fbpx Στ. Τουλουπίδης: “Φεύγω ευχαριστημένος από την τιμητική θέση του πρυτανεύοντος”
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 31 Αυγούστου, 2018 - 10:00
ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ ΣΤΟ ΔΠΘ

Στ. Τουλουπίδης: “Φεύγω ευχαριστημένος από την τιμητική θέση του πρυτανεύοντος”

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρυτανεία
Σταύρος Τουλουπίδης
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Ο Σταύρος Τουλουπίδης παραδίδει την πρυτανεία του Δημοκριτείου στον Αλέξανδρο Πολυχρονίδη

Ένα κεφαλαίο έκλεισε πλέον και τυπικά στην ιστορία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς ολοκληρώθηκε η θητεία του Πρυτανεύοντος του ιδρύματος, Σταύρου Τουλουπίδη. Ο κος Τουλουπίδης είχε αναλάβει τα ηνία του Πανεπιστημίου περίπου πριν από έναν χρόνο, εξαιτίας της παύσης από τα καθήκοντα του, του κου Αθανάσιου  Καραμπίνη.

Ο κος Τουλουπίδης δεν συμμετείχε στις πρυτανικές εκλογές του Μαΐου, από τις οποίες νέος πρύτανης αναδείχθηκε ο κος Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, και τώρα πια απέρχεται δηλώνοντας μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm: “Φεύγω ευχαριστημένος από την τιμητική και υπεύθυνη θέση του πρυτανεύοντα, σε κρίσιμες και ταραχώδεις συνθήκες”.

Τι αφήνει πίσω του ο κος Τουλουπίδης
Κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας του, ο κος Τουλουπίδης δηλώνει κατ’ αρχάς σε ένα γενικό πλαίσιο ότι “μπήκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου”. Ειδικότερα, τώρα, επί των ημερών του συστάθηκαν ο οργανισμός και ο κανονισμός λειτουργίας του ιδρύματος, που ως τώρα δεν υπήρχαν καθώς και η Επιτροπή Ερευνών.

Λέει ο ίδιος: “κατοχυρώσαμε την αξιοκρατία και την αριστεία, αντιμετωπίσαμε με επιτυχία προκλήσεις και προβλήματα και κυρίως δημιουργήσαμε νέους και ειλικρινείς φίλους και συνεργάτες. Νομίζω ότι παραδίδουμε ένα πανεπιστήμιο απαλλαγμένο από τα τραύματα, τις προσωπικές διενέξεις και τις αντεγκλήσεις, έχουμε αποκαταστήσει κατά γενική ομολογία την αξιοπιστία και το κύρος του πανελληνίως και διεθνώς.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι, στον χρόνο που πέρασε,  κατέβαλαν πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια και θα φανεί στα επόμενα χρόνια. Μπήκαν οι βάσεις για ένα άλλο πανεπιστήμιο, φτιάξαμε οργανισμούς -χρόνια ολόκληρα δεν υπήρχε οργανισμός- κανονισμούς, Επιτροπή Ερευνών. Φέραμε τα πάνω κάτω”.

Ευοίωνο το μέλλον του ΔΠΘ
Αν ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου - ο οποίος παρέμεινε στη θέση του μετά τον ανασχηματισμό- τηρήσει τις δεσμεύσεις του, τότε το ΔΠΘ θα “εκτοξευθεί”, εκτιμά ο κος Τουλουπίδης.

Νομίζω ότι οικοδομήσαμε συνθήκες ανάπτυξης του πανεπιστημίου μας - τώρα μπήκε το σύγχρονο πλαίσιο. Και βέβαια εάν υλοποιηθούν αυτές οι υποσχέσεις που μας έχει δώσει ο υπουργός Παιδείας,  τότε στο Δημοκρίτειο θα υπάρχει μια ανάπτυξη πάνω από το 50% σε τμήματα. Αυτό θα σημαίνει και περισσότερους φοιτητές για το πανεπιστήμιό μας και προσωπικού φυσικά” λέει ο απερχόμενος πρυτανεύων, εννοώντας φυσικά όλο τον σχεδιασμό που έχει γίνει για τα επιπλέον τμήματα του ΔΠΘ σε όλες τις πόλεις της Θράκης. Σημειώνει δε ο κος Τουλουπίδης ότι ο φάκελος του Πανεπιστημίου είναι έτοιμος και πλήρης ώστε να κατατεθεί στο υπουργείο και από την επόμενη χρονιά να έρχονται οι νέοι φοιτητές.

Ενημέρωση  και στο περιφερειακό συμβούλιο
Από τον συνολικό σχεδιασμό βέβαια δεν πρέπει να εξαιρείται και η απορρόφηση από το ΔΠΘ του ΤΕΙ Διδυμοτείχου, αλλά και η γενικότερη συνεργασία του Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ που βρίσκονται πλησίον του.

