fbpx Σε νέα κινητοποίηση οι εκπαιδευτικοί της Ροδόπης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:00
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ «ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ»

Σε νέα κινητοποίηση οι εκπαιδευτικοί της Ροδόπης

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τρεις Ιεράρχες
Στέφανος Μακρυγιάννης

Αυτή την Παρασκευή 11/9 και ώρα 12:00 στην Διεύθυνση Εκπαίδευσης

Με νέα ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ροδόπης «οι Τρεις Ιεράρχες» μας επισημαίνει πως «άλλη μια εβδομάδα πέρασε και τα σοβαρά ζητήματα λειτουργίας των σχολείων εν όψει της έναρξης των μαθημάτων στις 14/9 δεν έχουν αντιμετωπιστεί».

Γι’ αυτό αποφάσισαν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ροδόπης την Παρασκευή 11/9 και ώρα 12:00 και στη συνέχεια πορεία μαζί με το σωματείο του προσωπικού καθαριότητας προς το Δημαρχείο της Κομοτηνής». Το βασικό αίτημά τους συνοψίζεται στο σύνθημα: «Σχολεία καθαρά - μέχρι 15 μαθητές στο τμήμα - προστασία της υγείας για παιδιά, εκπαιδευτικούς, οικογένειες».

Οι αντιρρήσεις του Συλλόγου συνοψίζονται στα εξής σημεία:
Α) Είναι απαράδεκτη η απόφαση για λειτουργία των τμημάτων σε πλήρη σύνθεση (έως 25 μαθητές). Ουσιαστικά, το μόνο μέτρο που περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας είναι η χρήση της μάσκας. Ο συνωστισμός σε υπερπληθή τμήματα καθιστά πιο δύσκολη, έως αδύνατη, την τήρηση ασφαλών αποστάσεων. Η απόφαση για τμήματα έως και 25 μαθητών δεν στηρίζεται σε καμιά επιστημονική βάση είναι δε καταφανώς και αντιπαιδαγωγική. Η μόνη εξήγηση είναι το δημοσιονομικό όφελος από τις λιγότερες προσλήψεις κατεύθυνση που αποτέλεσε και κεντρική επιλογή του νόμου Κεραμέως. 

Β) Καμιά ουσιαστική απάντηση δε δόθηκε για το ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων. Τα σχολεία παραμένουν ακαθάριστα, χωρίς προσωπικό καθαριότητας, η διαδικασία προσλήψεων θα ολοκληρωθεί το νωρίτερο στις 11/9 Παρασκευή και τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου φαίνεται πως σχολικά κτίρια θα υποδεχτούν τους μαθητές πλημμελώς καθαρισμένα ή και χωρίς καθαρισμό και απολύμανση. Οι προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας αφορούν σε μεγάλο βαθμό συμβάσεις ορισμένου χρόνου που δε φτάνουν για τις ανάγκες των σχολείων. 

Γ) Δεν έχει πραγματοποιηθεί η αναγκαία κάλυψη σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Ο Σύλλογός μας καταγγέλλει τις προθέσεις του Υπουργείου (όπως εκφράζονται και σε νέο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε) να καλύψει τα κενά αυτά με περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας, με τρίμηνες συμβάσεις πρόσληψης αναπληρωτών, με ελαστικό ωράριο και ωρολόγιο πρόγραμμα με λιγότερα δικαιώματα και πλήρη ανασφάλεια, με ρατσιστικές διατάξεις που αποκλείουν εκπαιδευτικούς από το δικαίωμα στην εργασία. Στην Α βάθμια Εκπαίδευση Ροδόπης υπάρχουν σήμερα τουλάχιστον 65 κενά που παραδέχεται και η Διεύθυνση Εκπαίδευσης και τα οποία αντιστοιχούν σε 1560 χαμένες διδακτικές ώρες την εβδομάδα ενώ ο αριθμός τους ήδη αυξάνεται μέρα με τη μέρα. 

Δ) Καμιά απάντηση δε δόθηκε στην προετοιμασία των σχολείων και των εκπαιδευτικών για την αντιμετώπιση της επιδημίας. 

Η χρήση μάσκας δεν είναι αρκετή από μόνη της ως μέτρο προστασίας. Στα σχολεία δεν έχουν προετοιμαστεί χώροι για την υποδοχή και αναμονή περιστατικών υγειονομικού κινδύνου, δεν έχει παραδοθεί υλικό και μέσα προστασίας, δεν υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός και εκπαίδευση για την αντιμετώπισή τους ούτε προβλέπεται η στελέχωση των σχολικών μονάδων με υγειονομικό προσωπικό (νοσηλευτές/τριες) και η διενέργεια προληπτικών τεστ σε εκπαιδευτικούς ώστε να αποτραπεί εξ αρχής πιθανή διασπορά του ιού.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές