fbpx «Σήκωσαν» μανίκια και οι υγειονομικοί της Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021 - 10:00
ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ

«Σήκωσαν» μανίκια και οι υγειονομικοί της Κομοτηνής

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής
Γιώργος Πατλάκας
Μάγδα Γιαμουστάρη

Η πρώτη «δόση» που κατέφθασε στο Νοσοκομείο Κομοτηνής αποτελείται από 200 εμβόλια

Ανδρέας Αγελαρίδης

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 ήρθαν και στη Ροδόπη το πρωί της Πέμπτης και έτσι νωρίς το πρωί της Παρασκευής 8/01 άρχισαν να εμβολιάζονται οι πρώτοι υγειονομικοί του νοσοκομείου που είχαν δηλώσει ενδιαφέρον. Από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν ήταν και η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» Μάγδα Γιαμουστάρη. Η πρώτη που εμβολιάστηκε στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, όπως είπε η διοικήτρια, ήταν μια νοσηλεύτρια του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, ενώ πληροφόρησε ότι το Νοσοκομείο θα έχει μια γραμμή εμβολιασμού. 

Θυμίζουμε ότι στο Νοσοκομείο Κομοτηνής μπορούν να εμβολιαστούν σε αυτήν την πρώτη φάση του εμβολιασμού οι υγειονομικοί που εργάζονται στα Κέντρα Υγείας του νομού Ροδόπης (Κομοτηνής, Σαπών, Ιάσμου) και οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ. Ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός. Οι εμβολιασμοί στην πόλης μας ξεκίνησαν με την παρουσία του διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (4η ΥΠΕ) Μακεδονίας - Θράκης, Δημήτρη Τσαλικάκη.

Γ. Πατλάκας: «Κάθε μέρα θα εμβολιάζουμε 50 άτομα»
Σε δηλώσεις που έγιναν έξω από το Νοσοκομείο Κομοτηνής το πρωί της Παρασκευής 8/01 και λίγη ώρα αφού πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι εμβολιασμοί, ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Κομοτηνής Γιώργος Πατλάκας έκανε γνωστές κάποιες λεπτομέρειες για την διαδικασία.

«Ξεκίνησε σήμερα ο εμβολιασμός με πολύ μεγάλη επιτυχία και η ροή είναι κανονική. Έχουμε εμβολιάσει γύρω στα 20 άτομα (σ.σ. μέχρι το πρωί της Παρασκευής) θα συνεχίσουμε το απόγευμα. Κάθε μέρα θα εμβολιάζουμε 50 άτομα», είπε κατά τον πρόλογό του. Ακόμη, ο κ. Πατλάκας ενημέρωσε ότι από την Δευτέρα «θα πάρουμε όσα επιπλέον εμβόλια χρειαστούμε».

Ο κ. Πατλάκας μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5 fm είχε πληροφορήσει στο παρελθόν για την ετοιμότητα του Νοσοκομείου, αφού είχαν γίνει προσομοιώσεις πριν πάρει σάρκα και οστά η διαδικασία, καθώς και σεμινάρια και ενημερώσεις στο προσωπικό.

Ως «αρχή του τέλους» χαρακτήρισε την έναρξη των εμβολιασμών στο Νοσοκομείο Κομοτηνής ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ κος Τσαλικάκης και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «αυτό πρέπει να το καταλάβουμε».

Εμβολιάστηκαν οι πρώτοι υγειονομικοί και στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης
Η πρώτη νοσηλεύτρια προϊσταμένη των λοιμώξεων, εμβολιάστηκε το πρωί της Παρασκευής 8/01 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με την ΕΡΤ Ορεστιάδας, η πρώτη παρτίδα με τα 350 εμβόλια κατά του κορωνοϊού έφτασε την Πέμπτη  στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Η δεύτερη δόση με 400 αναμένεται την Δευτέρα 11/01, ενώ μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του εμβολιασμού στο προσωπικό του ιδρύματος.

«Η αποστολή της δεύτερης δόσης των εμβολίων θα γίνει ταχύτατα καθώς υπάρχει τεράστιος σχεδιασμός ο οποίος ακολουθείται κατά γράμμα» δήλωσε ο διοικητής του Νοσοκομείου Βαγγέλης Ρούφος, τονίζοντας παράλληλα πως το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης θα παραμείνει ανοιχτό σαν εμβολιαστικό κέντρο με τρεις γραμμές και μετά το πέρας της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού των υγειονομικών.