 "Προσωπική μου άποψη την οποία θα καταθέσω ξανά στο περιφερειακό συμβούλιο, είναι ότι δεν έχει πρόβλημα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, αλλά έχει καταθέσει πρόταση για ένα μεγάλο πανεπιστήμιο που θα περιλαμβάνει όχι μόνο το ΤΕΙ Καβάλας,  αλλά και των Σερρών και μια ειδική σχέση με το Διεθνές. Για το δικό μας το ΤΕΙ δεν το συζητάω καθόλου, διότι έχουμε πει επανειλημμένως ότι είναι η μόνη λειτουργική ακαδημαϊκά σωστή λύση, διοικητικά, αυτοδιοικητικά, αναπτυξιακά,  από όπου και να το δει κάποιος δεν μπορεί να πάει κάπου αλλού.

Και εγώ πιστεύω προσωπικά,  ότι ακόμα και αν ευοδωθούν οι συζητήσεις που κάνουν το υπουργείο Παιδείας με το ΤΕΙ Σερρών και το Διεθνές να πάει η έδρα τους στη Θεσσαλονίκη, αυτό δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει στην πράξη και αργά ή γρήγορα θα επανέλθει το αίτημα για την συνεργασία. Είναι ανορθόδοξο και δεν θα πετύχει. Το πανεπιστήμιο μας θέλει την συνένωση και μάλιστα έχουμε κάνει το πρώτο βήμα παίρνοντας το ΤΕΙ νοσηλευτικής του Διδυμοτείχου".

Σίτιση-μεταγραφές τα άμεσα ζητήματα που θα αντιμετωπίσει η νέα Διοίκηση
Σε ότι έχει να κάνει τώρα με το πολύ άμεσο μέλλον του Πανεπιστημίου, ήτοι με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, το πρώτο ζήτημα που προβληματίζει είναι οι μεταγραφές. Κατά την άποψη του κου Τουλουπίδη, φέτος οι εισακτέοι στο ΔΠΘ είναι περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι και εκτιμά ότι “δεν θα έχουμε τόσες διαρροές από τις μεταγραφές όπως άλλες χρονιές”.
Το θέμα της σίτισης βρίσκεται σε καλή πορεία, αλλά καθυστερεί  λόγω των ενστάσεων που έκαναν οι εταιρείες στην Ανεξάρτητη Αρχή που ελέγχει τις προσφυγές.

Και υπάρχουν μικροκαθυστερήσεις, αλλά πιστεύω ότι θα ολοκληρωθούν και δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου” λέει ο απερχόμενος Πρυτανεύων,  για το θέμα που πέρυσι ταλαιπώρησε σημαντικά τη φοιτητική κοινότητα της Κομοτηνής ειδικά. Και συνεχίζει: “εφόσον όλα πάνε καλά, εμείς είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε την σύμβαση, να την καταθέσουμε στο ελεγκτικό για να αρχίσει να υλοποιείται. Υπάρχει η υποδομή και οι φοιτητές που θα έρθουν θα σιτίζονται κανονικά.

Εμείς στη σύνοδο που είχαμε το καλοκαίρι θέσαμε το πρόβλημα που έχουμε να σιτίζονται οι φοιτητές μας αφενός μεν οι πιο πολλοί από ιδιώτες και ένα μέρος από τo INEΔΙΒΙΜ και ζητήσαμε να σταματήσει αυτός ο δυισμός. Είτε να το πάρει το κράτος όλο που είναι και υποχρέωσή του μέσω του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, είτε το ΙΝΕΔΙΒΙΜ να παραχωρήσει το μερίδιο του στο πανεπιστήμιο. Να σταματήσει το δυικό σύστημα που μας δημιουργεί προβλήματα. Έχουμε μια καλή σχέση με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, έχουμε παραδώσει μελέτες και θα αναλάβει να διορθώσει τις εστίες μας. Με βάση τις υποσχέσεις που έχουμε πάρει από τον πρόεδρο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ τα προβλήματα θα λυθούν”.

Σταύρος Τουλουπίδης: “Δεν χρωστάμε σε κανέναν
Οικονομικά παραδίδουμε ένα πανεπιστήμιο άρτια οργανωμένο,  χωρίς να χρωστάει σε κανέναν” υπογραμμίζει ο κος Τουλουπίδης. Σημειώνει δε πως όλα εξαρτώνται από την χρηματοδότηση και τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας για τα Πανεπιστήμια, ο οποίος φέτος είχε αγγίξει προ-μνημονιακά επίπεδα, που σημαίνει ότι ήταν αρκετά μεγάλος. “Αν υπάρχει υποχρηματοδότηση,  μετά από μια τριετία,  σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια και εμείς μαζί δεν θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε. Αλλά με την αύξηση που πήραμε και με τον ρυθμό που πάμε, είμαστε σε καλό επίπεδο. Δεν χρωστάμε πουθενά” καταλήγει. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άραγε αισθάνονται ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι με τις συμπεριφορές που επέδειξαν οι συνδικαλιστές στην  κατάθεση στεφάνων,  τιμώντας την εργατική πρωτομαγιά στην πόλη μας;