:00
ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΔΠΘ

Συντονιστικό κατάληψης: Καλούμε τη ΔΑΠ να πλαισιώσει την κατάληψή μας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρυτανεία ΑΜΘ
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Συντονιστικό Κατάληψης και ΣΟΦΕΚ αντιδρούν στο αίτημα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για λήξη της κατάληψης

Τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να πλαισιώσει την κατάληψη, αντί να ζητάει εκκένωσή της από την Αστυνομία, ζητάει με ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Κατάληψης της Πρυτανείας του ΔΠΘ, που βρίσκεται υπό κατάληψη εδώ και 20 ημέρες.

Το Συντονιστικό χαρακτηρίζει «αισχρή, γεμάτη με ανακρίβειες και ψευδείς ισχυρισμούς» την ανακοίνωση της ΔΑΠ και πληροφορεί: «Ο λόγος που έχει καταληφθεί το κτίριο της Πρυτανείας του ΔΠΘ είναι για την έκφραση της εναντίωσης μας στον νόμο-έκτρωμα Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη. Από την ανακοίνωση, το συμπέρασμα που βγάζουμε είναι ότι η συγκεκριμένη παράταξη στηρίζει άρρηκτα την εφαρμογή του νόμου. Αυτό σημαίνει ότι θέλει πειθαρχικά, θέλει το ν+2, θέλει ξεκάθαρα την ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Πανεπιστημίου καθώς και την ένταξη της ΕΛ.ΑΣ στον χώρο του». Το Συντονιστικό δεν αποδέχεται την κατηγορία ότι πρόκειται για μειοψηφία: «Ταυτόχρονα η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μιλάει για “μειοψηφία ανεύθυνων, που κρατάει αιχμάλωτο το ίδρυμα εις βάρος χιλιάδων φοιτητών”, ενώ όπως αποδείχθηκε από τις θέσεις που έλαβαν οι υπόλοιποι φοιτητικοί σύλλογοι της πόλης σχετικά με την συγκεκριμένη ανακοίνωση, φαίνεται ξεκάθαρα ποιός αποτελεί μειοψηφία».

Οι φοιτητές καλούν τα μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να στηρίξουν την κατάληψη. «Καθώς ζούμε σε μία κοινωνία με τεράστιες ταξικές ανισότητες, η φοιτητική κοινότητα οφείλει- και θα το κάνει- να σταθεί απέναντι στον συγκεκριμένο νόμο που υπονομεύει όχι μόνο το Δημόσιο Πανεπιστήμιο αλλά και κάθε πτυχή της ζωής μας. Τέλος, αν η παράταξη επιζητάει ένα καλύτερο μέλλον για την γενιά μας, την καλούμε να πλαισιώσει την κατάληψη μας, να σταθεί ανάχωμα στην υπονόμευση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, στην καταπάτηση των φοιτητικών και συλλήβδην ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς επίσης και να καταδικάσει την κρατική βία απέναντι στους αγωνιστές (όπως είδαμε στο ΑΠΘ αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα). Αυτός είναι ο αγώνας μας και είναι ΔΙΚΑΙΟΣ. Ο δικός σας;», αναφέρουν.

ΣΟΦΕΚ: «Οι φοιτητικοί σύλλογοι δίνουν απάντηση στο δρόμο»
Την κυβέρνηση πως κρατάει κλειστές τις Σχολές ενώ περνάει αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια κατηγορεί ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητκών Εστιών Κομοτηνής. «Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αυτή η ”πολιτική επιλογή” μεταφράζεται με την πολιτική απόφαση για κλειστές σχολές, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να περάσει ανενόχλητη, κατά πως νομίζει, τα αντιεκπαιδευτικά της νομοσχέδια. Θέλει να κορυφώσει την διαδικασία της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης και να την κατοχυρώσει μέσω της καταστολής, με την δημιουργία της Ο.Π.Π.Ι., στοχεύοντας στο να φιμώσει τις δημοκρατικές διαδικασίες και τις διεκδικητικές κινητοποιήσεις των Φοιτητικών Συλλόγων», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον ΣΟΦΕΚ «οι Φοιτητικοί Σύλλογοι πανελλαδικά δίνουν ηχηρή απάντηση στον δρόμο, μέσα από μεγαλειώδεις πορείες, κινητοποιήσεις και καταλείψεις ακαδημαϊκών χώρων. Κύρια αιτήματά τους το άνοιγμα των σχολών και η κατάργηση του νομοσχεδίου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη. 

Οι Φ.Σ. παλεύουν για ζωή και σπουδές στα μέτρα των αναγκών όλων μας  και στέκονται ανάχωμα στην προσπάθεια των κυβερνώντων να μας στερήσουν τις προσδοκίες μας και να δημιουργήσουν ένα πανεπιστήμιο που δεν θα εξυπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες αλλά τις ορέξεις της Αγοράς».

Οι φοιτητές κατηγορούν τη ΔΑΠ που το μόνο που τη νοιάζει είναι η επιβολή του νόμου με τη βία. «Την ώρα λοιπόν αυτού του κοινωνικού αναβρασμού, όταν όλοι οι φοιτητές/φοιτήτριες πανελλαδικά διεκδικούν να ανοίξουν οι σχολές για να “γίνουμε ξανά φοιτητ(ρι)ές” και αντιστέκονται στα δυστοπικά σχέδια του Υπουργείου για τα Πανεπιστήμια, η παράταξη του σκοταδισμού στηρίζει ανοιχτά και χωρίς ντροπή την βία και την καταστολή, προσπαθώντας μάλιστα να της δώσει μια επίγευση Δημοκρατίας […].

Επιπλέον όσον αφορά το λιβελογράφημα τους για την Κατειλημμένη Πρυτανεία του ΔΠΘ, πέραν της στοχευόμενης παραπληροφόρησης και των αστήρικτων καταγγελιών, αποτροπιασμό μας προκαλεί η παράκλησή τους για “άμεση εφαρμογή του Νόμου”. Όπως φαίνεται διψούν για βία και εικόνες καταπάτησης δικαιωμάτων εφάμιλλες με αυτές του ΑΠΘ», καταλήγουν.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άραγε αισθάνονται ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι με τις συμπεριφορές που επέδειξαν οι συνδικαλιστές στην  κατάθεση στεφάνων,  τιμώντας την εργατική πρωτομαγιά στην πόλη μας;