fbpx Ροδόπη: Η πραγματικότητα για τον κορωνοϊό
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Δευτέρα, 22 Ιουνίου, 2020 - 11:09
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

Ροδόπη: Η πραγματικότητα για τον κορωνοϊό

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κορωναϊος
Κοροναϊος
νέα κρούσματα

Γιατί δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση

Διονύσης Βοργιάς

Καθημερινή είναι η αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στο νομό Ροδόπης, τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Ωστόσο, η πραγματικότητα θέλει την επίσημη ενημέρωση –μ’ εξαίρεση αυτή που παρείχε προ βδομάδας ο δήμαρχος Ιάσμου- ν’ απουσιάζει, παρά τα εύλογα ερωτήματα πολιτών του ν. Ροδόπης, που ζητούν από τους αρμοδίους να ενημερώσουν επίσημα για την κατάσταση του ιού στο νομό μας.

Το επιδημιολογικό «φορτίο» στη Ροδόπη

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Χ», τα συνολικά κρούσματα στο ν. Ροδόπης από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα είναι τουλάχιστον 23 (και στους τέσσερις Δήμους).

Το επιδημιολογικό ενδιαφέρον εστιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στον Δήμο Ιάσμου, όπου μετά τα 5 κρούσματα κορωνοϊού –που αποκάλυψε ο «Χ»- στο Αγίασμα, ο μικρός οικισμός τέθηκε προληπτικά σε καραντίνα. Με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε Αγίασμα και Ασωμάτους να δίνουν θετικές ειδήσεις, φαίνεται πως –εκτός απροόπτου- αύριο η καραντίνα θα λήξει στον οικισμό.

Στο «μικροσκόπιο», όμως, πλέον έχουν μπει και οι Δήμοι Αρριανών και Κομοτηνής. Στα μεν Αρριανά, είχαμε άλλα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα τα τελευταία εικοσιτετρώρα. Στο δε Δήμο Κομοτηνής, στα τρία πρόσφατα κρούσματα, προστέθηκε ένα ακόμη κρούσμα σε χωριό κοντά στην πόλη, σχετιζόμενο με το Αγίασμα.

Η έλλειψη επίσημης ενημέρωσης

Πολλά είναι τα ερωτήματα αναγνωστών μας, αναφορικά με την απουσία επίσημης-θεσμικής ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού στο ν. Ροδόπης. Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι η επίσημη ενημέρωση απουσιάζει σε δύο άξονες:

Πρώτον, πανελλαδικά: Από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα, με εξαίρεση την πρώτη εβδομάδα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ΔΕΝ ανακοινώνει τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού ανά νομό. Αρκείται στο να παραθέτει έναν ανανεωνόμενο σχεδόν καθημερινά πίνακα, ο οποίος κατατάσσει τους νομούς ως εξής: 0-4 κρούσματα, 5-9, 10-49, 50+ ανά 100.000 κατοίκους. Ο νομός Ροδόπης κατατάσσεται στο εύρος 10-49 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Στο ίδιο εύρος κατατάσσεται κι ο Έβρος, ενώ ο ν. Ξάνθης είναι στο 50+.

Καθημερινά, μέσα από στοχευμένες διαρροές σε συγκεκριμένα αθηναϊκά ΜΜΕ, γίνεται γνωστή η κατανομή των νέων κρουσμάτων. Ωστόσο, αυτές οι πληροφορίες δεν μπορούν ν’ αποδοθούν με βεβαιότητα.

Δεύτερον, τοπικά: Η τοπική ενημέρωση παραμένει «παγωμένη». Ακόμη κι όταν αυτή δίνεται, συμβαίνει χωρίς οι αρμόδιοι να ηχογραφούνται, άρα μη έχοντας το βάρος όσων διαδίδουν.

Ο ρόλος του «Χ» στην πανδημία

Ο «Χ» από την πρώτη στιγμή της πανδημίας –και θέλοντας να σας ενημερώνει για την πραγματικότητα του κορωνοϊού στο νομό με πραγματικά δεδομένα και όχι fake news- αφότου έβρισκε τουλάχιστον τρεις πηγές που επιβεβαίωναν έναν κρούσμα, το μετέδιδε.

Ωστόσο, με τις πληροφορίες να γίνονται ακόμη πιο συγκεχυμένες τα τελευταία 24ωρα, το μόνο που μπορεί να μεταδοθεί με 100% βεβαιότητα είναι πως η αύξηση των κρουσμάτων είναι ελεγχόμενη μεν, αλλά καθημερινή, ενώ –τέλος- οι τοπικοί φορείς έχουν καταθέσει αίτημα στον ΕΟΔΥ, προκειμένου να γίνουν μαζικά τεστ στην Κομοτηνή.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος δύσκολου πάλι καλοκαιριού τουριστικά στην ΑΜΘ, εξαγγέλθηκε με το κυβερνητικό-πολιτικό- αυτοδιοικητικό «αλαλούμ»,  ανήμερα της απελευθέρωσης της πόλης μας,  με το αδικαιολόγητ