Κ. Μητσοτάκης: «Η καθημερινή δυνατότητα εμβολιασμού θα αυξηθεί από τις 5.000 ημερησίως περίπου στις 8.000»
«Ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, με μεθοδικότητα, με ασφάλεια, με διαφάνεια και το κυριότερο χωρίς λάθη έως σήμερα. Από την πρώτη στιγμή είχαμε συμφωνήσει, ότι οι αρχές του σχεδιασμού μας είναι τρεις: Ασφάλεια στην ανάπτυξη των εμβολιαστικών δομών και διαδικασιών, πλήρης διαφάνεια και λογοδοσία ως προς τους διενεργούμενους εμβολιασμούς και τις ομάδες προτεραιότητας και στη συνέχεια ταχύτητα», δήλωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη σύσκεψη για τον COVID-19.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η προτεραιότητα την οποία είχε καθορίσει η επιτροπή εμβολιασμών ήταν σαφής: εμβολιασμός υγειονομικών σε δημόσια και σε ιδιωτικά νοσοκομεία και βέβαια εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων. Στις 4/1 μπήκαν στο πρόγραμμα με επιτυχία και χωρίς προβλήματα άλλα 51 νοσοκομεία, σήμερα προστίθενται άλλα 55 νοσοκομεία και στις 11/1 τα τελευταία 19 νοσοκομεία στη νησιωτική Ελλάδα».

Πληροφόρησε, επίσης, πως «αναπτύσσονται στα νοσοκομεία μας 223 εμβολιαστικές γραμμές. Η καθημερινή δυνατότητα εμβολιασμού θα αυξηθεί από τις 5.000 ημερησίως περίπου στις 8.000, ενδεχομένως και λίγο παραπάνω». Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν δημόσια αναρτημένα στην σελίδα emvolio.gov.gr έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 26.006 εμβολιασμοί, ενώ χθες πραγματοποιήθηκαν 5538 μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Ανοίγει η πλατφόρμα για τους πολίτες άνω των 85 ετών
«Από Δευτέρα (11/1) ανοίγει η πλατφόρμα, το emvolio.gov.gr, καθώς και όλα τα φυσικά σημεία για να αρχίσουν τα ραντεβού για τους συμπολίτες μας άνω των 85 και μόνο, με βάση την προτεραιοποίηση που μας έδωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού», εξήγγειλε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς σε συνέντευξη στον ANT1 το πρωί της Παρασκευής. Όπως είπε χαρακτηριστικά «είναι το πρώτο βήμα και η διαδικασία πρέπει να είναι κατανοητή. Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και είναι άνω των 85, τη Δευτέρα θα λάβουν ένα μήνυμα στο κινητό τους που θα τους λέει ποιο εμβολιαστικό κέντρο και ποια ημερομηνία τους προτείνεται».

Να αναφέρουμε ότι στο μήνυμα που θα λάβουν οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση κι είναι άνω των 85 ετών θα υπάρχει κι ένας 7ψηφιος κωδικός για επιβεβαίωση. Όπως πάντως τονίζεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης η διαδικασία θα είναι απλή και κατανοητή.

Επιπλέον 300 εκ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNtech εξασφάλισε η Κομισιόν 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεκτείνει το συμβόλαιο που έχει με την Pfizer/ΒιοΝtech, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. Σύμφωνα με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η Κομισιόν εξασφάλισε 300.000.000 επιπλέον δόσεις από την Pfizer/ΒioNtech.

Τα 27 κράτη-μέλη πορεύονται μαζί όσον αφορά στην αγορά εμβολίων ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Κομισιόν διευκρινίζοντας ότι «κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται παράλληλα».

Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κάθε φορά που παρουσιάζεται οποιαδήποτε  διαδικασία αξιολόγησης που  αφορά δημοσίους  και δημοτικούς υπαλλήλους, όπως και τώρα με τους εκπαιδευτικούς,  πάντα αντιδρούν οι συνδικαλιστικές τους  οργανώσεις και