fbpx ΣΑΣΟΕΕ: Κίνδυνος απώλειας επιδοτήσεων και καλλιεργειών για 120.000-130.000 αγρότες
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 18 Ιουλίου, 2017 - 11:00
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΣΑΣΟΕΕ: Κίνδυνος απώλειας επιδοτήσεων και καλλιεργειών για 120.000-130.000 αγρότες

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αγρότες
Καλλιέργειες
επιδοτήσεις

Οι επιδοτήσεις για καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως δασικές κινδυνεύουν να χαθούν

Τον κίνδυνο απώλειας επιδοτήσεων και καλλιεργειών για 120.000-130.000 αγρότες, επισημαίνει σε επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας, κίνδυνος που σχετίζεται με τους δασικούς χάρτες. 


"Κύριε υπουργέ, λίγες ημέρες απομένουν από την εκπνοή της τρίτης προθεσμίας που έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υποβολή αντιρρήσεων επί των αναρτηθέντων δασικών χαρτών (27 Ιουλίου 2017), ωστόσο το πρόβλημα για εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες παραμένει τεράστιο. Είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος για 120.000-130.000 αγρότες να χάσουν τις επιδοτήσεις για τις καλλιέργειές τους, τις εκτάσεις τους και να τους επιβληθούν διοικητικά πρόστιμα που απορρέουν από την εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας. Ειδικότερα, οι επιδοτήσεις για καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως δασικές κινδυνεύουν να χαθούν.


Παράλληλα, όσοι δεν έχουν δηλώσει τις καλλιέργειές τους την τελευταία τριετία ώστε να λάβουν επιδοτήσεις και παράλληλα δεν έχουν πιστοποιήσει με τον τρόπο που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος ότι οι εκτάσεις τους είναι αγροτικές, πληρώνοντας μάλιστα και το ανάλογο τίμημα, κινδυνεύουν να μην μπορούν να τις καλλιεργήσουν και να θεωρηθούν δασικές.
Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, τα διοικητικά πρόστιμα που απορρέουν από τη δασική νομοθεσία και αφορούν στην εκχέρσωση δασικών εκτάσεων για οποιοδήποτε σκοπό – χρήση, επιβάλλονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες στους πολίτες, ασχέτως από το γεγονός ότι οι τυχόν αντιρρήσεις δεν έχουν εξεταστεί, οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες ακόμη δεν έχουν διορθωθεί και δεν υπάρχει ακόμα ολοκληρωμένος και οριστικός δασικός χάρτης.


Για τους παραπάνω λόγους, ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) ζητάει την παράταση του χρόνου υποβολής των αντιρρήσεων από την πλευρά των αγροτών που λήγει στις 27 Ιουλίου, όσον αφορά στα αγροτεμάχια που φαίνεται να έχουν χαρακτηριστεί δασικές εκτάσεις με βάση τους δασικούς χάρτες. Μέσα στο διάστημα των επόμενων 10 ημερών, τα εμπλεκόμενα ΚΥΔ καλούνται να ενημερώσουν 120.000 παραγωγούς ότι οι δηλώσεις ΟΣΔΕ παρουσιάζουν επικαλύψεις με τους δασικούς χάρτες και να τους κατευθύνουν στις αρμόδιες Διευθύνσεις Δασών κάτι που πρακτικά είναι σχεδόν αδύνατο. 


Ακόμα και αν ενημερωθούν οι παραγωγοί, η διαδικασία απαιτεί πολύ χρόνο, ενώ παράλληλα τα κατά τόπους δασαρχεία ζητούν διαφορετικά έγγραφα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δοθούν σαφείς και συγκεκριμένες οδηγίες στους παραγωγούς. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι βρισκόμαστε στο μέσο του καλοκαιριού, εποχή κατά την οποία οι αγρότες ασχολούνται αποκλειστικά με την συγκομιδή των προϊόντων ενώ και οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν λόγω των αδειών για τις θερινές διακοπές.  Πρέπει παράλληλα να προσθέσουμε ότι, το τίμημα της διαδικασίας παραμένει ιδιαίτερα υψηλό σε μια εποχή που οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες, λόγω της οικονομικής αφαίμαξης που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια, αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις βασικές βιοτικές ανάγκες τους, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και να προσέλθουν στις αρμόδιες υπηρεσίες για την υποβολή αντιρρήσεων επί των αναρτηθέντων δασικών χαρτών. Βέβαια, η παράταση την οποία ζητάμε, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, αυτή θα πρέπει να συνοδευτεί από την περιγραφή μιας αυστηρά καθορισμένης και ρεαλιστικής –ως προς την εφαρμογή της– διαδικασίας που θα εκμεταλλεύεται τις τεχνολογικές δυνατότητες και θα εξασφαλίζει τον συντονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.  Αν τελικά οι επιδοτήσεις για τα αγροτεμάχια δεν πληρωθούν στους εμπλεκόμενους παραγωγούς λόγω της θεώρησής τους ως δασικά, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς την εκρηκτική διάσταση που μπορεί να πάρει το θέμα, απειλώντας χιλιάδες οικογένειες αγροτών με καταστροφή, καταλήγει η επιστολή που υπογράφουν ο πρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ Αλέξανδρος Κοντός και ο γενικός γραμματέας του ΣΑΣΟΕΕ Αθανάσιος Τσιοτίνας.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πάνω από ένα χρόνο λόγω της πανδημίας,  βιώνουμε πρωτόγνωρες  καταστάσεις σε όλα τα επίπεδα, με  παγκόσμιες διαστάσεις, αρκετούς πειραματισμούς, λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις, αλλά δυστυχώς και αλληλοσυγκρ