fbpx «Συγκρατημένα αισιόδοξοι» για την πορεία του κορωνοϊού στον Δ. Ιάσμου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 20 Ιουνίου, 2020 - 10:00
5 + 1 ΤΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

«Συγκρατημένα αισιόδοξοι» για την πορεία του κορωνοϊού στον Δ. Ιάσμου

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δήμος Ιάσμου
κορωνοϊός

Η ενημέρωση Μουμίν - το αίτημα Ιλχάν - η θέση Αμούτζα

Διονύσης Βοργιάς

Αισιοδοξία επικρατεί στη δημοτική αρχή Ιάσμου, μετά τα πρώτα αποτελέσματα από τα τεστ κορωνοϊού. Το xronos.gr μετέδωσε από τα ξημερώματα της Πέμπτης την είδηση, για την οποία αναλυτική ενημέρωση έκανε ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν στο Δημαρχείο το μεσημέρι της Παρασκευής.

Τα αποτελέσματα των τεστ

Η κινητή μονάδα ελέγχου του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε δειγματοληψίες στους οικισμούς Αγιάσματος και Ασωμάτων το διήμερο 17-18 Ιουνίου. Στις 17/06 λήφθηκαν 187 δείγματα (162 στο Αγίασμα και 27 στους Ασώματους). Στις 18/06 λήφθηκαν 74 δείγματα (όλα στους Ασώματους, από κατοίκους Ασωμάτων και γύρω οικισμών). Συνολικά λήφθηκαν 263 δείγματα. 

«Όσα δείγματα ελέχθησαν μέχρι τώρα έχουν βγει αρνητικά. Θα πρέπει σ’ αυτό το σημείο όμως ν’ αναμένουμε την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων και τις επίσημες ανακοινώσεις από τους αρμόδιους φορείς», δήλωσε ο δήμαρχος Ιάσμου το μεσημέρι της Παρασκευής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Χ» αρνητικά βγήκαν τα τεστ για όλα τα δείγματα της πρώτης ημέρας, ενώ αναμένονταν τα αποτελέσματα και γι’ αυτά της δεύτερης.

Πάντως, ο κος Μουμίν διαμήνυσε το ότι «ο κίνδυνος δεν έχει περάσει», αν και δήλωσε πως «είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι», παροτρύνοντας όμως τους δημότες «να τηρούμε όλα τα μέτρα».

Δ. Ιάσμου: +1 ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα
Αναφορικά με την πορεία της επιδημίας στον Δ. Ιάσμου, τα τελευταία 24ωρα στα 5 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στο Αγίασμα, προστέθηκε ένα ακόμη στον οικισμό της Πελεκητής. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, αφορά σε 47χρονο κάτοικο, ο οποίος νοσηλεύεται προληπτικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Όσο βρισκόταν στον οικισμό ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ αρνητικά βγήκαν τα δείγματα από την ιχνηλάτηση στην οικογένειά του. Από τα 5 κρούσματα στο Αγίασμα, τα 4 παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ η 36χρονη πρώτη ασθενής παραμένει στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης όπου νοσηλεύεται προληπτικά.

Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι Αγιάσματος συνεχίζουν να διανύουν την επταήμερη καραντίνα τους, στην οποία μπήκαν στις 21:00 το βράδυ της Τρίτης. Εκτός μεγάλου απροόπτου, δεν θα υπάρξει παράταση στην καραντίνα. Τουλάχιστον μέχρι τότε θα ισχύουν και τα υπόλοιπα οριζόντια μέτρα στον Δ. Ιάσμου, όπως η χρήση μάσκας σε υπηρεσίες και καταστήματα.

Σύμφωνα με τον κο Μουμίν οι κάτοικοι τηρούν όλα τα μέτρα «με ηρεμία και αυτοσυγκράτηση».

Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και το αίτημα βουλευτή
Καθ’ ότι όμως ο πληθυσμός του οικισμού απασχολείται ως επί το πλείστον με αγροτικές εργασίες, διαμάχη ξέσπασε μεταξύ Οντέρ Μουμίν και του βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ αναφορικά με τις άδειες σε κτηνοτρόφους και αγρότες για να πάνε σε μαντριά και χωράφια αντίστοιχα.

«Θέλω να ζητήσω από όλους τους αρμόδιους να λάβουν άμεσα μέτρα για την διευκόλυνση της μετακίνησης των δημοτών του Αγιάσματος στα χωράφια τους και στους τόπους σταβλισμού των ζώων τους», είπε μεταξύ άλλων ο Ιλχάν Αχμέτ, με τον δήμαρχο να χαρακτηρίζει «άστοχη» τη δήλωση αυτή και να σημειώνει ότι «δεν δίνεται η άδεια επειδή το ζήτησε ο Ιλχάν», αλλά επειδή εξασφαλίστηκε αρχικά η προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Κ. Αμούτζας: «Είμαστε ανοργάνωτοι και χωρίς πλάνο»
Τη θέση του για τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών στον Δ. Ιάσμου, έκανε γνωστή ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κυριάκος Αμούτζας. «Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών απέδειξαν ότι ουσιαστικά ως Δήμος είμαστε ανοργάνωτοι και χωρίς πλάνο», κατηγόρησε, ενώ χαρακτήρισε τη συγκυρία ως «ευκαιρία να εκπονήσουμε ένα καλά μελετημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων».

Με επίθεσή του προς τον δήμαρχο, είπε ότι «συνηθίζει να μιλά πολύ και να πράττει ελάχιστα» και του ζήτησε «να ενεργεί εγκαίρως» και να μην «ακολουθεί» τις εξελίξεις. Τέλος, εξέφρασε τη βούληση της αντιπολίτευσης να σταθεί αρωγός στους δημότες και πρότεινε τη σύγκλιση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου.

Βίντεο:

 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τελευταία περισσεύουν τα ζήτω και τα μπράβο,  από πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς,  για τους νοσηλευτές που εθελοντικά δέχτηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης,  που αντιμετω