fbpx Στη Bουλή το ζήτημα της παράλληλης στήριξης στη Ροδόπη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου, 2018 - 10:00
ΜΟΛΙΣ ΣΤΟ 30% Η ΚΑΛΥΨΗ

Στη Bουλή το ζήτημα της παράλληλης στήριξης στη Ροδόπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
παράλληλη στήριξη
Παιδεία
Βουλή
ΔΑΔΑΑ

Μετά από δεκάδες επαφές του συλλόγου ΔΑΔΑΑ και πολλά δημοσιεύματα του "Χ" βρέθηκε βουλευτής να μεταφέρει τα παράπονα στον υπουργό

Διονύσης Βοργιάς

Την δίκαιη φωνή των γονέων παιδιών που χρειάζονται παράλληλη στήριξη, αλλά δεν έχουν, σε πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Ροδόπη, θα ακούσει ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου. Μετά από πλήθος συναντήσεων του συλλόγου  γονέων, κηδεμόνων και φίλων, παιδιών και ενηλίκων με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή, Αυτισμό & Asperger Ν. Ροδόπης, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ είναι αυτός που μεταφέρει στον υπουργό κο Γαβρόγλου το ζήτημα, αναφορικά με το ότι, αν και ξεκινάει ο Νοέμβριος, δεν έχουν καλυφθεί όλα τα κενά.

Ο "Χ" ήταν αυτός που από το πρώτο κουδούνι ασχολήθηκε επισταμένα με το μείζον ζήτημα της παράλληλης στήριξης, με δημοσίευμα στο οποίο αναφέρονταν ένα - ένα τα κενά στην παράλληλη στήριξη. Έκτοτε έχει προκληθεί μία μακρά συζήτηση, που θα φτάσει και στην Βουλή, ελπίζουμε προς όφελος των μαθητών και των γονέων τους. Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ κατέθεσε χθες Πέμπτη 31 Οκτωβρίου επερώτηση για το "φλέγον", όπως το χαρακτηρίζει, "ζήτημα της στελέχωσης με εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό της παράλληλης στήριξης στην ΠΕ Ροδόπης".

Η επερώτηση έρχεται στον απόηχο και ιδιωτικής συνάντησης που είχε ο βουλευτής με μέλη του συλλόγου ΔΑΔΑΑ Ροδόπης, κατά την οποία ενημερώθηκε αναλυτικά και τεκμηριωμένα για το πρόβλημα που υφίσταται και αυτή την σχολική χρονιά, ήτοι 2018-19. Άξιο αναφοράς είναι πως ο βουλευτής έχει ασχοληθεί και κατά το παρελθόν με το συγκεκριμένο θέμα, όταν κατέθεσε περί τα τέλη του '16 σχετική επερώτηση, ξανά με αποδέκτη τον κο Γαβρόγλου. Τότε, ο κος Γαβρόγλου είχε αναδείξει ότι προσελήφθησαν 1914 εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής στην παράλληλη στήριξη, οι 16 εκ των οποίων τοποθετήθηκαν στην Ροδόπη - 14 δάσκαλοι και 2 νηπιαγωγοί. Ο βουλευτής προσδοκά σε μία αναλυτική απάντηση αναφορικά με τα φετινά κενά και το τι προτίθεται να κάνει, προς κάλυψή τους, η ηγεσία του υπουργείου. 

"Το πρόβλημα διαιωνίζεται από χρόνο σε χρόνο", κατηγορεί ο Ιλχάν Αχμέτ, εξηγώντας: "Παραμένουν -και ενώ φτάνουμε ήδη στο Νοέμβριο- 28 συνολικά κενά δασκάλων και νηπιαγωγών των κλάδων της Παράλληλης Στήριξης εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (ΕΑΕ), γεγονός που σημαίνει ότι τα κενά ανέρχονται σε ποσοστό 70%, απέχοντας πολύ από την προσδοκώμενη κάλυψη που αναλογεί σε αυτά τα περιστατικά". Και συνεχίζει: "Την ίδια στιγμή οι γονείς και οι οικογένειες των παιδιών αυτών αναρωτιούνται για το αν υπάρχουν οικονομικά όρια ή πρυτανεύουν άλλα κριτήρια στην κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης μπροστά σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί αναφερόμενοι στην «Παράλληλη Στήριξη» την χαρακτηρίζουν ως τον «αδύναμο κρίκο» των προσλήψεων και της στελέχωσης στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας".

Στην ερώτηση που κατατέθηκε γίνεται λόγος για μία απογοητευτική εικόνα για την περιοχή μας: Σε σύνολο 40 μαθητών που σήμερα έχουν ενταχθεί στο σχολικό περιβάλλον της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με συμπτώματα διάχυτης αναπτυξιακής διαταραχής, αυτισμού, asperger, ψυχοκινητικής καθυστέρησης και άλλων συναφών καταστάσεων μετά από σχετική γνωμάτευση του Κ.Ε.Δ.Δ.Υ νομού Ροδόπης, καλύπτονται μόνο οι 10 θέσεις δασκάλων και εκ των 4 συνολικά δηλωμένων περιστατικών στα νηπιαγωγεία, καλύπτονται μόνο οι 2 θέσεις νηπιαγωγών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τις αρμόδιες διευθύνσεις εκπαίδευσης της Π.Ε. Ροδόπης.


Τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει ο υπουργός είναι τα εξής:

  • Α) Σκοπεύετε να στελεχώσετε και πότε την Παράλληλη Στήριξη στο νομό Ροδόπης καλύπτοντας τα 28 διαπιστωμένα κενά που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με δασκάλους των κλάδων ΠΕ 71- ΠΕ 70.50 και νηπιαγωγούς των κλάδων ΠΕ 61- ΠΕ 60.50;
  • Β) Ποιες είναι οι προσλήψεις που έχουν γίνει για το νομό Ροδόπης στο επίπεδο του βοηθητικού προσωπικού για την Παράλληλη Στήριξη στους κλάδους νοσηλευτών Π25 και ΕΒΠ Δ.Ε., ήτοι «ειδικού βοηθητικού προσωπικού» και ποιο το ποσοστό κάλυψης των υφιστάμενων αναγκών για το σχολικό έτος 2018-19;
  • Γ) Ποιες οι εγκεκριμένες πιστώσεις από το ΕΣΠΑ για τη πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών (ΕΑΕ) Παράλληλης Στήριξης και βοηθητικού προσωπικού και τι ποσοστό  από αυτές τις πιστώσεις έχουν μέχρι σήμερα απορροφηθεί ειδικά για την Π.Ε. Ροδόπης; Ακολουθούν συνημμένα το κείμενο της ερώτησης καθώς και η παλαιότερη απάντηση για το ίδιο θέμα.
     

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μίζερες λογικές,  μικροκομματικές τακτικές,  ή ακόμα ενδεχομένως και διαφορετικές απόψεις επικρατούν για την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στην περιοχή μας, που προφανώς δεν είναι αποδεκτές στο σύνολ