fbpx Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής: «Η βία κατά των γυναικών μας αφορά όλες και όλους»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, 2020 - 10:00
ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ

Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής: «Η βία κατά των γυναικών μας αφορά όλες και όλους»

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής
Μαρία Συρεγγέλα
Σόνια Τάνταρου - Κρίγγου

24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900

Ενημερωτικό σημείωμα για την διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών κυκλοφόρησαν το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και το Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής.

«Η βία κατά των γυναικών μας αφορά όλες και όλους. Δεν έχει ένα μόνο πρόσωπο και δεν αφορά μόνο το άτομο που την υφίσταται. Δεν πρόκειται για ατομική υπόθεση, αλλά για κοινωνικό πρόβλημα που απαιτεί την συνεργασία και κινητοποίηση όλων μας για την αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμησή του. Εκδηλώνεται σε κάθε γωνιά της γης, σε γυναίκες ανεξαρτήτου εκπαιδευτικής, οικονομικής, οικογενειακής ή άλλης κατάστασης. Ήδη από το 1999, με στόχο την ανάδειξη της σοβαρότητας, αλλά και της έκτασης του προβλήματος ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως παγκόσμια ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών», αναφέρονται στο σημείωμα.

Ελλάδα: Το «πλέγμα» προστασίας
Στην Ελλάδα, καίριο ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου, διαδραματίζει η λειτουργία των υποστηρικτικών δομών του Πανελλαδικού Δικτύου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο αποτελείται από 42 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, 20 Ξενώνες Φιλοξενίας και την 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900.

Τα δεκατέσσερα Συμβουλευτικά Κέντρα που λειτουργούν από το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), στις έδρες των Περιφερειών της χώρας μας (δύο στην Αττική, σε Αθήνα και Πειραιά), εντάσσονται στο Δίκτυο της ΓΓΟΠΙΦ και παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης (ψυχολογικής, κοινωνικής, εργασιακής και νομικής) σε γυναίκες θύματα βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων, από εξειδικευμένο προσωπικό.

«Από την επιστημονική εποπτεία του ΚΕΘΙ στις δομές του δικτύου διαφαίνεται ότι ήταν σημαντική η άνοδος των αιτημάτων των γυναικών για συμβουλευτική στήριξη ως απόρροια των δύσκολων καταστάσεων που βίωσαν αρκετές από αυτές τους προηγούμενους μήνες, αλλά και των συνεχόμενων ενεργειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που υλοποιούνται σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο», σημειώνονται. 

Μ. Συρεγγέλα: «Στεκόμαστε στο πλευρό των γυναικών που μας έχουν ανάγκη»
Η γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα, δήλωσε με αφορμή την ημέρα: «Ανεξάρτητα από τις επικρατούσες συνθήκες, στεκόμαστε, όπως πάντα, στο πλευρό των γυναικών που μας έχουν ανάγκη. Όταν το σπίτι δεν είναι ασφαλές, υπάρχει διέξοδος. Το Δίκτυο της ΓΓΟΠΙΦ για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών ήταν και είναι έτοιμο να υποστηρίξει όσες γυναίκες το χρειάζονται. Η αποστολή μας δεν τελειώνει με τη λήξη της καραντίνας, καθώς η βία κατά των γυναικών δεν οφείλεται σε αυτήν, αλλά στα έμφυλα στερεότυπα που επικρατούν και λειτουργούν σε βάρος τους. Η εξάλειψή τους αποτελεί πρωταρχικό μας στόχο».

Σ. Τάνταρου-Κρίγγου: «Η έμφυλη βία δεν είναι κάτι μακρινό και αόριστο»
Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΙ Σόνια Τάνταρου - Κρίγγου υπογράμμισε τα εξής: «Η έμφυλη βία δεν είναι κάτι μακρινό και αόριστο. Μπορεί να συμβαίνει ακόμα και στο διπλανό μας σπίτι και δεν πρέπει να αφήνει αδιάφορους/ες. Μπορούμε να βοηθήσουμε να ‘σπάσει’ η σιωπή και η γυναίκα να βρει την στήριξη που χρειάζεται από έμπειρα στελέχη που θα σταθούν δίπλα της, στα Συμβουλευτικά Κέντρα του ΚΕΘΙ αλλά και όλες τις δομές του Δικτύου της ΓΓΟΠΙΦ. Ας είμαστε όλοι/όλες αρωγοί στην προσπάθεια πρόληψης και εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών. Σήμερα και κάθε μέρα και ανεξαρτήτως συνθηκών οφείλουμε να δρούμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής εντάσσεται στις υποστηρικτές δομές του Δικτύου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ) και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης 2014-2020.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής: 
Κωνσταντίνου Παλαιολόγου (επί της Δημοτικής Αγοράς Νο8), Κομοτηνής 
(Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8.00 - 16.00).
Τηλ.: 25310 33290
Fax: 25310 33370
E-mail: komotin@isotita.gr

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Στο ίδιο έργο θεατές, παρακολουθώντας την ανικανότητα διαχείρισης του προβλήματος  οι κάτοικοι  του  Μαυρομματίου,  για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες βλέπουν να πλημμυρίζουν πάλι τα σπίτια τους,  μόλις τα